Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Παπαϊωάννου: Η Ψήφος σου «μετράει» - Μην την υποτιμάς

Άρθρο του Γιώργου Παπαϊωάννου (Ιταλός), Οικονομολόγου, Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα "ΝΑΙ στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

Το άκουγα σε κάθε προεκλογική περίοδο, συμφωνούσα και το υποστήριζα. Ό,τι η ψήφος μας μετράει και γι αυτό θα πρέπει να τη «ζυγίζουμε». Παρότι είχα πολλά επιχειρήματα για να υπερθεματίσω κάθε φορά που πολίτες γύρω μου μιλούσαν απαξιωτικά για τις κάλπες, η πραγματικότητα είναι πως σήμερα, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, έχω όλη την εικόνα και ναι, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως η ψήφος μας δεν είναι απλώς κορυφαία πράξη δημοκρατίας, δεν είναι απλώς καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και στο μέλλον της αλλά είναι και η μόνη εφικτή δυνατότητα, να κάνουμε τη διαφορά απέναντι σε όσα μας βαραίνουν, μας τρελαίνουν, μας εξοργίζουν και δεν αντέχουμε.

Στη σύντομη μέχρι σήμερα εμπειρία μου αυτή την προεκλογική περίοδο πολλά είναι τα συμπεράσματα και τα διδάγματα για τα σπουδαία της ζωής, για όσα έχουν αξία, όσα είναι πολύτιμα. Ανάμεσά τους, η διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της ευθύνης. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, από ενεργός και υπεύθυνος πολίτης θέλω να γίνω υπεύθυνος δημιουργός «καθημερινότητας», να συντελέσω αποφασιστικά και υποστηρικτικά στη διαμόρφωση μιας νέας, καλύτερης ζωής στην πόλη μου. Την ώρα λοιπό που εγώ «ξεβολεύτηκα» από το μοτίβο της ζωής μου για να ασχοληθώ στα 50 μου με την έμπρακτη προσφορά στον τόπο μου, την ώρα που στην καθημερινή επαφή μου με τους συνδημότες μου αναγνωρίζω αυτό που ορθά επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη ΔΕΘ, την καχυποψία, για τα πραγματικά κίνητρα όλων εμάς που είμαστε υποψήφιοι, την ίδια στιγμή αντιλαμβάνομαι πόσο σοβαρή είναι και η ευθύνη που πρέπει να λαμβάνουμε όλοι μας ως ψηφοφόροι.

Ας μη γελιόμαστε. Οι υποψήφιοι, χρειαζόμαστε την ψήφο. Την κάθε ψήφο. Χρειαζόμαστε να μας εμπιστευθούν και να μας επιλέξουν, να αναγνωρίσουν την αλήθεια μας και να μας διαχωρίσουν από εκείνους που διαχρονικά τους οδήγησαν να βλέπουν καχύποπτα όποιον ασχολείται με τα κοινά. Έχουμε ανάγκη της ψήφου τους και την διεκδικούμε με πολλούς τρόπους, ο καθένας μας ανάλογα με το ήθος και την ποιότητά του, τις αρχές και τις επιδιώξεις του. Επομένως, η ψήφος, μετράει πράγματι. Αλλιώς γιατί να αγωνιζόμασταν γι αυτήν? Μετά όμως, έρχεται η εκλογή και τότε, πολλοί είναι πράγματι εκείνοι που έχοντας πια πετύχει τον πολυπόθητο στόχο, «αράζουν» αυτάρεσκα στο νέο τους ρόλο ξεχνώντας την πρότερη κατάσταση και όλους εκείνους που βοήθησαν με την ψήφο τους να κερδίσουν αυτό που επιθυμούσαν. Μοιραία, αυτές οι συμπεριφορές, απογοητεύουν τους πολίτες κι εκείνοι με τη σειρά τους απαξιώνουν την πολιτική, τους πολιτικούς, όσους θέλουν πραγματικά να προσφέρουν, όσους αξίζουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

Αυτό όμως, πρέπει να σταματήσει. Ξεκάθαρα, πρέπει να αλλάξει και ξεκάθαρα έχουμε όλοι ευθύνη γι αυτό. Τώρα που πέρασα στην αντίπερα όχθη, αυτή των υποψηφίων, αντιλαμβάνομαι πως έχω κι εγώ προσωπικά ευθύνη μαζί με όλους τους οραματιστές και τους ανθρώπους με πείσμα και αποφασιστικότητα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, να παλέψω πρωτίστως με στερεότυπα και νοοτροπίες ώστε να αποκαταστήσουμε σιγά σιγά την πίστη στους θεσμούς και σε όσους θέλουν να τους υπηρετούν.

Η ψήφος σου «μετράει» αγαπητέ συνδημότη γιατί για να μπορώ εγώ και καθεμιά ή καθένας από εμάς, να αγωνιστεί  για όσα γράφω, πρέπει εσύ να αποφασίσεις να «επενδύσεις» πάνω μου. Να με κρίνεις αυστηρά, να με αξιολογήσεις, να με εμπιστευθείς και να με ψηφίσεις. Η ψήφος σου δεν είναι μια χαμένη ψήφος. Είναι μια εν δυνάμει επένδυση. Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του δήμου σου. Επένδυση σε εκείνους που θα σχεδιάσουν, θα οργανώσουν και θα διαμορφώσουν για σένα και την οικογένειά σου καλύτερες συνθήκες ζωής. Επένδυση στο καλό του τόπου σου. Επένδυση στο αύριο και στο μέλλον των παιδιών σου.

Η ψήφος σου «μετράει» γιατί είναι αυτή που μαζί με τις υπόλοιπες θα οδηγήσουν κάποιους από εμάς, να αλλάξουμε την καθημερινότητά σου προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Είναι αυτή που θα «ευθύνεται» εάν η πόλη σου δεν είναι όσο καθαρή θα ήθελες, εάν δεν έχει όσο πράσινο επιθυμείς, εάν σε ταλαιπωρεί και σε κουράζει.

Η ψήφος σου «μετράει»γι αυτό μην την παίρνεις αψήφιστα. Δες τα κριτήριά σου, ξεκόλλα από το «δε βαριέσαι ας ψηφίσω τον γνωστό του γνωστού ω γνωστέ». Προσπάθησε να επιβληθείς ακόμη και στα ταπεινά σου κίνητρα του τύπου «ψηφίζω αυτήν ή αυτόν επειδή αύριο, μεθαύριο θα μου κάνει τις μικρο-εξυπηρετήσεις μου» Μην προσπερνάς τη λογική σου, τη γνώση σου, την εμπειρία και το ένστικτό σου. Κατά βάθος ξέρεις, νιώθεις ποιος αξίζει να τον εμπιστευθείς. Είτε γιατί τον/την έχεις «τσεκάρει» από το έργο του, είτε επειδή γνωρίζεις τις δυνατότητές του είτε, αν είναι νέος/α υποψήφιος/α, επειδή καταλαβαίνεις ποιος/α πραγματικά εννοεί όσα λέει κι όσα υπόσχεται. Εσύ επιλέγεις. Κάνε το με άποψη και αυστηρότητα. Επίλεξε τους καταλληλότερους.

Η ψήφος σου «μετράει», μην την υποτιμάς. Δώσε της εσύ η ίδια/ο ίδιος την αξία που από μόνη της έχει. Επιτέλους σταμάτα να επιτρέπεις σε όλους όσοι  χρόνια την επιβουλεύονται, το δικαίωμα να το κάνουν. Γιατί όσο συνεχίζεις να ψηφίζεις «χαλαρά» τόσο οι εκλεγμένοι αυτού του τόπου θα φέρονται «χαλαρά»…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγριότητες δίχως τέλος σε βάρος ζώων – Παρέμβαση του Αρείου Πάγου (VIDEO)
Μετά τη νέα βαρβαρότητα με τη δολοφονία αρκούδας και των δύο μικρών της εντός των ορίων προστατευόμενης περιοχής Νατούρα στην Κόνιτσα
Αγριότητες δίχως τέλος σε βάρος ζώων – Παρέμβαση του Αρείου Πάγου (VIDEO)