Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Στα ύψη» η ζήτηση για γραφειακούς χώρους - Οι τιμές

grafeia-hub-26

Η ζήτηση θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για την επόμενη 2ετία, σύμφωνα με την επισκόπηση αγοράς ακινήτων του Ομίλου Danos

Η ζήτηση για γραφεία στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη λόγω έλλειψης σύγχρονων προσφερόμενων χώρων, σύμφωνα με την  επισκόπηση αγοράς ακινήτων του Ομίλου Danos για το 1ο εξάμηνο του 2023.

Όπως επισημαίνεται, η αγορά γραφείων της πόλης γνώρισε έντονη κινητικότητα τα τελευταία τρία χρόνια και το ενδιαφέρον παρέμεινε έντονο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η αυξημένη ζήτηση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς, αύξησε και το ρυθμό απορρόφησης.

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η αυξημένη ζήτηση για χώρους γραφείων Βαθμού Α και έλλειψη προσφοράς οδηγεί στην αύξηση των σχετικών αξιών ενοικίασης και πώλησης στην αγορά γραφείων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζήτηση από διεθνείς εταιρείες, κοντά στο κέντρο της πόλης, αναφέρεται σε χώρους γραφείων από 1.000 τμ – 2.000 τμ, με εύκολη πρόσβαση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσα και χώρους στάθμευσης (πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για τα περιουσιακά στοιχεία, που βρίσκονται κοντά στο κέντρο της πόλης). Στη επισκόπηση γίνεται αναφορά στο νέο πρότζεκτ από τη Dimand / Prodea REIC στη δυτική είσοδο της πόλης, το ΗUB 26, αλλά και για πολυεθνικές εταιρίες που ανοίγουν γραφεία στην πόλη.

Όπως τονίζεται, η υψηλή ζήτηση για χώρους γραφείων έχει ενισχύσει την κατασκευαστική δραστηριότητα και αναζητούνται είτε οικόπεδα για νέες αναπτύξεις είτε κτίρια για έργα μετατροπής/αναβάθμισης.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων στη Θεσσαλονίκη, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι:

- Οι υποψήφιοι ένοικοι θέλουν να νοικιάσουν γραφεία συνήθως στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης

- Η ζήτηση για σύγχρονα γραφεία “g” είναι υψηλή

- Η ζήτηση για γραφεία στην ανατολική πλευρά της πόλης  παραμένει υψηλή

- Εταιρείες που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται για ενοικίαση αλλά και για αγορά

- Πολλές πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν ή έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στην αγορά της πόλης

- Συνήθως, οι ένοικοι αναζητούν ακίνητο, το οποίο είναι πλήρως ανακαινισμένο, ώστε να  να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό. Αν, αυτό δεν είναι δυνατό, συμφωνούν με τον ιδιοκτήτη για ενοικίαση δωρεάν για κάποια περίοδο, προκειμένου να κάνουν τις  απαραίτητες εργασίες στο κτίριο

- Η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ενοικίαση γραφείου

- Οι επενδυτές, που ενδιαφέρονται γιατα γραφεία αναζητούν ελάχιστη απόδοση του 7%

Οι τιμές ανά περιοχή

Στο κέντρο της πόλης τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 9-17 € /τμ / μήνα για τις προνομιακές περιοχές (π.χ. οδός Τσιμισκή) και σε € 6-10 / τμ / μήνα για τους δευτερεύοντες δρόμους

(π.χ. οδός Βενιζέλου). Τα επίπεδα ενοικίασης εξαρτώνται από την κατασκευή, την κατάσταση επισκευής, τις εγκαταστάσεις και την τοποθεσία του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα γραφειακό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» η ενοικίαση είναι υψηλότερη από ένα παρόμοιο γραφείο, που είναι  στην οδό Τσιμισκή – κοντά στο «Πλατεία» λόγω των παρεχόμενων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

- Στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν πολλά νέα έργα και οι ζητούμενες τιμές θα αυξηθούν εντός το επόμενο έτος λόγω της αυξημένης ζήτησης.

- Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν νέα έργα τα επόμενα 3 χρόνια. Πολλοί κατασκευαστές βρίσκονται σε αναζήτηση κατάλληλων οικοπέδων, προκειμένου να αναπτυχθούν μοντέρνα, βιώσιμα κτίρια γραφείων.

Η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα

Παράλληλα, οι τιμές των οικιστικών μονάδων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης  παρέμειναν σε ανοδική πορεία για το 1ο εξαμήνου 2023.

Η ζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην ανατολική πλευρά.  Τα ακίνητα στο κέντρο πόλης έχουν αποκτηθεί κυρίως για

επενδυτικούς σκοπούς, ενώ στα ανατολικά, το προφίλ των αγοραστών είναι κυρίως για ιδιοκατοίκηση. Όσον αφορά τις άλλες περιοχές, εκτός κέντρου, οι πιο δημοφιλείς για τους αγοραστές είναι: στην ανατολική πλευρά -Θέρμη, Πυλαία και Καλαμαριά και στη δυτική πλευρά – Ωραιόκαστρο, Συκιές και Εύοσμος.

Τα παραπάνω αναφέρονται στην επισκόπηση αγοράς ακινήτων του Ομίλου Danos για το 1ο εξάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Danos, οι παράγοντες, που θα επηρεάσουν την αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, τους επόμενους μήνες είναι:

-Η λειτουργία του μετρό και η ανακατασκευή, βελτίωση υποδομών και έργα ορόσημα, όπως τα Μητροπολιτικά Πάρκα

-Υψηλή ζήτηση / χαμηλή διαθεσιμότητα( Μετά το 2007, όταν η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο αποκορύφωμά της, υπήρξε πτωτική τάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν

15 φορές λιγότερες νέες κατασκευές. Παρόλο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι εντυπωσιακή, υπάρχει ακόμα χάσμα της αγοράς και έλλειψη προσφοράς).

- Πληθωρισμός / Μηδενικά επιτόκια καταθέσεων

-Στεγαστικά δάνεια

-Επιτάχυνση πλειστηριασμών ακινήτων

-Αλλαγές στο Πρόγραμμα Golden Visa

Η αγορά ακινήτων έχει γυρίσει σελίδα καθώς οι τιμές πώλησης καταγράφουν σωρευτική αύξηση 32,2% στη Θεσσαλονίκη από το 2018 έως σήμερα. Ο Όμιλος αναμένεται ότι το 2ο εξάμηνο του 2023, η αγορά θα αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και να εισέλθει σε σταθεροποιητική βάση, με μικρές εξεγερτικές τάσεις.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ