Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεμάτες οι κατασκηνώσεις - Σκέψεις για επέκταση της κατασκηνωτικής περιόδου

Γεμάτες οι παιδικές κατασκηνώσεις σε Χαλκιδική, Καβάλα, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Παιχνίδι στην φύση, δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού και δεκάδες νέοι φίλοι. Οι παιδικές κατασκηνώσεις προσφέρουν μια δημιουργική απόδραση για τα παιδιά, ενώ παράλληλα βοηθούν και τους γονείς που θέλουν να προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία στα τέκνα τους όταν το σχολείο κλείνει για το καλοκαίρι.

 Αυτή την περίοδο η πληρότητα είναι στο 100%. «Γνωρίζουμε πως κατασκηνώσεις και σε Χαλκιδική και Καβάλα, αλλά και πανελλαδικά είναι πλήρεις. Συνήθως προς το τέλος Αυγούστου αρχίζουν να μαζεύονται οι οικογένειες στο σπίτι ώστε να προετοιμάσουν τους μαθητές για την νέα σχολική χρονιά», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας (ΠΕΛΚ) κ. Ανδρέας Μιχαλούδης που παράλληλα έχει και παιδική κατασκήνωση στην Χαλκιδική.

Όπως είπε οι γονείς είναι ενημερωμένοι και κινητοποιούνται γρήγορα ώστε να διασφαλίσουν μια θέση σε κάποια κατασκήνωση για το παιδί τους. Ωστόσο συνήθως οι φορείς που τρέχουν κάποια προγράμματα για παροχή δωρεάν κατασκήνωσης πχ ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ, «κάθε χρόνο καθυστερούν όλο και περισσότερο. Θέλουμε οι διαδικασίες να γίνονται πιο έγκαιρα ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σκεφτείτε ότι κάποιες φορές έχουμε έναρξη κατασκηνωτικής περιόδου μεταξύ 15-20/6  και οι αρμόδιοι φορείς ολοκληρώνουν τις διαδικασίες τους στο τέλος Ιουνίου, οπότε μιλάμε ουσιαστικά για ένα χαμένο 15νθήμερο».

Σχετικά με την κάλυψη των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ο κ. Μιχαλούδης σχολίασε πως «λόγω των περιορισμών που υπάρχουν από τους φορείς που παρέχουν δυνατότητα για δωρεάν κατασκήνωση είναι πιθανό δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μην εξυπηρετούνται. Τα προγράμματα που εξαγγέλλονται έχουν ορισμένο αριθμό, συγκεκριμένα γύρω στς 70.000 μέσω ΟΑΕΔ και 35.000 μέσω ΕΦΚΑ, ενώ οι αιτήσεις και τα δύο προγράμματα είναι πολλαπλάσιες.., φτάνουν τις 120.000 μέσω ΟΑΕΔ και τις 70.000 μέσω ΕΦΚΑ».

Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής για συμμετοχή. 

Τα κατασκηνωτικά προγράμματα δίνουν «ανάσα» σε αρκετούς εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν την δυνατότητα να μείνουν σπίτι μαζί με τα παιδιά τους το καλοκαίρι που τα σχολεία είναι κλειστά. Και το κυριότερο; Προσφέρουν δημιουργική απασχόληση. «Δεν μιλάμε μόνο για κολύμπι σε θάλασσα ή πισίνες, αλλά και για αθλητικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες, extreme sports όπως τοξοβολίες, βόλτες με ποδήλατα κλπ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη εναλλακτική για τις οικογένειες ειδικά για τους εργαζόμενους γονείς για το καλοκαίρι και ειδικότερα για τα δύο πρώτα 15νθήμερα μετά το κλείσιμο των σχολείων, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον», σημείωσε.

Ενδεχόμενο για επέκταση της κατασκηνωτικής περιόδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αιτήματα του κλάδου που θα συζητηθούν από το φθινόπωρο είναι και η επέκταση της κατασκηνωτικής περιόδου. «Θέλουμε να ζητήσουμε την μεγέθυνση του πληθυσμού των παιδιών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε . Να πάμε από τα 5 στα 6 15νθήμερα ώστε να μπορούμε να απορροφήσουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών εφόσον και οι φορείς αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους. Το φθινόπωρο που θα κάνουμε τον απολογισμό μας και θα εξηγήσουμε τα αιτήματά μας στην νέα υπεύθυνη στο υπουργείο οικογενειακής μέριμνας», σημείωσε ο κ. Μιχαλούδης. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ