Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται πεζογέφυρα πάνω από τα αρχαία στην Αγία Σοφίας

Κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν τα αρχαία του σταθμού Αγίας Σοφίας, στη βόρεια πλευρά

Ο αρχαιολογικός χώρος στον σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Αγίας Σοφίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, μιλώντας, σήμερα, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ1.

Ο Υφυπουργός Υποδομών σημείωσε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την τοποθέτηση του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο και εξήρε τη συνεργασία των μηχανικών και των αρχαιολόγων για την ολοκλήρωση του έργου.

 «Υπήρξε μια πλήρης αποκατάσταση και συντήρηση των αρχαιοτήτων από την αρχαιολογική υπηρεσία και αποκτήσαμε έναν μηχανισμό συνέργειας πολύ σημαντικό», είπε ο κ. Ταχιάος.

Ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε και στις εργασίες απόσπασης των έξι προτομών των Ηρώων Μακεδονομάχων στην ομώνυμη πλατεία απέναντι από τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

«Η πλατεία θα παραδοθεί μέσα σε πολύ λίγες μέρες. Πρόκειται για μια μνημειακή πλατεία, διότι πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αναδεικνύεται, έχουμε και την εκκλησία της Παναγίας Αχειροποίητου, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, η πλατεία η ίδια από την ονομασία της, ως Πλατεία Μακεδονομάχων, έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και συμβολισμό για την πόλη. Γι' αυτό, μαζί με την αποκατάστασή της και την απόδοσή της στην πόλη, θα επανέλθουν και οι προτομές των Μακεδονομάχων που αφαιρέθηκαν πριν από πολλά χρόνια όταν ξεκίνησε το μετρό», είπε ο κ. Ταχιάος.

Η Θεσσαλονίκη περνά στη  ‘μετά – μετρό’ εποχή

Ο Υφυπουργός Υποδομών επισήμανε ότι η παράδοση των συγκεκριμένων έργων σηματοδοτεί το πέρασμα στη μετά - μετρό εποχή της πόλης

 «Εκείνο που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι μέσα στο 2024 θα αποδοθεί το μετρό στην πόλη», προσέθεσε ο κ. Ταχιάος, υπογραμμίζοντας ότι προέχει η ασφάλεια των επιβατών και θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλες οι δοκιμές των συστημάτων θα έχουν ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Ο Υφυπουργός Υποδομών ανέφερε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικό Μετρό και της εταιρείας λειτουργίας του μετρό, εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στη Βουλή και έως τα τέλη του μήνα θα υπογραφεί.

 «Αυτό που έχει σημασία είναι οι δοκιμές. Οι δοκιμές των συστημάτων είναι αυτές που θα μας δώσουν τη βεβαιότητα ότι θα βάλουμε επιβάτες μέσα στο μετρό με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Ταχιάος. «Μέσα στον Σεπτέμβριο θα γίνει η ενεργοποίηση του συνόλου της γραμμής. Δηλαδή, θα αποκτήσει ρεύμα όλη η γραμμή, θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο δίκτυο» προσέθεσε.

 «Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι ότι ξεπερνάμε την εσωστρέφεια της πόλης»  κατέληξε ο Υφυπουργός Υποδομών, δίνοντας το στίγμα του κυβερνητικού έργου για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου της Θεσσαλονίκης.

Οι ανασκαφές

Η ανασκαφική διερεύνηση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016, συνεχίστηκε το 2019 και ολοκληρώθηκε το 2022, φέρνοντας στο φως τμήμα του αστικού πολεοδομικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης, από την ύστερη αρχαιότητα και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους έως τη μεταβυζαντινή και νεότερη εποχή. Αποκαλύφθηκε τμήμα μεγάλης σιγμοειδούς μαρμαρόστρωτης πλατείας, του 6ου αι., στην οποία οδηγούσε μνημειώδης κλίμακα από το επίπεδο της οδού.

Στους βυζαντινούς χρόνους, την περιοχή της πλατείας κατέλαβαν καταστήματα και εργαστήρια στα οποία παράγονταν κεραμικά, υάλινα και μετάλλινα κοσμήματα, ενώ στους πρώιμους μεταβυζαντινούς χρόνους προστέθηκε και ένα ναϋδριο. Η εκπόνηση των μελετών για τις αρχαιότητες στον Σταθμό «Αγία Σοφία», όπως και όσων μελετών προηγήθηκαν για τον ίδιο σταθμό (επανατοθέτηση του κρηναίου οικοδομήματος, κατασκευή στεγάστρου προστασίας των αρχαιοτήτων, κατασκευή διαδρόμου θέασης και κλίμακας καθόδου στο επίπεδο των αρχαιοτήτων για τη συντήρησή τους και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου), αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από ευρεία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των πέντε αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών.

Επιστρέφουν οι προτομές των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα 

Στο μεταξύ, στον φυσικό τους χώρο, στην αναπλασμένη «Πλατεία Μακεδονομάχων» που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του σταθμού του μετρό «Αγίας Σοφίας», πάνω από την Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν και πάλι οι έξι προτομές των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα που είχαν βρει προσωρινό «καταφύγιο» τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι εργασίες απόσπασης των έξι προτομών που μεταφέρονται και πάλι στην ομώνυμη πλατεία. Τις επόμενες ημέρες -και σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν από τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ- θα παραδοθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες η νέα «Πλατεία Μακεδονομάχων» καθώς ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση και αποκατάσταση του χώρου από την «Ελληνικό Μετρό».

Στη συγκεκριμένη πλατεία θα τοποθετηθούν επίσης 50 δέντρα και θα επιστρέψει στη θέση της η παιδική χαρά, με στόχο να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για τουρίστες και επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το αρχαιολογικό σύνολο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα αναδειχθεί και το μνημείο της Αχειροποίητου που γειτνιάζει.

Υπενθυμίζεται πως οι μαρμάρινες προτομές απομακρύνθηκαν το 2015 από τη θέση τους, αφού η πλατεία είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο του μετρό και είχαν μεταφερθεί σε κτίριο στην περιοχή των Σφαγείων. Τον Δεκέμβριο του 2019, η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τοποθετήσει τις προτομές των Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημήτρη Καλοπαθάκη, Ευθύμιου Καούδη και Αλέξανδρου Πετρίδη, δεξιά κι αριστερά του αγάλματος του Παύλου Μελά, που δεσπόζει στην πλατεία Τσιρογιάννη.

Δείτε πλάνα της ΕΡΤ από την πλατεία Μακεδονομάχων 

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ