Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χτύπημα στα λαθραία – Έκαναν… επένδυση σε 11,5 εκατ. τσιγάρα (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Λεπτομέρειες για την υπόθεση παρουσιάστηκαν από την αστυνομία – Είχαν εργοστάσιο με 27 εργάτες

Λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση που λειτουργούσε δύο πλήρεις γραμμές παρασκευής, επεξεργασίας και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων στο Λάκκωμα Χαλκιδικής παρουσιάστηκαν από την αστυνομία σε συνέντευξη Τύπου. Υπενθυμίζεται ότι από την αστυνομία συνελήφθησαν 30 άτομα ως μέλη του κυκλώματος, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση καπνικών προϊόντων. Μάλιστα, το κύκλωμα διέθετε και δύο αποθήκες: η πρώτη στο Λάκκωμα και η δεύτερη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Συνολικά κατασχέθηκαν πάνω από 500.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 20 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Κατασχέθηκαν ακόμα μηχανήματα, πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιγάρων, φορτηγά για την μεταφορά των λαθραίων καπνικών προϊόντων κ.ά.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, ο γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξιάρχος Γεώργιος Τζήμας, ανέφερε ότι η υπόθεση «αφορά την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που παρασκεύαζε και διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων καπνικών προϊόντων. Οι Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνέλαβαν 3 άτομα της εγκληματικής οργάνωσης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής. Εντοπίσθηκε ένα πλήρως οργανωμένο εργοστάσιο παραγωγής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων, στο οποίο απασχολούνταν 27 αλλοδαποί εργάτες. Κατασχέθηκαν πολύ σημαντικές ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού. Οι διαφυγόντες φόροι από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ».

Στη συνέχεια συνεχάρη το Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κιλκίς, τον Διοικητή και το προσωπικό του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, που συμμετείχαν στην επιχείρηση και μετέφερε την ικανοποίησή του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγου Σπυρίδωνα Σκλάβου, προς όλους, όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στον επιτυχή χειρισμό της υπόθεσης σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούταν στην λαθρεμπορία προϊόντων καπνού.

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Α’ Πέτρος Τάνος παρουσίασε περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση. Όπως είπε, «η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (28 Μαρτίου 2023) τις πρωινές ώρες, μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.

» Ειδικότερα, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 3 ημεδαποί άνδρες, σε γραφεία - αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών. Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

» Επίσης, σε περιοχή της Χαλκιδικής, εντοπίσθηκε το εργοστάσιο παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής. Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν - αλλά και διέμεναν - εκεί.

» Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, τα παραπάνω άτομα, συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων. Διακινούσαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίζουν παράνομο περιουσιακό όφελος».

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους - αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,

• 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμένου καπνού,

• πλήθος πρώτων υλών,

• 7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφόρα,

• 4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα 2 με επικαθήμενα,

• 2 οχήματα τύπου van,

• σύστημα εντοπισμού gps,

• μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων.

Σύμφωνα με τον κ. Τάνο, οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ.

Δείτε το video που αναρτήθηκε για την υπόθεση στην επίσημη σελίδα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στο facebook, καθώς και τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αστυνομία:

 

 

lathraia_tsigara_1_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_2_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_4_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_3_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_6_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_5_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_7_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_8_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_9_apo_10.jpg
lathraia_tsigara_10_apo_10.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τη Σχολή Ξεναγών – Η μοριοδότηση για γλώσσες
Όσο πιο δύσκολη, πιο παράξενη και πιο απαιτητική είναι μια ξένη γλώσσα που γνωρίζει κάποιος, τόσο και αυξάνονται οι πιθανότητες να καθίσει στα θρανία...
Θεσσαλονίκη: Τεράστιο ενδιαφέρον για τη Σχολή Ξεναγών – Η μοριοδότηση για γλώσσες