Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Οι φόλες δεν είναι η λύση»

Τι μπορεί να γίνει για να περιοριστεί ο αριθμός των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Οι φόλες δεν είναι η λύση για τις ζημιές και καταστροφές που έχουν υποστεί αγρότες και κυνηγοί από σαρκοφάγα ζώα, όπως ο λύκος, ο ασβός, η αλεπού, το κουνάβι ή αρκούδα.

Αυτό τόνισε στο «TyposThes» μεταξύ άλλων ο Γιώργος Θεοδωρίδης από την «Καλλιστώ» με αφορμή την χθεσινή Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Όπως εξήγησε προβλήματα με δηλητηριασμένα δολώματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα, όπως και στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα συναντώνται κυρίως σε Κρήτη, Ρόδο, Πίνδο, Δυτική Μακεδονία (Φλώρινα, Πρέσπες, Αμύνταιο, Σκλήθρο) και προς Θράκη στην οροσειρά Ροδόπης».

«Φόλες θα βάλουν κυρίως σε ζώα που κάνουν ζημιές στον πρωτογενή τομέα Πχ σε ασβούς, κουνάβια ή αλεπούδες που θα επιτεθούν σε κοτέτσια.

Ή αν υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς πχ με τα σκυλιά τους για εκδίκηση μπορεί κάποιος από τους δύο να βάλει δηλητηριασμένο δόλωμα. Ακόμη μερικοί κυνηγοί θεωρούν ότι οι αλεπούδες τους κλέβουν τα θηράματα και έτσι στρέφονται εναντίον των αλεπούδων με φόλες για να μειώσουν τον αριθμό τους. Όμως οι φόλες δεν είναι  η λύση. Η αναγνώριση της Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα όμως ημιτελές. Πρέπει να οριστούν ποιοι φορείς πρέπει να αλληλεπιδρούν όταν έχουμε τέτοια περιστατικά. Είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις, αστυνομία κλπ. Πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της κοινής υπουργικής απόφασης μέσα από Τοπικά Σχέδια Δράσης. Ουσιαστικά μιλάμε για το πώς θα εξειδικευτεί αυτή η ΚΥΑ από το κάθε Δασαρχείο ώστε να ορίζει πώς συνεδριάζουν οι φορείς, ποιος θα είναι επικεφαλής κλπ.». Ο κ. Θεοδωρίδης πρόσθεσε πως κάποιες περιοχές όπως η Ρόδος, ο Όλυμπος, η Καβάλα και η Κάρλα δεν περιλαμβάνονται στο πλαίσιο δράσης ωστόσο σε αυτές σημειώνονται περιστατικά με δηλητηριασμένα δολώματα. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι το χρονικό πλαίσιο πχ μέχρι πότε πρέπει να καταρτιστούν τα ΤΣΔ.

Εξάλλου όπως σημείωσε «Η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει επιδοτήσεις για ηλεκτροφόρες περιφράξεις, να δίνει επιδοτήσεις για αγορά καλών τσοπανόσκυλων, για απωθητήρες ήχου και φωτός, και αν υπάρξει περιστατικό δηλητηρίασης ζώου ο ιδιοκτήτης να αποζημιώνεται πλήρως και έγκαιρα. Πχ αν παραγωγός αποζημιώνεται στο 100% αξίας της ζημίας και έγκαιρα δεν θα βάζει φόλες».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Όλα έτοιμα για το Διεθνή Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με αφετηρία την Πέλλα, ενώ αύριο στον Αρχαιολογικό χώρο Πέλλας...
Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση που συνδέει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη
Καλαφάτης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Δεν σκεφθήκαμε ψηφοθηρικά αλλά εθνικά
«Η πιθανή εκλογή του κ. Μπελέρη θα είναι μια πολύ δυνατή φωνή στην καρδιά της ευρωπαϊκής οικογένειας » προσθέτει ο Σταύρος Καλαφάτης
Καλαφάτης για υποψηφιότητα Μπελέρη: Δεν σκεφθήκαμε ψηφοθηρικά αλλά εθνικά