Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μάχη για να απομακρυνθούν εγκαταλελειμμένα οχημάτα στη Θεσσαλονίκη

104 οχήματα απομακρύνθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2023 - Τι ανέφερε στο TyposThes ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Καθημερινά δεκάδες ΙΧ βρίσκονται σταθμευμένα επί μήνες, ίσως και χρόνια, σε δρόμους της πόλης μας. Την ίδια ώρα το θέμα της στάθμευσης προκαλεί πονοκέφαλο σε όσους γυρνώντας πχ από την εργασία τους θα πρέπει να κάνουν αρκετούς κύκλους μέχρι να βρουν μια ελεύθερη θέση για να αφήσουν το αυτοκίνητό τους.

Η αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δήμου Θεσσαλονίκης δίνει καθημερινά μάχη για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων που βρίσκονται σε ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους χώρους.

Όπως εξήγησε στο «TyposThes» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κώστας Ιακώβου: «Στο α' πεντάμηνο του 2023 αντιμετωπίσαμε 104 καταγγελίες για οχήματα, απελευθερώνοντας έτσι τις αντίστοιχες θέσεις στάθμευσης, ενώ κατά το 2022, είχαμε 975 καταγγελίες, από τις οποίες προέκυψαν και 98 αυτοκίνητα που κατόπιν εποπτείας τους, ανακυκλώθηκαν. Κάθε χρόνο έχουμε περί τις 200 -300 περίπου θέσεις που απελευθερώνονται από παρόμοιες περιπτώσεις, οχημάτων δηλαδή τα οποία οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατήσει. Όλη αυτή η προσπάθεια δίνει μικρές ανάσες στο θέμα του παρκαρίσματος. Σκεφτείτε πως μετά από συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε να δώσουμε στους πολίτες 864 νέες θέσεις πάρκινγκ. Με τις θέσεις που αποδεσμεύονται από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα η κατάσταση γίνεται καλύτερη».

paratimeno_ohima_2.jpg

Ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως «Το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων οχημάτων σε χώρους ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους, είναι πολυδιάστατο και αφορά όλους τους συμπολίτες μας καθώς εκτός από το ότι αποτελεί μια αιτία του θέματος έλλειψης χώρων στάθμευσης, δημιουργεί επίσης θέματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας των δημοτών».

Ωστόσο πρόσθεσε πως οι διαδικασίες συνήθως καθυστερούν καθώς υπάρχει αρκετή γραφειοκρατία. Όπως εξήγησε: «Οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν καθημερινά τυχόν εγκαταλελειμμένα οχήματα στις τηλεφωνικές γραμμές 231331800-01-02-03 αλλά και μέσω της εφαρμογής “Βελτιώνω την πόλη μου”! (https://imc.thessaloniki.gr/imc). Στη συνέχεια γίνεται η καταγραφή του περιστατικού και το αίτημα εξετάζεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στη συνέχεια μπαίνει ένα αυτοκόλλητο στο όχημα και έπειτα από κάποιο διάστημα γίνεται επανέλεγχος. Έπειτα το υπουργείο θα δώσει το πράσινο σήμα για την απομάκρυνση του οχήματος. Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα βγαίνουν μετά σε διαγωνισμό και τα παίρνουν επιχειρήσεις που είτε πωλούν ανταλλακτικά τους ή θα τα κάνουν ανακύκλωση. Ωστόσο αν κατά την διάρκεια της διαδικασίας το όχημα μετακινηθεί έστω και 2 μέτρα, όλα θα πρέπει να γίνουν από την αρχή. Οπότε αντιλαμβάνεστε πως όλο αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα πρέπει η πολιτεία να κάνει πιο αυστηρό τον νόμο. Και όταν κάποιος καταθέτει πινακίδες να είναι υποχρεωμένος να βάλει το όχημά του σε έναν ιδιωτικό χώρο, και όχι σε έναν κοινόχρηστο. Διαφορετικά θα πρέπει να πληρώνει μεγάλο πρόστιμο».

paratimeno_ohima.jpg

Απαντώντας τέλος σε ερώτημά μας για το αν έχει ενταθεί τελευταίως το φαινόμενο των παρατημένων οχημάτων ο κ. Ιακώβου σχολίασε πως «η κατάσταση είναι η ίδια εδώ και χρόνια. Το φαινόμενο είναι έντονο και το συναντάμε σε όλη το δήμο μας». Όσο για τον εντοπισμό των αυτοκινήτων σημείωσε πως αυτό γίνεται είτε με τις καταγγελίες δημοτών ή από τους ίδιους τους εργαζόμενους καθαριότητας που μπορεί να εντοπίσουν ότι πχ ένα όχημα παραμένει ακίνητο επί αρκετό καιρό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί