Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Έρχονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Άμεση κινητοποίηση δήμου Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του καύσωνα 'CLEON' - Ανοίγουν κλιματιζόμενοι χώροι, πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ετοιμοπόλεμοι για την αντιμετώπιση του καύσωνα 'CLEON' που θα περιλαμβάνει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα διάρκειας τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7), είναι ο δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ως Περιφέρεια έχουμε μηχανήματα έργου που θα συνεισφέρουν εφόσον χρειαστεί για τις αντιπυρικές ζώνες ή στην πυροσβεστική. Επίσης έχουμε χώρους όπως πχ η έδρα του Περιφερειακού Συμβουλίου, που θα διατεθούν με κλιματισμό για τις ευπαθείς ομάδες σε ώρες που θα ανακοινωθούν από την Τρίτη. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι για συνδρομή με ό,τι χρειαστεί πχ σε περίπτωση πυρκαγιάς με παροχή μηχανημάτων ή προσωπικού. Θα είμαστε σε 24ωρη υπηρεσία μέχρι το πέρας του φαινομένου», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΚΜ κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ίσως να υπάρξει και απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Δάσος του Σέιχ Σου, στα πευκοδάση της Χαλκιδικής (Σιθωνία, Κασσάνδρα) και της Πιερίας, από το πρωί έως και αργά το βράδυ, και φύλαξη από πυροσβέστες και εθελοντές.

Παράλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας εν όψει υψηλών θερμοκρασιών θέτει σε ισχύ το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν κλιματιζόμενοι χώροι οι οποίοι θα είναι ανοιχτοί και διαθέσιμοι για όσους πολίτες μπορεί να τους χρειαστούν.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφέρει:

Σε επιφυλακή βρίσκονται το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας (ΑΤΠΠ) και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Από την Τρίτη 11 Ιουλίου έως το Σάββατο 15 Ιουλίου θα είναι στη διάθεση των πολιτών οι παρακάτω κλιματιζόμενοι χώροι:

Το φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου από τις 7:00 έως τις 22.00

Το 4ο και το 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Αλεξανδρείας 27 αντίστοιχα) από τις 8:00 έως τις 20:00.

Φροντίδα για ευάλωτους πολίτες

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων και το Υπνωτήριο Αστέγων θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο από την Τετάρτη έως το Σάββατο και θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα θα λειτουργούν:

Το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62) από τις 9:00 έως τις 18:00

Το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 5 πρώην 13) από τις 17:00 έως τις 9:00.

Περιπολίες στο Σέιχ Σου

σειχ-σου.jpg

Με πέντε οχήματα πραγματοποιεί περιπολίες στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας από τις 8:00 έως τις 22.00 ενώ ακόμα τρία οχήματα του τμήματος έχουν διατεθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Συστάσεις προς τους πολίτες

kayswnas.jpg

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες συνιστάται στους πολίτες:

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό.

Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Να φορούν καπέλο, γυαλιά ηλίου και ανοιχτόχρωμα ρούχα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών και για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 2313317611.

Πόσο θα διαρκέσει ο καύσωνας

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12/7) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία 'CLEON' και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14/7) και το Σάββατο (15/7).

Πιο αναλυτικά:

1. Την Τετάρτη (12/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη (13/7) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Παρασκευή (14/7) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

4. Το Σάββατο (15/7) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16/7), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μάχη» για τα ρωμαίικα που μιλούνται ακόμα στον Πόντο – Η «τελευταία ευκαιρία»
Η Ιωάννα Σιταρίδου εκπέμπει… SOS και γι’ αυτό δημιούργησε ένα εργαλείο crowdsourcing «τελευταίας ευκαιρίας», για να καταγράψει τις μοναδικές...
«Μάχη» για τα ρωμαίικα που μιλούνται ακόμα στον Πόντο – Η «τελευταία ευκαιρία»