Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη - Νοσοκομειακοί γιατροί: Τεράστιο το πρόβλημα της υποστελέχωσης

nosokomeio

Διαμαρτυρία για την ΚΥΑ που αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ΚΥΑ που καθορίζει το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και σε ποια κατηγορία εντάσσεται ο κάθε εργαζόμενος πραγματοποίησαν την Πέμπτη υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, ζητώντας ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επαναφορά και ένταξη στο ανθυγιεινό επίδομα όλων όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία και διπλασιασμό του επιδόματος και λένε «όχι» στους άδικους διαχωρισμούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και μέλος του δ.σ. του σωματείου εργαζομένων στο Παπανικολάου, Χρήστος Καραχρήστος μιλώντας στο «TyposThes» επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι «πολύ  πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων και ουσιαστικά αποτελεί κοροϊδία και το ότι δεν εντάσσονται οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ που αποδείχθηκε πόσο αναγκαίο είναι μέσα στη διάρκεια της πανδημίας και το ότι διαχωρίζει εργαζόμενους σε διάφορες κατηγορίες, ενώ βρίσκονται στον ίδιο χώρο και υπόκεινται στον ίδιο επαγγελματικό κίνδυνο».

Σημειώνεται ότι δεν εντάσσονται στο ανθυγιεινό επίδομα κατηγορίες εργαζομένων όπως οι γιατροί και οι  διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι δουλεύουν στον ίδιο χώρο εργασίας με τους υπολοίπους, «κάτι που δημιουργεί έναν τεράστιο διαχωρισμό εργαζομένων που δουλεύουν στον ίδιο χώρο». Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αλλά και αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, τουλάχιστον διπλασιασμό και την ένταξη στο βασικό μισθό.

Όπως επισημαίνουν, η ανθυγιεινή φύση του επαγγέλματος και το ζήτημα της ασφάλειας στην εργασία και το ζήτημα της υποστελέχωσης το οποίο εγκυμονεί κινδύνους και για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους τους ίδιους, όλη αυτή η συνθήκη είναι ενταγμένη στις γενικότερες συνθήκες που βιώνουν οι υγειονομικοί μέσα στα νοσοκομεία.

Για την ανάκληση της εγκυκλίου για τις εφημερίες

Ο κ. Καραχρήστος σχολιάζει εξάλλου την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάκα, που ουσιαστικά, σημείωσε, καλούσε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να εφημερεύουν και να περιθάλπουν περιστατικά άλλων ειδικοτήτων η οποία ανακλήθηκε μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν. «Ουσιαστικά θεωρούσε δεδομένες τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και πηγαίνοντας την ιατρική τουλάχιστον 100 χρόνια» εισήγαγε το καθεστώς εφημερίας τομέα, όπως εξηγεί ο κ. Καραχρήστος. Δηλαδή να μπορούν διάφορες ειδικότητες να βλέπουν διάφορα περιστατικά. Για παράδειγμα ένας χειρουργός ή ένας ορθοπεδικός να περιέθαλπε εγκύους ή ένας γυναικολόγος να εξέταζε ένα κάταγμα «στη λογική ότι όποιος γιατρός βρίσκεται να καλύπτει τις «τρύπες». Σύμφωνα με τον κ. Καραχρήστο μετά την κατακραυγή που υπήρχε από όλες τις Ενώσεις, την Ομοσπονδία και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο πήρε πίσω την εγκύκλιο. Ωστόσο, τονίζει ότι στα νοσοκομεία της περιφέρειας αυτό εφαρμόζεται από τις διοικήσεις γιατί ακριβώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία είναι τεράστιο, όπως τονίζει ο Καραχρήστος, σημειώνοντας ότι επιδεινώνεται όλο και περισσότερο ακριβώς επειδή γίνονται και τέτοιες ενέργειες, κάνοντας λόγο για μια «σχεδιασμένη κατεύθυνση». «Γνωρίζουν ότι αν δημιουργούν τέτοιες προϋποθέσεις στους γιατρούς, με  υποστελεχωμένα, νοσοκομεία όπου θα καλούνται να κάνουν αλλότρια καθήκοντα, με τους υπάρχοντες μισθού κλπ «θα φύγει κόσμος,  θα παραιτηθεί από τα νοσοκομεία και υπάρχει ήδη τεράστιο κύμα παραιτήσεων, οπότε θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση το επόμενο διάστημα», όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ προσθέτοντας ότι «φαίνεται πως είναι στόχος της κυβέρνησης στη λογική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του εθνικού συστήματος υγείας και στη λογική της περαιτέρω συρρίκνωσης του ΕΣΥ, με κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων αφού δεν θα επαρκεί το προσωπικό και οι γιατροί.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων-επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις αυξήσεις στους μισθούς καθώς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ