Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωμικοτραγικές εικόνες – ντροπή σε ιστορικό κτήριο στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Οι εικόνες κατέγραψε ο φακός του TyposThes στο κτήριο που υπογράφηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Του Μιχαήλ Λιάπη

Κωμικοτραγικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «Τ.Θ.» στο κτήριο του ιστορικού Σιδηροδρομικού Σίνδου που από το 2019 ήταν να γίνει μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και κέντρο διάδοσης τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, βάση της συμφωνίας που υπεγράφη (Απρίλιος 2019) μεταξύ του Δήμου Δέλτα και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης που προέβλεπε 15ετή παραχώρηση από τον δήμο, αντί να γίνει μουσείο και κέντρο διάδοσης τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, έγινε χώρος που απλώνουν τις μπουγάδες τους οι καταληψίες Ρομά που μένουν εντός του ιστορικού κτηρίου.

Πιο αναλυτικά, η συμφωνία προέβλεπε την μακροχρόνια μίσθωση για τη δημιουργία μουσείου – κέντρου διάδοσης τοπικής ιστορίας και λαογραφίας. Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο που κτίστηκε το 1894. Στο κτίριο αυτό συντελέστηκε η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον Ταχσίν Πασά στους Έλληνες, αφού εδώ, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Ίωνα Δραγούμη, ο επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού υποδέχθηκε το χαρμόσυνο νέο της αποδοχής των όρων και της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες, μετά από σκληρές και κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

Δήμαρχος Δέλτα: «Γνωρίζουν την κατάσταση ΓΑΙΑΟΣΕ και οι αρχές»

Ο νυν δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, σχολίασε στο TyposThes τις κωμικοτραγικές εικόνες  που κατέγραψε η κάμερά μας, μάς είπε ότι αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και καιρό και ως δήμος έχει προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις, έχει ενημερώσει τους αρμόδιους καθώς και τον ιδιοκτήτη του κτηρίου (σ.σ. ΓΑΙΑΟΣΕ). Παράλληλα, όπως μας είπε, η αστυνομία έχει κληθεί επανειλημμένως για τους καταληψίες, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί είναι στο χέρι του εισαγγελέα. Τέλος, όπως υπογράμμισε ο κ. Ιωαννίδης δεν μπορεί ο δήμος να φυλάξει το κτήριο.

Περίοικοι του ιστορικού κτηρίου που μίλησαν στο TyposThes και ανέφεραν ότι οι καταληψίες ένοικοι του κτηρίου που επιδίδονται στην συλλογή μετάλλων και άλλων απορριμμάτων έχουν βάλει πολλές φορές φωτιά προκειμένου να εξάγουν μέταλλα από κάποιο αντικείμενο, ενώ έχουν καλέσει αρκετές φορές τις Αρχές.

Αναφορικά με τα σχέδια της προηγούμενης διοίκησης περί δημιουργίας μουσείου και  κέντρου διάδοσης τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, ο νυν δήμαρχος κος Γιάννης Ιωαννίδης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς το κτήριο έχει παραχωρηθεί από την ΓΑΙΑΟΣΕ μόνο για 15 χρόνια και μετά θα επιστρέψει εκεί που ανήκει, την ΓΑΙΑΟΣΕ. Επίσης, ο δήμαρχος Δέλτα εξέφρασε την άποψη ότι αν ήθελε, το κτήριο θα το είχε κάνει μουσείο ο ίδιος ο Οργανισμός. Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι για να γίνει η επισκευή του κτηρίου και η μετατροπή του σε μουσείο θα χρειαζόταν ειδική μελέτη και χρόνο προκειμένου το κτήριο να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις, λέγοντας πως μονάχα αν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα μπορεί κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το TyposThes.

sindos-1.jpg
sindos-2.jpg
sindos-4.jpg
sindos-5.jpg
sindos-6.jpg
sindos-7.jpg
sindos-8.jpg
sindos-9.jpg

Η σπουδαία ιστορία του κτιρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Δήμου Δέλτα υπήρξε πεδίο δράσης στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, ενώ οι κάτοικοί της έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τις πηγές, οι κάτοικοι της Κουλακιάς με πρώτο τον ξυλουργό Γιώργο Νταλιγκάρη έδωσαν ψυχή και νου της νύχτα της 22ας Οκτωβρίου 1912 για να στήσουν τις αυτοσχέδιες γέφυρες πάνω από τις οποίες πέρασε ο ελληνικός στρατός το δυσχερές εμπόδιο του Αξιού ποταμού για να φτάσει πρώτος (πριν τους Βούλγαρους) και να απελευθερώσει τη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Κατά την επέλαση προς τη Θεσσαλονίκη, οι στρατηγοί κατέλυσαν στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Σίνδου, όπου το μεσημέρι της 26ης Οκτωβρίου εγκαταστάθηκε το στρατηγείο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, Αρχιστρατήγου του ελληνικού στρατού. Εκεί συντελέστηκε η ουσιαστική παράδοση της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον ερευνητή Ιστορίας Θ. Γκλαβέρη, καθώς εκεί έφτασε το χαρμόσυνο νέο της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς στους Έλληνες. Από τον ίδιο σταθμό αναχώρησαν με το τρένο ο Δούσμανης και ο Μεταξάς για το Διοικητήριο ώστε να υπογράψουν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης.  Από εκεί αναχώρησε και ο Αρχιστράτηγος για να παρελάσει ως απελευθερωτής στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφεση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας
Θα αναφέρει ότι δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση
Έφεση για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου θα ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας
Θετικά βλέπει η Χαμάς την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Προβλέπει απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές
Θετικά βλέπει η Χαμάς την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ