Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλαφάτης: «Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση»

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης

«Ως Κυβέρνηση αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υγιές και στέρεο μέλλον. Βασιζόμαστε στις προσπάθειες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των επαγγελματιών του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους», 

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συλλόγων Εστίασης με θέμα «Εστίαση: Μετασχηματισμός και Βιωσιμότητα», που διοργανώνεται από την EstiasiGreece και την Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης.  

kalafatis_estiasi.jpg

Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού, που όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης «έπληξαν σοβαρά -και εξακολουθούν να επηρεάζουν- τη  γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως τον κλάδο σας», τόνισε: «Μπορούμε, όμως να πούμε ότι τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφύγαμε τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζόμενων -που κάποιοι προεξοφλούσαν στην αρχή της πανδημίας- αλλά και το τέλμα που φαινόταν στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης. Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εσείς επιδείξατε επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και δικαιούστε τον έπαινο όλων. Σταθήκατε όρθιοι και μπορείτε τώρα να θεμελιώσετε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, αλλά και να προχωρήσετε στον μετασχηματισμό που απαιτούν οι καιροί».

Όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «Σε όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον κλάδο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Θυμίζω, τόνισε, ότι διαθέσαμε 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων στη διάρκεια της πανδημίας. Και ο κλάδος της εστίασης είχε το δικό του σημαντικό μερτικό: Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μεγάλο μέρος της οποίας  έγινε μη επιστρεπτέα. Με την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δόσεων δανείων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας. Αλλά και τώρα, στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση διέθεσε ήδη πάνω από 13 δισ. στηρίζοντας νοικοκυριά αλλά και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες».

«Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» υπενθύμισε ο κ. Καλαφάτης. Και τόνισε: «Συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που οδηγεί το κράτος, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία στη νέα εποχή. Απλοποιούμε διαδικασίες και στεκόμαστε δίπλα στην επιχειρηματικότητα. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποενοχοποιηθεί στην πράξη η έννοια της επιχειρηματικότητας και του υγιούς επιχειρείν, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια και μέσα από πολλές θεωρίες πολιτικών σχηματισμών αποτελούσε όνειδος», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους πάνω από 550 εκατ. ευρώ, στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά  13 εκατ. Ευρώ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Υφυπουργού

«Κύριε Πρόεδρε, Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Εκπρόσωποι του κλάδου της Εστίασης,  Κυρίες και Κύριοι 

Μετασχηματισμός και βιωσιμότητα. Έννοιες αλληλένδετες. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα εάν πρώτα δεν υπάρξει ο μετασχηματισμός, δηλαδή η προσαρμογή στις ανάγκες του μέλλοντος ώστε να έχουμε καθαρό πλαίσιο λειτουργίας και πραγματικούς επαγγελματίες.

Καλωσορίζουμε το συνέδριό σας στη Θεσσαλονίκη. Είναι, άλλωστε, η μοναδική ελληνική πόλη που κατέκτησε μια θέση στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Και η διάκριση δεν συνιστά μόνο επιβράβευση των συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο σας, αλλά και δύναμη για νέα βήματα στο μέλλον. Ενισχύσει το τουριστικό brand και συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της  εστίασης και της τοπικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, πέρασε -και εξακολουθεί να περνά- αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού. Όλα αυτά έπληξαν σοβαρά -και εξακολουθούν να επηρεάζουν- τη  γενικότερη οικονομική δραστηριότητα και βεβαίως τον κλάδο σας. Μπορούμε, όμως να πούμε ότι τα καταφέραμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποφύγαμε τα λουκέτα και τις απολύσεις εργαζόμενων -που κάποιοι προεξοφλούσαν στην αρχή της πανδημίας- αλλά και το τέλμα που φαινόταν στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και της πληθωριστικής έκρηξης. Και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι εσείς επιδείξατε επαγγελματισμό και υπευθυνότητα και δικαιούστε τον έπαινο όλων. Σταθήκατε όρθιοι και μπορείτε τώρα να θεμελιώσετε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών σας, αλλά και να προχωρήσετε στον μετασχηματισμό που απαιτούν οι καιροί.  

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στον κλάδο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός. Θυμίζω ότι διαθέσαμε 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων στη διάρκεια της πανδημίας. Και ο κλάδος της εστίασης είχε το δικό του σημαντικό μερτικό: Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή μεγάλο μέρος της οποίας  έγινε μη επιστρεπτέα. Με την απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου και την παροχή κεφαλαίου κίνησης. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ). Το πρόγραμμα «Γέφυρα», για επιδότηση δόσεων δανείων, τη μείωση της προκαταβολής φόρου, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Και βέβαια με την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εργαζόμενους που έμπαιναν σε αναστολή εργασίας. Αλλά και τώρα, στην ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση διέθεσε ήδη πάνω από 13 δισ. στηρίζοντας νοικοκυριά αλλά και μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα πετύχαμε την περασμένη χρονιά ανάπτυξη διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης, που φέτος θα είναι τριπλάσια. Πετύχαμε ρεκόρ στην αύξηση των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων, αναγέννηση του τουρισμού και νέα μείωση της ανεργίας. 

Χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για τα επόμενα χρόνια, πάνω από 70 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που οδηγεί το κράτος, τις επιχειρήσεις, την κοινωνία στη νέα εποχή. Απλοποιούμε διαδικασίες και στεκόμαστε δίπλα στην επιχειρηματικότητα. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποενοχοποιηθεί στην πράξη η έννοια της επιχειρηματικότητας και του υγιούς επιχειρείν, κάτι το οποίο για πολλά χρόνια και μέσα από πολλές θεωρίες πολιτικών σχηματισμών αποτελούσε όνειδος. 

Διαθέτουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη μετάβασή της στην εποχή που έρχεται. Στη μετάβαση αυτή στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, βρισκόμαστε στο πλευρό επιχειρηματιών και επενδυτών. Μέσα στο 2022 εκδώσαμε 93 αποφάσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ενισχυόμενου κόστους πάνω από 550 εκατ. ευρώ, στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου. Και καταβάλαμε ενισχύσεις συνολικά  13 εκατ. ευρώ.

Είναι αλήθεια -και αναδείχθηκε δυστυχώς με τον πιο τραγικό τρόπο- ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε. Είμαστε ακόμη κάτω από ένα κλίμα διάχυτης θλίψης από την ανείπωτη τραγωδία και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να φύγει μέσα απ΄την ψυχή μας και μέσα απ΄την καρδιά μας. Όμως οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και να καταπολεμήσουμε όσο γίνεται πιο αποφασιστικά παθογένειες που δυσχεραίνουν τη λειτουργία και στον δημόσιο τομέα αλλά βεβαίως και στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα γι΄αυτό.

Οφείλουμε, βεβαίως, ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα γίνεται σήμερα πιο ισχυρή γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Μαζί της αλλάζει και η Μακεδονία και η Θράκη. Και παίρνουμε και τη θέση που δικαιούμαστε εμείς εδώ στον ευρύτερο χάρτη του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται με το project των 30 και πλέον έργων πνοής, που βάλαμε στις ράγες, πάνω από  9,35 δις ευρώ. Στον Τομέα Μακεδονίας - Θράκης, χαιρόμαστε να λέμε ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση ενός σχεδίου που αφορά δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υποδομές και άλλες πρωτοβουλίες που θα βάλουν τη Θεσσαλονίκη σε πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τις δράσεις της για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης το 2030.

Ως Κυβέρνηση αισιοδοξούμε για ακόμη καλύτερες μέρες και μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα πιο υγιές και στέρεο μέλλον. Βασιζόμαστε στις προσπάθειες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των επαγγελματιών του κλάδου. Στη Θεσσαλονίκη ζούμε και αναπνέουμε μέσα απ΄την εστίαση. Άρα, είναι πολύ σημαντικό οι προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν να έχουν μια ρεαλιστική βάση. Έχουμε ανοικτές τις πόρτες να τις ακούσουμε και να συνεργασθούμε για ένα κοινό μέλλον που θα βοηθήσει βεβαίως τους επιχειρηματίες αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους.

Σας ευχαριστώ».

dsc_5465.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ