Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση restart στα Λουτρά Θέρμης – Μετά 14 χρόνια (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Σε εξέλιξη εργασίες στις γεωτρήσεις για να υπάρξει πιστοποίηση των ιαματικών νερών

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε τροχιά αξιοποίησης μπαίνουν τα λουτρά Θέρμης, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν το 2009 και από τότε έχουν εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου και των βανδαλισμών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σήμερα μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Σε μια πευκόφυτη έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, στα διοικητικά όρια του δήμου Θέρμης, τα λουτρά αποτελούν ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης και σήμερα οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Θέρμης βρέθηκαν στο σημείο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για τις τρεις γεωτρήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από το εργαστήριο για το νερό ώστε να υπάρξουν πιστοποιήσεις για την ποιότητά του, ώστε οι διαδικασίες να περάσουν στο επόμενο στάδιο. Η μελέτη αξιοποίησης αναμένεται μέσα στο χρόνο.

loutra-thermis.jpg

«Εδώ σε αυτόν τον τόσο όμορφο τόπο σήμερα βλέπουμε δυο εικόνες, η μία είναι η εικόνα της εγκατάλειψης. Επί 15 χρόνια αυτό το διαμάντι όχι μόνο του δήμου αλλά όλης της πόλης είχε εγκαταλειφθεί. Η άλλη εικόνα είναι η αυτή της ελπίδας, της προοπτικής. Με τις γεωτρήσεις σηματοδοτείται η έναρξη της προσπάθειας αυτός ο χώρος να βρει και πάλι την ταυτότητά του, που υπήρχε για αιώνες», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Όπως είπε ο δήμαρχος η περιοχή δεν λέγεται Θέρμη τυχαία, αλλά επειδή υπήρχαν πηγές, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια ο ιαματικός τουρισμός ήταν ένα σημαντικό έσοδο για την περιοχή.

loutra-thermis_4.jpg

«Η διοίκησή μας από την πρώτη στιγμή αποφάσισε την αξιοποίηση αυτών των πηγών», πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Θέρμης πέρασε και από τα δυο δημοτικά συμβούλια ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση της περιοχής. «Αλλά για να αξιοποιηθεί έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι τα υδροφόρα στρώματα έχουν τις ιδιότητες, τον όγκο και τη θερμοκρασία που πρέπει ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε και τις πιστοποιήσεις για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ώστε να δρομολογήσουμε την αξιοποίησή τους», είπε.

Πρέπει να πάμε στη μελέτη αξιοποίησης του χώρου, στον οποίο αυτήν την στιγμή υπάρχει αλσύλλιο κτίρια και πηγές, είπε ο δήμαρχος, ενώ δίνοντας μια εικόνα για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί μίλησε για τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

«Αυτή η περιοχή που είναι τόσο κοντά στην πόλη και στο αεροδρόμιο θα δημιουργήσει πολύ στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προβολή της πόλης», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

loutra-thermis_16.jpg

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι μέσα στο χρόνο θα υπάρχει η σχετική μελέτη. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από το εργαστήριο για το νερό ώστε να υπάρξουν πιστοποιήσεις για την ποιότητά του και από εκεί και μετά με βάση αυτά θα περάσει το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, ο κ. Ζέρβας εκτίμησε ότι από την στιγμή που το νερό είναι δυνατό και μπορεί να υπάρξει αξιοποίησή του, προφανώς θα υπάρξει και επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την χαρά και την ικανοποίησή του εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος για τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει στα λουτρά κυρίως μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης για την αξιοποίησή τους, «έτσι ώστε αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης να πάψει να υπάρχει και να αξιοποιηθεί ο χώρος». Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος η αξιοποίηση θα είναι προς όφελος και του δήμου Θέρμης, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται η έκταση, αλλά κυρίως των δημοτών του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ότι τα νερά φαίνεται ότι διατηρούν τη θεραπευτική τους ιδιότητες και είναι στη θερμοκρασία περίπου 38 βαθμών Κελσίου, ώστε να είναι αξιοποιήσιμες.

Η αξιοποίηση του χώρου δεν έχει να κάνει μόνο με τα λουτρά αλλά και με την αξιοποίηση των παλιών χαβούζων που υπάρχουν στο χώρο, ώστε να γίνουν επισκέψιμες για να μπορεί να τις απολαμβάνει ο πολίτης, όπως είπε, τονίζοντας ότι αν δοθεί προς αξιοποίηση όλες οι αδειοδοτήσεις θα δοθούν από το δήμο του. Θα είμαστε δίπλα στο δήμο Θεσσαλονίκης ως δήμος, ως αυτοδιοίκηση για να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, τόνισε.

Και οι δύο δήμαρχοι ευχαρίστησαν στον παριστάμενο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Περιφέρεια, κ. Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος όπως τόνισαν, βοήθησε από την πρώτη στιγμή.

Ο κ. Καράογλου από την πλευρά του έδωσε συγχαρητήρια στους δύο δημάρχους, σημειώνοντας ότι τα κέρδη θα είναι πολύ μεγάλα και για τους δυο δήμους από την αξιοποίηση της περιοχής. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσουν τις ιαματικές πηγές τους. «Αν υπήρχαν ιδιώτες επενδυτές θεωρώ ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα», είπε.

loutra-thermis_3.jpg

Σε ένα μήνα τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις νερού

Από την πλευρά του ο κ. Θανάσης Ναγκούλης, γεωλόγος και σύμβουλος του έργου που αφορά τις τρεις γεωτρήσεις που είχαν σταματήσει από το 2009 και ήταν εγκαταλειμμένες και λεηλατημένες, εξήγησε ότι ο σκοπός των εργασιών είναι διπλός: Από τη μία να ελεγχθεί το δυναμικό του υπόγειου θερμού υδροφορέα, καθώς μετά το 2009 δεν έχει γίνει καμιά εργασία. Θα ελεγχθεί δηλαδή το σύνολο των παροχών από τις τρεις γεωτρήσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση καθαρίστηκαν και σώθηκαν γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν με τη διάβρωση των υλικών. Επίσης έπρεπε να ελεγχθούν και οι θερμοκρασίες. Και οι τρεις έχουν ζεστό νερό αλλά πρέπει να διαπιστωθούν οι βαθμοί. Η μία γεώτρηση κατά τον κ. Ναγκούλη αναμένεται να φτάσει στους 38 βαθμούς Κελσίου και οι άλλες θα είναι περίπου στους 36,8-37 βαθμούς, ενώ οι παροχές είναι αρκετά σημαντικές.

loutra-thermis1_7.jpg

Επίσης θα γίνει και βυθοσκόπηση με κάμερα για να ελεγχθεί όλη η γεώτρηση και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ο πρώτος δήμος που κατέθεσε φάκελο για την αναγνώριση των λουτρών σαν ιαματικά αλλά δυστυχώς έχει μείνει από τους τελευταίους, καθώς μετά την παύση του 2009 δεν μπόρεσε ποτέ να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφού δεν δούλευαν οι γεωτρήσεις και κάθε φορά που το υπουργείο ζητούσε αναλύσεις νερού δεν υπήρχε τρόπος να σταλούν δείγματα. Σε αυτή τη φάση για να κλείσει ο φάκελος και να βγει ο ΦΕΚ για την αναγνώριση των λουτρών υπολείπονται οι αναλύσεις του νερού. «Αυτήν την στιγμή έχουμε δυνατότητα να πάρουμε δείγματα από όλες τις γεωτρήσεις τα οποία θα σταλούν για αναλύσεις στο εργαστήριο και σε ένα μήνα περίπου θα βγουν τα τελικά αποτελέσματα από τις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις.

Στην επιθεώρηση των εργασιών για τις γεωτρήσεις παρευρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Μάκης Κυριζίδης και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος.

loutra-thermis_19.jpg
loutra-thermis1_2.jpg
loutra-thermis1_5.jpg
loutra-thermis1_4.jpg
loutra-thermis1_6.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί του TyposThes παρακάτω

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ