Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη «ψηφίζουν» ακόμη 3 πολυεθνικές - Εκατοντάδες θέσεις εργασίας

Στη Βόρεια Ελλάδα η αγορά εργασίας στον τομέα της πληροφορικής ανθίζει και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες

«Στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε πληροφορικάριο με κανένα τρόπο! Τους έχουν πάρει όλους οι πολυεθνικές!»

Η αποστροφή ανήκει στον Γιώργο Μυλωνά, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Alumil, σε συζήτηση για την απασχόληση και τις δεξιότητες κατά το πρόσφατο Οικονομικό  Φόρουμ των Δελφών.

Όπως καταδεικνύει και η αναφορά του Γ. Μυλωνά, στη Βόρεια Ελλάδα η αγορά εργασίας στον τομέα της πληροφορικής ανθίζει και αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς τρεις ακόμα πολυεθνικές θα ανοίξουν γραφεία στη Θεσσαλονίκη.

Σχεδόν 5.000 άτομα μετείχαν στο TechSaloniki2023 fueled by Deloitte, που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά

Η πρώτη είναι η αμερικανική Chubb, που προχωρά σε επένδυση 70 εκατομμυρίων ευρώ προσφέροντας περίπου 400 θέσεις εργασίας.

«Θα ακολουθήσουν δύο ακόμα μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έως τα τέλη της χρονιάς» αποκαλύπτει στο newmoney η  Μαρία Ράμμου, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στη Veltio και executive director του TechSaloniki. «Θα προσθέσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής και του προγραμματισμού στη Θεσσαλονίκη.»

Η «δίψα» για εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη αποτυπώθηκε στην εκδήλωση TechSaloniki2023 fueled by Deloitte  που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Πάνω από 800 ανοιχτές θέσεις εργασίας παρουσιάστηκαν από σχεδόν 40 κορυφαίες εταιρίες του κλάδου (Deloitte, T-Digital By Deutsche Telekom, Accenture, Kaizen, Vodafone, Chubb, UXMA, Beta CAE, Prodyna, Netcompany-Intrasoft, Altair, Qualco, Noris, Onelity, Infoteam, PeopleCert, Apifon, Campeon Gaming,  Unisystems, GWF, Kenotom, Dataviva, OTS, Infodim, Datascouting, Consolut, PWC, EPG Greece,  BBV, Interworks, MVI Hellas, Epsilon Net, Lidl, MIK3, Masoutis, EY, Dataways, Geekbot, Trasys, Net2Grid, Footec, Minds και Draxis) και οι εταιρείες προχώρησαν σε εκατοντάδες συνεντεύξεις με ενδιαφερόμενους που μετείχαν στην εκδήλωση.

Οι θέσεις καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα εξειδίκευσης: από θέσεις “πρώτης εισαγωγής” (entry level) έως θέσεις με στενά στοχευμένα αντικείμενα.

«Είμαστε υπέρ- ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα της εκδήλωσης» αναφέρει η M. Ράμμου.  «Η επισκεψιμότητα ήταν τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από αυτή που αναμέναμε και τουλάχιστον 5000 άτομα επισκέφτηκαν τον χώρο της εκδήλωσης».

Όπως διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές, οι θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο αρκετές αλλά και ικανοποιητικές σε ότι αφορά σε αποδοχές και περιβάλλον εργασίας.

«Οι εταιρείες μεταξύ τους έχουν έναν υγιή ανταγωνισμό. Οι μισθοί εισαγωγής είναι υψηλότεροι από ότι σε άλλους κλάδους και γενικότερα το 99% των θέσεων εργασίας στον κλάδο της πληροφορικής αμείβονται με υψηλότερες αποδοχές από ότι ο μέσος όρος των εργαζόμενων με πτυχιακούς τίτλους» σημειώνει η Ράμμου.

Reskilling, upskilling και οι ευκαιρίες σε μία νέα καριέρα

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του TechSaloniki, ο χώρος της πληροφορικής είναι ανοιχτός όχι μόνο στους απόφοιτους των ειδικών πανεπιστημιακών τμημάτων, αλλά και σε ανθρώπους οι σπουδές των οποίων ανήκουν στο ευρύτερο πεδίο των STEM.

Στο TechSaloniki2023 πραγματοποιήθηκαν 900 συνεντεύξεις με υποψήφιους εργαζόμενους

Υπάρχουν μάλιστα οργανισμοί όπως η TechPro Academy, που προσφέρει στοχευμένα τριμηνιαία προγράμματα σπουδών- σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες- ώστε να εξοπλίσει τους σπουδαστές με τα απαραίτητα πρώτα εφόδια για την είσοδο στον χώρο της πληροφορικής.

«Πρόκειται για μία απάντηση στο μεγάλο στοίχημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο και αφορά στο reskilling και το upskilling, ώστε να μπορούν και οι εταιρείες να τροφοδοτηθούν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και οι νέοι να μπορούν να απορροφηθούν άμεσα σε θέσεις εργασίας, που τους προσφέρουν ικανοποίηση. Άλλωστε τα νούμερα των αποφοίτων από τις σχολές πληροφορικής στην Ελλάδα “δεν βγαίνουν”. Ένας αριθμός αποφοίτων συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές, άλλοι αναζητούν διαφορετική καριέρα, πολλοί δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική επάρκεια. Ο αριθμός των αποφοίτων που απομένει δεν αρκεί ούτε για να καλύψει την κυκλικότητα των θέσεων του κλάδου» αναφέρει η Ράμμου.

Το TechSaloniki ξεκίνησε μέσα στην καρδιά των Μνημονίων, το 2016, όταν ακόμα και τότε η Θεσσαλονίκη φιλοξενούσε πολλές εταιρείες πληροφορικής, που συνεργάζονταν κυρίως με αγορές του εξωτερικού και αναζητούσαν εξειδικευμένο προσωπικό. Αποστολή του  TechSaloniki ήταν να σταματήσει το brain drain εκείνης της περιόδου και να κρατήσει στην πόλη στελέχη της πληροφορικής που αναζητούσαν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Πηγή: newmoney

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη
Τον κατηγορεί πως παραβίασε κανόνες της Εκκλησίας και ότι «αποδέχεται τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων ως φυσιολογικούς»
Μύδροι Αμβρόσιου κατά Ιερώνυμου – Επειδή συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη