Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελλείψεις διαρκείας σε φαρμάκα - Πού οφείλονται

Ταλαιπωρία για ασθενείς – Τα μέτρα που πρότεινε ο ΕΟΦ και τι λένε φαρμακοποιοί, φαρμακαποθηκάριοι και φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Συνεχίζεται το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων, με τους ασθενείς να είναι αναγκασμένοι σε πολλές περιπτώσεις να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν αυτό που ψάχνουν. Μάλιστα το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι φαρμακοποιοί  της Θεσσαλονίκης προσπαθούν στο βαθμό που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους ψάχνοντας φάρμακα, ωστόσο, όπως λένε δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στο «ΤyposThes» επισημαίνει ότι όντως υφίσταται πρόβλημα και τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη είναι πολλά. Τα περισσότερα είναι φάρμακα πολυεθνικών που, όπως λέει, εξάγονται, δημιουργώντας πρόβλημα στην ελληνική αγορά, αλλά σε έλλειψη είναι και άλλα που έχουν πρόβλημα στην παραγωγή τους σε όλο τον κόσμο.

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς το πρόβλημα των παράλληλων εξαγωγών διαρκώς μεγάλωνε ενώ σε αυτό προστέθηκαν οι ελλείψεις πρώτων υλών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώνοντάς το σε μεγάλο βαθμό.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έκανε πρόσφατα ο ΕΟΦ, ο κ. Ευγενίδης τονίζει ότι τα μέτρα θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα εφόσον εφαρμοστούν, ενώ θα πρέπει να ελέγχεται η εφαρμογή τους. «Εμείς είμαστε θετικοί σε αυτά τα μέτρα, αλλά να υπάρχει και ο έλεγχος ότι εφαρμόζονται», λέει χαρακτηριστικά. Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι τα μέτρα ρέπει να υλοποιηθούν από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου,  να υπάρχει έλεγχος και «όχι να το αφήνουμε στην καλή προαίρεση καθενός».

«Η απαγόρευση των εξαγωγών επιλύει το πρόβλημα, εφόσον αποδεδειγμένα πλέον για τα περισσότερα σκευάσματα για τα οποία ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής τους, έχει ομαλοποιηθεί σταδιακά η διάθεσή τους στο ελληνικό φαρμακείο . Ωστόσο αν αρθεί εκ νέου η απαγόρευση εξαγωγής τους, θα γίνουν και πάλι άμεσα ελλειπτικά», αναφέρει από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε ανακοίνωσή του για τα μέτρα του ΕΟΦ.

Κατά τον ΠΦΣ, «είναι επιβεβλημένο οι φαρμακευτικές εταιρείες, στα πλαίσια των νομικών δεσμεύσεών τους, να αυξήσουν τις ποσότητες διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα των πρωτότυπων φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα. Όσον αφορά την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, καθόσον απαιτείται σύσταση επιτροπής η οποία να αποτελείται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να ορίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Φυσικά, τις πραγματικές ελλείψεις τις γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, μέσω των εκατοντάδων συνταγών οι οποίες αδυνατούν να εκτελεστούν καθημερινά».

«Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, τις έχουμε πει πολλές φορές, τις έχει καταλάβει και η πολιτεία», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Τα 4 μέτρα του ΕΟΦ

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών εστιάζεται αρχικά σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Επιπλέον ο ΕΟΦ τονίζει:

Η απαγόρευση των εξαγωγών αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Ελληνα ασθενή.

Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του ΥΥ η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.

Για την ειδική πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε και θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το πώς θα λειτουργήσει υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί και άλλες αντίστοιχες.

«Ό,τι πλατφόρμα γίνει πρέπει να γίνει στηριζόμενη στην εμπειρία των φαρμακοποιών γιατί γνωρίζουν τα προβλήματα και μπορούν να βοηθήσουν στο στήσιμό της ώστε να είναι αποτελεσματικές», όπως λένε.

Ήδη έχει γίνει μια πρώτη συνάντηση με τη νέα διοίκηση του υπουργείου Υγείας, με τον κ. Ευγενίδη να τονίζει ότι «από την πλευρά μας έχουμε τη διάθεση να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία». Σημειώνεται ότι ο σύλλογος φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης θα προσέλθει στις κάλπες στο τέλος του μήνα για εκλογή νέου Δ.Σ.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΕΟΦ για τις ελλείψεις τονίζει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί διαφάνεια και έλεγχος στην αλυσίδα διανομής φαρμάκων.

Τονίζει ότι «η σημαντική αύξηση των αποθεμάτων των φαρμάκων, εάν δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια και έλεγχος  στην αλυσίδα διανομής , δεν θα μειώσει τις ελλείψεις στην χώρα μας  και θα επιφέρει δραματική αύξηση του κόστους στη βιομηχανία». Μάλιστα επισημαίνει ότι για αυτό το θέμα, μαζί  με άλλα, έχει ζητήσει συνάντηση με τον νέο Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές διαστάσεις, ενώ στη χώρα μας είναι ακόμα πιο πολύπλοκο, «διότι, εκτός από την έλλειψη πρώτων υλών και δραστικών ουσιών που επηρεάζουν τα εργοστάσια, υπάρχει και το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών πρωτότυπων κυρίως φαρμάκων, το οποίο οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα,  οι τιμές αυτές στην τοπική μας αγορά   κυμαίνονται  στο 1/4 ή το 1/5 της τιμής των  ιδίων σκευασμάτων στη Γερμανία και αυτό το τεράστιο περιθώριο κέρδους ωθεί κάποιους  Έλληνες χονδρέμπορους να προτιμούν τις εξαγωγές» Ο ΣΦΕΕ υπενθυμίζει ότι έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, με κυρίαρχη την περισσότερη διαφάνεια στη διακίνηση των φαρμάκων σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και κυρίως στους χονδρεμπόρους. Από το 2016, η φαρμακοβιομηχανία καταθέτει στον ΕΟΦ καθημερινά τις πωλήσεις φαρμάκων ανά κωδικό και ανά ΑΦΜ παραλήπτη.

Τι λένε οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι από τη δική τους πλευρά, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλον στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην αγορά πάντα με τεκμηριωμένες προτάσεις και απόλυτη διαφάνεια. «Απλά διερωτώμεθα κατά πόσο είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ευθυγραμμισμένοι σε αυτή την προσπάθεια», αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική του ανακοίνωση.

Ειδικότερα, και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων τοποθετήθηκε αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων και σε συνέχεια της ανακοίνωσης των φαρμακοποιών . Ο ΠΣΦ αναφέρει ότι τα μέτρα του ΕΟΦ, «δικαιώνουν περίτρανα τις θέσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, καθώς, έστω και έμμεσα, αναγνωρίζεται ο συνεχής υποεφοδιασμός της αγοράς και καλούνται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά τις ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά».

Περεταίρω αναφέρει ότι «έγινε επιτέλους αντιληπτό ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγών είναι μέτρα προσωρινά και επιλεγμένα, όπως ορθά αναφέρει ο Οργανισμός».

Σχολιάζοντας το σχετικό δελτίο τύπου, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, οι φαρμακαποθηκάριοι αφήνουν αιχμές, λέγοντας: Καθίσταται πλέον σαφές, το ποιοι είναι εκείνοι που δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τα αποθέματά τους στον Οργανισμό καθώς και το ποιοι επιθυμούν να υποκαταστήσουν τη συντεταγμένη πολιτεία και να αναλάβουν ρόλο κομισάριου- σερίφη της αγοράς, με πρόφαση την “προστασία” του ‘Έλληνα πολίτη. Απλώς υπενθυμίζουμε ότι η λέξη “προστασία” επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες .

Μετά και την ανακοίνωση αυτή του ΕΟΦ, ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων  δηλώνει ότι περιμένει επιτέλους άρση των υφισταμένων απαγορεύσεων «καθώς κατά κοινή παραδοχή όλων των φορέων, η αγορά στα σκευάσματα αυτά, έχει ομαλοποιηθεί».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρει ότι «όσοι διακινούν τον μύθο περί τιμών στο 1/3 ή στο 1/4 της τιμής των Ευρωπαϊκών χωρών καλό θα ήταν να είναι προσεκτικότεροι, καθώς ζούμε στον αιώνα της πληροφορίας. Αν ίσχυε αυτό δεν θα εξάγονταν 200-250 σκευάσματα από το σύνολο των 6000 που κυκλοφορούν». Επίσης σημειώνει ότι «ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε ποιοι και γιατί παρεμποδίζουν (sic) με διάφορα τρικ τις φαρμακαποθήκες επί σειρά ετών από το να πραγματοποιήσουν παράλληλες εισαγωγές, δοθέντος του γεγονότος ότι υπάρχει πληθώρα φαρμάκων που είναι σημαντικά φθηνότερα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται
Θα είναι αυξημένο για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό - Τι ισχύει σε περίπτωση που δεν καταβληθεί
Δώρο Πάσχα: Πότε θα λάβουν τα χρήματα οι εργαζόμενοι - Η διορία, πώς υπολογίζεται