Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης - Συνάντηση και στήριξη σε Ζέρβα

Επίσκεψη στο Μετρό, στα Κεραμεία Αλλατίνη και στις πρώην εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας ΦΙΞ

Σε σημαντικά έργα της Θεσσαλονίκης πέφτουν σήμερα οι «προβολείς» με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού και βουλευτή Α΄Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει στη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη και προσωπικό μήνυμα υποστήριξης της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα το πρωί αρχικά στην Κοζάνη, από όπου θα ταξιδέψει κατόπιν στη Θεσσαλονίκη.

Θα παραστεί στην εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης «Λειτουργία- Συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης» με την κοινοπραξία Thema AE., αλλά και στην παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ, ενώ θα επισκεφθεί και τα ιστορικά Κεραμεία Αλλατίνη.

Μετρό και Αλλατίνη

Η εκδήλωση για το Μετρό θα γίνει το μεσημέρι στο σταθμό «Αγ. Σοφία» του Μετρό, στον οποίο τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες ήταν πυρετώδεις.

«Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει μέσα στο 2024», δήλωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος  τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε τη Βουλή για τη σύμβαση ανάθεσης της λειτουργίας και συντήρησής του που υπογράφεται σήμερα.

Σχετικά με τη σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης του μετρό Θεσσαλονίκης, προβλέπεται ότι ο Ανάδοχος θα έχει πλήρη ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία και τη συντήρηση των παγίων, εξοπλισμού, ανταλλακτικών, για τη λειτουργική ενσωμάτωση των έργων στις δύο φάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα παρεχόμενα Η/Μ συστήματα και τις δύο γενιές τροχαίου υλικού. Στο αντικείμενο των υπηρεσιών περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι βασικές υπηρεσίες λειτουργίας, συντήρησης, καθαρισμού, φύλαξης, διαχείρισης αυτόματου συστήματος συλλογής κομίστρου.

Εξάλλου το μήνυμα ότι ανεβαίνουν οι ρυθμοί στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης είχε στείλει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την περασμένη εβδομάδα . «Είχαμε μία τετραετία που έπρεπε να γίνουν πολλές κινήσεις για να ξεπαγώσουν, να ξεμπλοκάρουν, να προχωρήσουν, να λυθούν πολλά προβλήματα, να φύγουμε από την ''εποχή των μουσαμάδων''. Τώρα έρχεται η τετραετία που οι Θεσσαλονικείς τα έργα αυτά θα τα δουν στην πράξη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, ενώ συγκεκριμένα για το έργο του Μετρό τόνισε «πάμε από τη φάση των κατασκευών, στη φάση των δοκιμών», επαναλαμβάνοντας πως θα τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα ιστορικά Κεραμεία Αλλατίνη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάπλαση και αξιοποίηση του ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου των Κεραμείων Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη (σ.σ. από την εταιρεία ΣΤΑΝΤΑ συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη) και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η δημιουργία ψηλού κτιρίου (σ.σ. ουρανοξύστη) 30 ορόφων και ύψους 100 μ., ενώ το υπόλοιπο ακίνητο θα αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού, με προβλεπόμενη – μεταξύ άλλων – αποκατάσταση και αξιοποίηση των υφιστάμενων επτά διατηρητέων κτηρίων. Σύμφωνα, επίσης, με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ένα από τα επτά διατηρητέα κτήρια θα εκχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης για πολιτιστικές εκδηλώσεις μητροπολιτικής κλίμακας, ενώ επίσης γίνεται μνεία σε λειτουργία Μουσείου (σ.σ. Κεραμοποιΐας).

Στήριξη σε Ζέρβα

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μακένζυ Κινγκ, προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης στο πρόσωπό του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το κατώφλι του εκλογικού κέντρου πέρασαν οι βουλευτές της ΝΔ του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, εκφράζοντας στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης θερμές ευχές για καλή επιτυχία. Ο κ. Μαρινάκης, εξάλλου, στο πλαίσιο του briefing των πολιτικών συντακτών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε την εκλογή Ζέρβα στον Δήμο Θεσσαλονίκης καίριας σημασίας.

Η ανάπλαση του ΦΙΞ

Στο μεταξύ, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα και η παρουσίαση του έργου αστικής ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτίριο της ΦΙΞ.

Η Dimand, η εταιρεία που έχει αναλάβει το εμβληματικό αυτό έργο για τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει σε σχετική πρόσκληση: «Μαζί γυρίζουμε σελίδα στο "αύριο" για τη Θεσσαλονίκη. Γινόμαστε συνοδοιπόροι στην αναγέννηση της δυτικής εισόδου της πόλης, προχωρώντας σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική της κληρονομιά».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, πρόθεση της εταιρείας είναι στις νέες χρήσεις να περιλαμβάνεται και ξενοδοχείο, ενώ επίσης προβλέπονται οικιστικές χρήσεις, όπως και εμπορικές, υπό την έννοια της εστίασης-αναψυχής και όχι της λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, με εκτιμώμενο συνολικό προϋπολογισμό του project άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Στο εν λόγω ακίνητο, που έχει περιέλθει στο σύνολό του στην κυριότητα της Dimand, έχουν ήδη κατεδαφιστεί παλιά κτίσματα (σ.σ. παλιές αποθήκες) που ήταν μη προστατευόμενα, προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των κατασκευών και το αποτέλεσμα θα είναι ένα project της τάξης των 30.000 τ.μ., που θα έχει επίσης και «άρωμα» πολιτιστικών χρήσεων, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ιστορικά-διατηρητέα κτίσματα του συγκροτήματος.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γρανάδα όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και το 'Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος
Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια και την εγκατάστασή τους σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος
Θεσσαλονίκη: 50.000 νέα υδρόμετρα από την ΕΥΑΘ για μείωση υδάτινου αποτυπώματος
Μαρινάκης για φορολογικό: Πολλές οι εξαιρέσεις, δεν είναι οριζόντιο μέτρο (VIDEO)
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις διαμαρτυρίες από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά
Μαρινάκης για φορολογικό: Πολλές οι εξαιρέσεις, δεν είναι οριζόντιο μέτρο (VIDEO)