Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσαλονίκη: Ψηφιακή φωτοθήκη θα «ζωντανεύσει» τα 200 χρόνια του Ελληνισμού

Συμμέτοχοι στο έργο The Hellenic mosaic» θα είναι οι πολίτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Μια καινοτομία που θα αναδείξει καθημερινούς ήρωες και την κληρονομιά της Ελλάδας από την επανάσταση του 1821 ως σήμερα αποτελεί το έργο «The Hellenic mosaic» που θα υλοποιηθεί με πρωτοβουλία του δήμου Καλαμαριάς.

Με την ένταξη στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, χρηματοδότηση 322.000 ευρώ, την στήριξη του δήμου Καλαμαριάς και του Μουσείου Φωτογραφίας "Χρήστου Καλεμκερή", το πρότζεκτ δημιουργίας ψηφιακής φωτοθήκης με ντοκουμέντα (φωτογραφίες, βίντεο, έγγραφα) από Έλληνες και Ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, θα φέρει στο «φως» μωσαϊκά ανθρώπινων ιστοριών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη γνώση του παρελθόντος, ενώ θα αποτελέσουν και πολύτιμο υλικό για μελετητές και την εκπαίδευση.

dardamanelis.jpg

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης τόνισε το πρωί της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Καλαμαριάς ότι ο κ.  Καλεμκερής του παρουσίασε την ιδέα προ διετίας, εν μέσω της δύσκολης περιόδου της πανδημίας, και πλέον το πρότζεκτ είναι στην φάση υλοποίησης. «Τον ίδιο ενθουσιασμό με μένα είχε και η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην Επιτροπή του 2021. Είναι ένα φωτογραφικό μωσαϊκό που θα δημιουργηθεί ψηφιακά. Ένα δημιουργικό μωσαϊκό ανθρώπων και ιστοριών το οποίο θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό αλλά και στην ανανέωση της οπτικής προσέγγισης της Ιστορίας της Ελλάδας. Ένα εθνικό έργο που ξεκινά από την Καλαμαριά, ορόσημο των αλησμόνητων πατρίδων. Όμως η Καλαμαριά δεν αφηγείται μόνο την ιστορία των προσφύγων. Γράφει τη νεότερη ιστορία με τα έργα ανθρώπων που βλέπουν μπροστά, καινοτομούν, οραματίζονται, δημιουργούν. Με αυτούς τους ανθρώπους συνεργαστήκαμε, δουλέψαμε εντατικά και θέσαμε τα θεμέλια για την Καλαμαριά του αύριο», σημείωσε.

hellenic_mosaic.jpg

Ο κ. Καλεμκερής είπε ότι το Hellenic mosaic είναι ένα διατομεακό πρότζεκτ. Εξήγησε πως θα δημιουργηθεί μια ψηφιακή φωτοθήκη που θα αποτελέσει τη «φωνή» των άγνωστων ηρώων που κουβαλούν ιστορίες πόνου, θαυμασμού, συγκίνησης ή περηφάνειας. «Σκοπός είναι ο καθένας να αναδείξει τους άγνωστους ήρωες της Ελλάδας. Θα εμπλουτιστεί η γνώση της ιστορίας και μέσα από την τεχνολογία θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό έργο που αποδίδει ένα μεγάλο “Ευχαριστώ” σε αυτούς που διαμόρφωσαν το παρελθόν αλλά και συνεχίζουν να διαμορφώνουν το μέλλον της Ελλάδας. Προσφέρει επίσης μια ελάχιστη “συγγνώμη” σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έπρεπε να αναγνωριστούν και δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα», σχολίασε.

kalemkeris.jpg

Στις τεχνικές λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο κ. Κώστας Παπανικολάου εκ μέρους της εταιρείας πληροφορικής Comitech ΑΕ που υλοποιεί το έργο. Όπως είπε το υλικό που θα συλλεχθεί θα το εναποθέτει το κοινό, παραχωρώντας τα πνευματικά δικαιώματα για την χρήση του. Από τα ντοκουμέντα θα προκύψουν οπτικές αφηγήσεις που θα ταξιδέψουν τους πολίτες στον μαγικό κόσμο της Ιστορίας. Θα αποτυπωθεί η ουσία της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους μέσα από τον φακό της καθημερινής ζωής, των αναμνήσεων και των φωτογραφικών αφηγήσεων της παγκόσμιας ελληνικής κοινότητας. 

Να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του αυτού έργου θα διαρκέσει 18 μήνες από την έναρξη του και θα συνοδεύεται με συναυλίες, προβολές σε δημόσια κτήρια, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία κ.α.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικογένεια Φύσσα: Μέγιστη προσβολή στα θύματα της Χ.Α. η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου
«Είναι απορίας άξιο πως ένας αμετανόητος νεοναζί εγκληματίας με ηγετική εγκληματική δράση, ο κρίθηκε ως μη ύποπτος τελέσεως νέων αξιόποινων πράξεων»,...
Οικογένεια Φύσσα: Μέγιστη προσβολή στα θύματα της Χ.Α. η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου