Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τρόμος σε κατοίκους από την αρκούδα – Πού κινείται, ποιες ώρες

Τι αναφέρουν στο TyposThes οι ειδικοί για την παρουσία αρκούδας προ των πυλών της Θεσσαλονίκης

Του Μιχαήλ Λιάπη

Προ των πυλών της πόλης της Θεσσαλονίκης έχει φτάσει η αρκούδα (της Χαλκιδικής;) και σπέρνει τον τρόμο σε κατοίκους αλλά και ανθρώπους που ασχολούνται με την μελισσοκομεία την γεωργία αλλά και την κτηνοτροφία.

Oι φορείς με ανακοινώσεις τους επισείουν την προσοχή ενώ οι ειδικοί αναμένουν την εξέταση DNA για να διαπιστωθεί αν είναι μία ή περισσότερες.

«Περιμένουμε την εξέταση DNA»

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της εξέτασης DNA από τις τρίχες που συνέλεξαν από τα μέρη όπου εμφανίστηκε η αρκούδα είναι η  περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και την φύση «Καλλιστώ». Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης  Γιώργος Θεοδωρίδης που μίλησε στο «TyposThes»  έχουν λάβει δείγματα από το τρίχωμα της αρκούδας από τα σημεία όπου επιτέθηκε προκειμένου να εξακριβώσουν την ηλικία της κλπ καθώς και για το αν είναι η ίδια που εμφανίστηκε πριν από λίγο καιρό στα ορεινά της Χαλκιδικής. Επίσης, ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι η αρκούδα συνήθως κινείται τις βραδινές ώρες για να μην γίνεται αντιληπτή ενώ ακόμα τόνισε ότι θα επιστρέψει στον τόπο της εφόσον δεν βρίσκει τροφή. « Οι κινήσεις νεαρών αρκούδων που αναζητούν τροφή πέρα από τον τόπο τους είναι φυσικές εφόσον είναι νεαρές στην ηλικία». Τέλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας ανέφερε ότι εδώ και μια δεκαετία έχει αυξηθεί ο αριθμός των αρκούδων ενώ ανέφερε παραδείγματα άλλων αγρίων ζώων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορεινά μέρη όπως η Καστόρια που την επισκέπτονται λύκοι.

Σε Χορτιάτη, φράγμα Βασιλικών και φράγμα Τριαδίου η αρκούδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η «Καλλιστώ» «Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ ενημερώθηκε το πρωί της Τρίτης από μελισσοκόμο της περιοχής του Χορτιάτη για ζημιά στα μελίσσια του. Μετά από αυτοψία στο πεδίο επιβεβαιώθηκε ότι η ζημιά έχει γίνει από αρκούδα καθώς βρέθηκαν ίχνη και γενετικό υλικό (τρίχες) το οποίο έχει σταλεί για ανάλυση DNA.

Με δεδομένα ότι έχει αναφερθεί παρουσία αρκούδας και στο φράγμα Βασιλικών (πριν από μια εβδομάδα) και στο φράγμα Τριαδίου και με δεδομένο ότι τα ίχνη του ζώου μοιάζουν πολύ με τα ίχνη αρκούδας που έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Χαλκιδική είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αυτή η υπόθεση πρέπει να επιβεβαιωθεί ή να καταρριφθεί από την ανάλυση DNA που θα γίνει στις τρίχες που έχει συλλέξει ο συνεργάτης της Καλλιστώς.

Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει ενημερωθεί από την Καλλιστώ από την πρώτη στιγμή, βρίσκεται σε επιφυλακή και θα ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Φόβος από τους δήμους

Σε έκτακτες ανακοινώσεις προέβησαν οι δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και Θέρμης όπου εμφανίστηκε η αρκούδα. «Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη σας ενημερώνει  ότι σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Χορτιάτη εμφανίστηκε μια αρκούδα που προέρχεται από τον Χολομώντα. Ο δήμος με κατεπείγουσα έγγραφη ανακοίνωσή του ενημέρωσε ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες, το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας να βρίσκονται στην περιοχή, να την επιτηρούν και να ενεργήσουν με κάθε τρόπο για τη στήριξη και απομάκρυνση του επικίνδυνου ζώου.

Συγκεκριμένα η αρκούδα εντοπίστηκε στις δύο παρακάτω περιοχές:

1. Αντιπυρική ζώνη κάτω από το ραντάρ στο μονοπάτι προς Κισσό

2. Στην περιοχή της οδού Μακεδονομάχων, στο ύψος του πάρκου της Αγίας Παρασκευής.

Παρακαλείσθε να είστε πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας και σε περίπτωση που αντιληφθείτε την  εμφάνιση του επικίνδυνου ζώου να ενημερώσετε το Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας-Χορτιάτη όλο το 24ωρο.

Τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί, κατόπιν καταγγελιών, η εμφάνιση αρκούδας σε περιοχές ευθύνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Ειδικότερα, πολίτες κατήγγειλαν στο Δασαρχείο Κιλκίς ότι εμφανίστηκε αρκούδα με πιθανόν μικρό αρκουδάκι στην περιοχή του όρους Κρούσσια και πιο συγκεκριμένα πλησίον των οικισμών Θεοδωράκια, Άγιο Μάρκο, Άγιο Αντώνιο και πιθανόν στον οικισμό του Ισώματος. Παράλληλα διαπιστώθηκε η ύπαρξη αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου όρους και ειδικότερα στις Τ.Κ. Αντιφιλίππων, Παλαιοχωρίου και του Οικισμού Χορτοκοπίου του Δήμου Παγγαίου Π.Ε. Καβάλας, η οποία διαβιεί στα δασικά οικοσυστήματα του όρους Παγγαίου ήδη από την άνοιξη του έτους 2020.                         

Δήμος Θέρμης

Από την πλευρά του ο δήμος θέρμης εξέδωσε ανακοίνωση προς τους κατοίκους:

«Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων και όσων πολιτών δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές και οικισμούς, καθώς και των μελισσοκόμων και των κτηνοτρόφων, ώστε να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα αποφυγής προσέγγισης του ζώου.

Προτείνονται οι ακόλουθοι τρόποι απομάκρυνσης της αρκούδας που αποτελούν γενικούς κανόνες προστασίας:

Κατά την άσκηση δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο

Η αρκούδα δεν πρέπει να νοιώσει ότι απειλείται από τον άνθρωπο, η όρθια στάση της είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης.

Πρόκληση θορύβου (με κόρνες ή ντουντούκες γηπέδων με δυνατό και απότομο ήχο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συχνή αποκομιδή απορριμμάτων.

Η χρήση κλειστών κάδων.

Ο καθαρισμός υπολειμμάτων από περσινή σοδειά που μπορεί να υπάρχουν σε γειτονικά χωράφια.    

Εάν βρεθείτε στο φυσικό της περιβάλλον

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Μην προσπαθήσετε να την απομακρύνετε με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο.

Μη φωνάξετε.

Μην κάνετε απότομες κινήσεις.

Μην κατευθυνθείτε προς το μέρος της αλλά μείνετε ακίνητοι ή κατευθυνθείτε αντίθετα με αργό βήμα.

Μην πλησιάζετε το ζώο προκειμένου να φωτογραφήσετε το ίδιο ή τα αρκουδάκια του.

Δημιουργήστε χώρο διαφυγής για την αρκούδα και μην της «κόψετε» το δρόμο, σε περίπτωση στενών χώρων.                    

Εάν συναντήσετε αρκούδα κατά την οδήγηση

Μειώστε άμεσα ταχύτητα.

Χρησιμοποιήστε τη μεγάλη σκάλα φώτων.

Κορνάρετε.

Ειδοποιείστε την τροχαία».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ