Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεβρωνία (Φαίη) Τύρη: Θα αγωνιστώ με σθένος για τη Θεσσαλονίκη

«Αποδέχομαι την τιμητική πρόσκληση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε έναν αγώνα έντιμο και νικηφόρο» - Η κα. Τύρη ανακοινώνει την υποψηφιότητά της με την Νέα Δημοκρατία στην Α’ Θεσσαλονίκης

«Πολίτης δ’ ἁπλῶς οὐδενί τῶν ἂλλων ὁρίζεται μᾶλλον ἢ τῷ μετέχειν κρίσεως και ἀρχῆς».

Αριστοτέλους, Πολιτικά 1275a24

Αγαπητοί συμπολίτες,

Κινούμαστε ήδη στον ιλιγγιώδη ρυθμό των Εθνικών Εκλογών τις οποίες ανακοίνωσε πρόσφατα και επισήμως πλέον ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Καλούμαστε όλοι για ακόμη μία φορά ως ενεργοί πολίτες που αγαπάμε και αγωνιούμε γι’ αυτή τη χώρα να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα της επιλογής που θα καθορίσει δυναμικά την πορεία της χώρας μας και το μέλλον του τόπου. Η κίνηση αυτή δεν είναι άνευ ουσίας, καθώς αποτελεί ύψιστη πράξη ελευθερίας και δημοκρατίας στην πατρίδα που τη γέννησε και τη μεταλαμπάδευσε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ταξιδεύοντας στον χρόνο διαπιστώνουμε πως το κυριότερο ίσως χαρακτηριστικό γνώρισμα της αθηναϊκής δημοκρατίας ήταν η άμεση μετοχή του πολίτη σε καθημερινή βάση στην άσκηση εξουσίας και γενικότερα η αρωγή του, στις λειτουργίες της πολιτείας. Την έννοια της δημοκρατίας στη βαθύτερη ουσία της έκφρασής της, ως σύνθεσης ελευθερίας και ισότητας, διατύπωσε πρώτος ο μεγάλος Σταγειρίτης φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος κατανοούσε την κυριαρχία της πλειοψηφίας και της ελευθερίας ως δύο θεμελιώδη συστατικά αυτού του σπουδαίου πολιτεύματος.

Κατά τον Αριστοτέλη το «μετέχειν» αποτελεί κύρια έκφραση της βαθύτερης ουσίας του πολίτη, ο οποίος οφείλει να είναι κοινωνός αρχής –όχι απλώς να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τα κοινά– ασκώντας ενεργά εξουσία. Ιδανικός πολίτης είναι ο ενεργός πολίτης, εκείνος που συμμετέχει κατά την προαίρεσή του, στις σημαντικές αποφάσεις της πολιτείας του, πράττοντας με ευθύνη το καθήκον του και διασφαλίζοντας την ευημερία, την πρόοδο, την παιδεία, την ελευθερία και την ειρήνη αυτής. Αντιθέτως, την πλήρη περιφρόνηση γνώριζε, εκ μέρους των αρχαίων Αθηναίων, όποιος απείχε συνειδητά της ασκήσεως των πολιτικών του καθηκόντων και στη συνεπακόλουθη ανάπτυξη της πατρίδας του.

Στις ημέρες μας, οι νέοι –ως ένα μεγάλο ποσοστό– αποστρέφονται μετά βδελυγμίας την ενεργή συμμετοχή στην πολιτική και τη γενικότερη ενασχόληση με εκείνη. Έως ενός σημείου η αποστροφή των νέων προς την πολιτική γενικότερα και τις κομματικές παρατάξεις ειδικότερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως υγιής, φυσιολογική και αναμενόμενη αντίδραση, δεδομένου ότι αποτελεί άρνηση της ζοφερής πραγματικότητας και της δύσκολης καθημερινότητας που καλούμαστε να βιώσουμε και που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του πολίτη.

Στην περιφρόνηση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα η κρίση αξιών, η γενικότερη παρακμή, η απαξίωση ιερών συμβολισμών και προτύπων και η αποσιώπηση της Ιστορίας του τόπου, με την ταυτόχρονη επικράτηση του ωμού ρεαλισμού στη δημόσια ζωή. Αν, όμως, οι έντιμοι πολίτες και ιδιαιτέρως οι φερέλπιδες νέοι παραμένουν αμέτοχοι και άφωνοι και άρα δίχως ουσιαστική εκπροσώπηση στον δημόσιο βίο, τότε θα οδηγηθούμε μοιραία στην πλήρη εγκατάλειψη και στην πόλωση του πολιτικού μας συστήματος που αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Τούτες τις στιγμές αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω εκ βαθέων σε όλους εσάς, για μια μεγάλη απόφαση –που μόνο αβασάνιστα και ωφελιμιστικά δεν έλαβα– με βάση όχι το ατομικό μου συμφέρον, αλλά το δημόσιο. Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά της χώρας, κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και να συστρατευθώ με τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του κόμματος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ως νέα γυναίκα, ως εργαζόμενη, μα κυρίως ως ενεργή πολίτης έχω και εγώ όνειρα για την πατρίδα μου, τον ιδιαίτερο τόπο μου, τη γενέθλια πόλη μου, που λατρεύω, τη Θεσσαλονίκη. Θέλω να συμβάλω με όλες μου, τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της χώρας μας, πάντοτε με εποικοδομητικό λόγο, με θέσεις και όραμα, μακριά από την τοξικότητα και τον λαϊκισμό, πάντα κοντά στον πολίτη και τα προβλήματά του!

Παράλληλα, ως γέννημα θρέμμα και κάτοικος των Δυτικών Συνοικιών θα συμβάλλω τα μέγιστα και προς αυτήν την κατεύθυνση της ουσιαστικής αξιοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου αυτού, που επί σειρά ετών παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητες. Και τούτο όχι από κάποια διάθεση ιδεολογικού τοπικισμού ή υποκειμενικής κρίσης, αλλά διότι το μεγαλύτερο ποσοστό του παραγωγικού μας ιστού, καθώς και των νέων ανθρώπων εντοπίζεται και συναντάται στις Δυτικές συνοικίες, οι οποίες γεννήθηκαν και γιγαντώθηκαν με τον ερχομό των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.   

Θέτω, λοιπόν, την υποψηφιότητά μου, ως βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αποδεχόμενη την τιμητική πρόσκληση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε έναν αγώνα έντιμο και νικηφόρο. Εκείνος με εμπνέει και με καθοδηγεί στον δρόμο που χάραξε ο Ιδρυτής της δημοκρατικής μας παράταξης, αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για μια Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη και στον κόσμο ολάκερο.

Δεσμεύομαι δημοσίως και ενώπιόν σας, πως θα αγωνιστώ ακούραστα και αποφασιστικά, με σθένος, μαχητικότητα και αμεροληψία για ολόκληρη την πόλη μας, αναδεικνύοντας και επιλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της. Μέσα από τη συμμετοχή μου, αυτή, θα συμβάλλω η ίδια με όλες μου, τις δυνάμεις στον αγώνα τον καλό, στον οποίον σας καλώ συνοδοιπόρους και συμπαραστάτες, ώστε από κοινού να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα!

Φεβρωνία (Φαίη) Τύρη,

υποψήφια βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης

Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ

Θεολόγος ΑΠΘ – MSc Ποιμαντικής Ψυχολογίας ΑΠΘ

MSc Business Psychology UEL 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ