Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 5 επιλογές για καλοκαίρι γεμάτο δημιουργία για τα παιδιά!

Το σχολείο μπορεί να έκλεισε όμως φορείς και δήμοι πραγματοποιούν ενδιαφέροντα προγράμματα που θα απασχολήσουν δημιουργικά τους μικρούς μαθητές

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τα σχολεία έκλεισαν για τις θερινές διακοπές ωστόσο παράλληλα ξεκινάει η συνηθισμένη αγωνία των γονιών, ιδιαιτέρως αυτών που είναι εργαζόμενοι, για το πώς θα κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά τους με τρόπο δημιουργικό και σίγουρα με όσο το δυνατόν πιο λίγα χρήματα.

Εκεί όπου δεν υπάρχουν παππούδες και γιαγιάδες ή δεν έχουν την δύναμη και τις αντοχές να βοηθήσουν και να κρατήσουν τα εγγόνια στο σπίτι τους την ώρα που οι γονείς δουλεύουν, έρχονται δήμοι και φορείς να προσφέρουν ενδιαφέροντα προγράμματα.

Πάμε για θέατρο στο ΚΘΒΕ

vasiliko-theatro.jpg

Τι είναι το κουκλοθέατρο; Το θέατρο δρόμου; Το μιούζικαλ; Σε αυτά και άλλα είδη θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν οι μαθητές μέσα από το ολοήμερο θερινό καλλιτεχνικό εργαστήρι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. «Από τις 26 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου και από τις 21 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2023, το ΚΘΒΕ ανοίγει την αγκαλιά του και προσκαλεί τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους σ’ έναν κόσμο έκφρασης, φαντασίας και δημιουργίας. Πρώτος στόχος μας είναι να περάσουν καλά τα παιδιά. Και να δημιουργήσουν χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται ότι δημιουργούν. Είναι στη φύση των ηλικιών αυτών στις οποίες απευθύνονται τα προγράμματα να θέλουν το παιχνίδι και την δημιουργία. Εμείς προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε. Θέλουμε να βάλουμε τα θεατρικά θεμέλια στον τρόπο που εκφράζονται, να γνωρίσουν διάφορα είδη θεάτρου πχ μιούζικαλ, κουκλοθέατρο, θέατρο δρόμου. Μπορεί πχ να μην τα γνωρίζουν ή να μην έχουν ασχοληθεί με αυτά και εμείς θα τα βοηθήσουμε να μάθουν τον μαγικό χώρο της τέχνης», ανέφερε στο TyposThes η υπεύθυνη του προγράμματος κυρία  Κωνσταντίνα Ματζίρη.

Πρακτικά μια ομάδα από έμπειρους παιδαγωγούς συντονίζει, με τη συνεργασία ηθοποιών του ΚΘΒΕ, οκτώ (8) θεματικές εβδομάδες για παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας καθώς και για νέους Ά Γυμνασίου−με ειδικά τμήματα για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών, 7-8 ετών, 9-10 ετών και 11-12 ετών− με συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως: ξεναγήσεις σε χώρους του θεάτρου, διαδραστικούς περιπάτους (πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις σε χώρους εκτός θεάτρου), μουσική, χορό-κίνηση, σκηνογραφία, θέατρο, αφήγηση, προβολές, ζωγραφική, ειδικές κατασκευές.

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα:

07.30-09.00Προσέλευση παιδιών και ελεύθερη ώρα( Παιχνίδι)

08.15-09.00Πρωινό

09.30-11.00Εξόρμηση στο γρασίδι του Βασιλικού θεάτρου ( Μια φορά την εβδομάδα επίσκεψη σε μουσείο)

11.00-12.00Δραστηριότητα*

12.00-13.00Δραστηριότητα*

13.00-14.00Μεσημεριανό και ελεύθερη ώρα(Παιχνίδι)

14.00-15.00Δραστηριότητα*

15.00-16.00Ελεύθερη ώρα και παραλαβή παιδιών (με την επίδειξη ταυτότητας)

*οι δραστηριότητες ποικίλουν και εναλλάσσονται μέσα στην εβδομάδα.

Η πρώτη θεματική εβδομάδα έχει τίτλο: 26/06/2023-30/06/2023: Ας επινοήσουμε τη δική μας παράσταση με ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ και ΚΟΥΚΛΕΣ. Το κόστος ανέρχεται στα 100 € ανά εβδομάδα ενώ η τιμή διαμορφώνεται στα 90 € / εβδομάδα για κάθε επόμενο παιδί της ίδιας οικογένειας. Ειδικές τιμές για πρόωρες εγγραφές 95€ανά εβδομάδα για εγγραφή δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των παρακολουθήσεων).

Πληροφορίες: Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-14:00,  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 200029.

Για αθλητισμό στην ΧΑΝΘ

hanth.jpg

Γνωστή για την μακρόχρονη εμπειρία της στο κομμάτι του αθλητισμού η ΧΑΝΘ προσφέρει πολλές δράσεις για τα παιδιά το καλοκαίρι.

Όπως ανέφεραν στο «ΤyposThes» εκπρόσωποι της ΧΑΝΘ και φέτος γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα ημερήσιας απασχόλησης  για όλα τα παιδιά που ξεκινούν από τις 19/6 και για όλο το καλοκαίρι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως μας εξήγησαν: «Υπάρχει το γενικό Sports camp, γνωριμίας με όλα τα αθλήματα που καλλιεργεί η ΧΑΝΘ και ειδικά για τα δημοφιλή αθλήματα basketball, volleyball, football camps. Πέρα από τον αθλητισμό υπάρχει το Extreme Summer Camp από το τμήμα επιμορφωτικών προγραμμάτων της ΧΑΝΘ με έμφαση στο παιχνίδι, το θέατρο και τα εικαστικά. Ακόμη υπάρχει το DanceArt Camp για παιδιά που αγαπούν το χορό και τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Το κάθε πρόγραμμα, ειδικά αυτά του αθλητισμού έχουν τις δικές τους προϋποθέσεις ανάλογα με τις «απαιτήσεις». Γενικά ισχύει το 4 ως 14 ετών αλλά καλό είναι να συμβουλευτούν οι γονείς τις λεπτομέρειες κάθε camp στο  ymca.gr και στην επικοινωνία τους με τον κάθε προπονητή/δάσκαλο κατά την εγγραφή του παιδιού».

Στο πόσο βοηθούν στην δημιουργικότητα των παιδιών το να μείνουν για λίγο εκτός υπολογιστή σχολίασαν: «Τα προγράμματα απασχόλησης της ΧΑΝΘ συμβάλλουν στην δημιουργική απασχόληση των παιδιών, την ήπια σωματική άσκηση μέσα από το παιχνίδι και τα αθλήματα στα γήπεδα και την πισίνα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας, της κοινωνικότητας ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αληθινό κόσμο μακριά από αυτόν που προωθούν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα».

Το κόστος είναι €110 και €15 η εγγραφή μέλους στη ΧΑΝΘ, αν δεν είναι σε ισχύ. Πληροφορίες στο τηλ231 600 1000 και στο ymca.gr. Αξίζει να σημειωθεί ότι προγράμματα θερινή απασχόλησης γίνονται και στο παράρτημα της ΧΑΝΘ στη Καλαμαριά.

Για κολύμπι στο δημοτικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης

kolymbitirio.jpg

Το κολύμπι ίσως είναι η πιο διασκεδαστική πρόταση για το καλοκαίρι. Γυμναστική και παιχνίδι μαζί και τα παιδιά το λατρεύουν. Ο δήμος Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους ξεκινάει η λειτουργία νέων, πρωινών τμημάτων εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά, σε τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, από τη Δευτέρα 19/06. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναμόρφωση του προγράμματος λειτουργίας των τμημάτων Υδρογυμναστικής και μεταφέρονται μισή ώρα νωρίτερα το πρωί και μία ώρα αργότερα το απόγευμα.

Το ωράριο λειτουργίας για την ελεύθερη κολύμβηση κοινού διαμορφώνεται ως εξής: Δευτ έως Παρ: 8:30-14:30 & 15:30-21:00, Σάββατο: 9:00-14:00.

Πληροφορίες-Προϋποθέσεις

-Για την εγγραφή των αθλουμένων είναι απαραίτητη

Ιατρική βεβαίωση Παθολόγου ή Καρδιολόγου και Δερματολόγου

-Για παιδιά ηλικίας έως 15 ετών βεβαίωση Παιδιάτρου.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις θα πρέπει να προσκομίζονται σε αντίγραφο κατά τη νέα εγγραφή ή την ανανέωση και να επιδεικνύεται το πρωτότυπό τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310907711 της γραμματείας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

 

#summertime ξανά στο Τελλόγλειο

paidia_tellogleio.jpg

 

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα και φέτος προσκαλεί τους εξερευνητές του καλοκαιριού, σε ένα ακόμα πρόγραμμα θερινής απασχόλησης. Στόχος του προγράμματος είναι να πειραματιστούν τα παιδιά με διάφορα υλικά και τεχνικές, να εξοικειωθούν με τον μουσειακό χώρο και να γνωρίσουν τις τρέχουσες εκθέσεις μας.

Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια χαρακτικής σε διαφορετικά υλικά, πειραματισμούς με ποικίλες τεχνικές ζωγραφικής και γνωριμία με το έργο μεγάλων ζωγράφων της Ευρώπης και της Ελλάδας. Για πρώτη φορά τα παιδιά θα παρακολουθήσουν εργαστήριο συντήρησης, το οποίο συνοδεύεται από περιήγηση στις αποθήκες έργων τέχνης του Τελλογλείου και τέλος θα ακονίσουν τη φαντασία τους, με εργαστήριο δημιουργικής γραφής (τα μεγαλύτερα).

Δευτέρα 19 – Παρασκευή 30 Ιουνίου, ώρες: 8:30-14:30 (*το πρώτο εργαστήριο ξεκινάει στις 9:00, δυνατότητα αποχώρησης στις 15:00)

Το κόστος συμμετοχής διαμορφώνεται στα 180 ευρώ και για τις δύο εβδομάδες. Ισχύει έκπτωση -10% σε εργαζόμενους Α.Π.Θ., ανέργους και αδέλφια.

Οι μικροί φίλοι θα πρέπει:

-Να έχουν το δικό τους προσωπικό σετ με τα απαραίτητα είδη σχεδίου (μολύβι, ψαλίδι, κόλλα stick, έναν χάρακα).

-Να φορούν ελαφριά και πρόχειρα ρούχα.

-  Να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

-  Παγουράκι με νερό και κάποιο σνακ/φρούτο/σάντουιτς/χυμό. Υπάρχει δυνατότητα συντήρησης των τροφίμων σε ψυγείο.

Πληροφορίες: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων 2310991614 (Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00) και Υποδοχή 2310247111 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σαββατοκύριακο 10:00-18:00).

Η θέση κατοχυρώνεται ΜΟΝΟ με την ηλεκτρονική πληρωμή, μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων.

Δραστηριότητες στα ΚΔΑΠ

paidia_draseis.jpg

Να μπορέσουν να εκφραστούν, να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν γνώσεις μπορούν οι μαθητές 5 έως 12 ετών που παρακολουθούν προγράμματα στα ΚΔΑΠ.

Στα ΚΔΑΠ του δήμου Θεσσαλονίκη παρέχονται οργανωμένες ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, δομημένες σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που το καθένα ξεχωριστά αποσκοπεί στη γνωστική και ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και ολοκλήρωση των μαθητών. Στο έργο αυτό συμβάλλει το επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο διδακτικό μας προσωπικό τα γνωστικά πεδία του οποίου θεμελιώνονται κυρίως στην ειδική και φυσική αγωγή. Επιπλέον, εξωτερικοί συνεργάτες, όπως λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και διαιτολόγοι, παρέχουν διαρκώς τις υπηρεσίες τους στα κέντρα, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, αλλά και την κατάλληλη διαχείριση ενδεχόμενων δυσκολιών των μικρών φίλων. Κολύμπι (μόνο σε ΚΔΑΠ που υπάρχει πισίνα),  Volley,  Basket, Ποδόσφαιρο, Survivor Games, Στίβος,  Χοροί, Παιδική Αυτοάμυνα, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που προσφέρονται. Περισσότερα: [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλιος Καζαντζίδης ο Χρήστος Μάστορας - Οι πρώτες εικόνες της ταινίας «Υπάρχω»
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της πολυσυζητημένης ταινίας «Υπάρχω» για τη ζωή του τεράστιου Στέλιου Καζαντζίδη
Στέλιος Καζαντζίδης ο Χρήστος Μάστορας - Οι πρώτες εικόνες της ταινίας «Υπάρχω»