Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σε επιφυλακή για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Χαμηλά τα επίπεδα κυκλοφορίας ιού σε ορνίθια και κουνούπια, ωστόσο ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος είναι οι βασικοί μήνες μετάδοσης

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Σε 11 ανέρχονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που εντοπίστηκαν στη χώρα μας. Από αυτά τα 3 νοσηλεύονται (με 1 εξ αυτών να βρίσκεται στη ΜΕΘ), ενώ 6 έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί δυο θάνατοι στη χώρα μας, από μολυσμένα κουνούπια.

Η κατανομή των 11 κρουσμάτων έχει ως εξής:

Δύο στο Δήμο Νέστου

Δύο στο Δήμο Καρδίτσας

Ένα στο Δήμο Μουζακίου

Ένα στο Δήμο Παλαμά

Ένα στο Δήμο Λαρισαίων

Ένα στο Δήμο Βέροιας

Ένα στο Δήμο Πέλλας

Ένα στο Δήμο Ηράκλειας.

Να σημειωθεί ότι θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας).

Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα που επικρατεί αυτή την στιγμή σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος της Οικοανάπτυξης ΑΕ δρ. Σπύρος Μουρελάτος εξήγησε στο «ΤyposThes» ότι «έχουμε μικρότερους πληθυσμούς κουνουπιών στο πολεοδομικό και περιαστικό συγκρότημα. Στα χωριά έχουμε όχληση στη δύση ηλίου μια ώρα. Συνολικά θα λέγαμε ότι έχουμε τρία είδη κουνουπιών που τα συναντάμε στο αστικό, το περιαστικό, το φυσικό και το αγροτικό περιβάλλον. Και αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο η βραδινή όχληση στην περιοχή των ορυζώνων. Ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον Ιό του Δυτικού Νείλου μετά τις τρεις τελευταίες εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών που προηγήθηκαν».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε πως έχουμε χαμηλότερα επίπεδα της κυκλοφορίας παθογόνου του ιού την περίοδο που διανύουμε. Και αυτό το ξέρουμε γιατί έχουμε δίκτυα παρακολούθησης σε πουλερικά». Όπως εξήγησε γίνονται μετρήσεις σε μηνιαία βάση σε συγκεκριμένα σημεία. «Πηγαίνουμε σε 50 χωριά που έχουν ορνιθώνες και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους μετρούμε τα επίπεδα κυκλοφορίας του ιού στα πουλερικά. Από 250 κοτόπουλα που εξετάσαμε είδαμε χαμηλές θετικότητες. Τον Ιούλιο υπήρξε αύξηση, όμως ήταν 3 και 4 φορές χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σκεφτείτε πως τώρα είναι στο 5-6% η θετικότητα στα πουλερικά έναντι του 15% που ήταν πέρυσι. Στα ακμαία κουνούπια η θετικότητα είναι στο 1% έναντι του 8% στο 2022. Αυτά μας προϊδεάζουν για χαμηλά ποσοστά μετάδοσης και στους ανθρώπους. Γνωρίζουμε επίσης πως βασικοί μήνες μετάδοσης της ασθένειας είναι ο Αύγουστος μετά ο Σεπτέμβριος και μετά ο Ιούλιος. Ενώ από τις τελευταίες χρονιές που έχουμε μετρήσεις ξέρουμε πως όταν το φαινόμενο ξεκινά νωρίτερα και έντονα τον Ιούλιο, μας προϊδεάζει για μεγαλύτερους αριθμούς και κρούσματα.  Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε επιφυλακή για να δούμε και τι θα γίνει μετά τον καύσωνα που προηγήθηκε. Όμως πιστεύουμε ότι δεν γίνεται να έχουμε μεγάλη μεταβολή για κυκλοφορία παθογόνου και κίνδυνο μετάδοσης σε ανθρώπους».

Για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου.

Στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Δ.Υ. (eody.gov.gr)  υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για την κλινική εικόνα  και τον τρόπο μετάδοσης του ιού,  για τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης κατά τις περιόδους μετάδοσης του ιού (ετήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης και εβδομαδιαίες εκθέσεις κατά την περίοδο μετάδοσης) και για τις δράσεις του Ε.Ο.Δ.Υ. για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν