Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ορόσημο για το λιμάνι στη Θεσσαλονίκη: Ο νέος σταθμός κρουαζιέρας – Για 6.000 κόσμου

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων με νέο τερματικό σταθμό κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Έγιναν σήμερα τα εγκαίνια από τον υπουργό Ναυτιλίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τα επίσημα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού κρουαζιέρας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που έχει συνολικό εμβαδό 2000 m2, διαθέτει δύο επιπλέον θέσεις ελλιμενισμού και φέρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο νέος σταθμός, που λειτουργεί από το καλοκαίρι στην πλήρως ανακαινισμένη Αποθήκη 8, στον προβλήτα ΙΙ της ΟΛΘ ΑΕ, έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 6.000 επιβάτες και τα πληρώματα πλοίων, καθώς στα κρηπιδώματα  9 και 10 του νέου σταθμού, μπορούν να εξυπηρετηθούν δυο κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα. Παράλληλα, ο σταθμός είναι πλήρως εξοπλισμένος και λειτουργεί με τις νέες, τρέχουσες, απαιτήσεις Σέγκεν. Είναι το πρώτο λιμάνι της χώρας που έχει υιοθετήσει το αυτοματοποιημένο σύστημα πυλών εισόδου-εξόδου Σέγκεν και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών αδειοδότησης ταξιδιού.

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_10.jpg

«Για όλους εμάς στο λιμάνι η λειτουργία του νέου σταθμού είναι ένα σημαντικό  ορόσημο», τόνισε ο Αθανάσιος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ επισημαίνοντας ότι η κρουαζιέρα είναι ένας κλάδος που συνδέεται άμεσα και έμμεσα με την κοινωνία και την οικονομία με πολλαπλά οφέλη. Όπως είπε η ΟΛΘ εστιάζει στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας, καθώς η Θεσσαλονίκη προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες.

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_14.jpg

Σημειώνεται ότι υπάρχει και λειτουργεί παράλληλα και ο σταθμός κρουαζιέρας στο «Μακεδονία» terminal, εντός του εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, το οποίο η  διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ σχεδιάζει να αναβαθμίσει πλήρως.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στη διάρκεια της εκδήλωση δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των αφίξεων συγκριτικά με το 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 θα γίνουν  περίπου 70 προσεγγίσεις από 22 διαφορετικά πλοία , ενώ το λιμάνι συνδέεται με 15 διαφορετικά λιμάνια την τρέχουσα χρονιά.

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_18.jpg

Ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η ανάπτυξη της κρουαζιέρας αποτελεί εθνικό αναπτυξιακό στόχο για την κυβέρνηση, από τον οποίο ο τουρισμός θα έχει σημαντικά οφέλη.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη αλλά και η ευρύτερη περιοχή μπορούν να προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές, αξέχαστες εμπειρίες, όπως τόνισε. Μίλησε συγκεκριμένα για τα πολιτιστικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, το μνημεία που είναι ενταγμένα στον κατάλογο της Unesco αλλά και για την εξαιρετική γαστρονομία της Θεσσαλονίκης.

Αναφέρθηκε στην ελληνική ναυτιλία που προσφέρει πάνω από 7% στο ΑΕΠ, ενώ μιλώντας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε ότι με όσα έχουν γίνει και γίνονται έχει ήδη μπει δυναμικά για να κινείται στην ίδια τροχιά με την «πρωταγωνίστρια» εθνική ναυτιλία.

«Ζούμε πραγματικά μια ιστορική περίοδο για τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της και πιστεύω ότι δεν είναι τυχαίο που τουλάχιστον στα ευρωπαϊκά σαλόνια θεωρείται η κύρια πύλη για τα Βαλκάνια αλλά και για την ευρύτερη περιοχή ΝΑ, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η κρουαζιέρα θα σημειώσει νέα αύξηση στη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι με τις νέες δυνατότητες, από φέτος ή τα επόμενα χρόνια οι επισκέπτες κρουαζιέρας να αυξηθούν κατά 50%, όπως είπε. Σημειώνεται ότι το 2022 έφτασαν τις 400.000 χιλιάδες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανα και στα μέτρα ασφαλείας λέγοντας πως από τη βόλτα που έκανε στον νέο σταθμό έμεινε εντυπωσιασμένος, σημειώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη ήδη έχει γίνει πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Είναι, όπως είπε, από τα λίγα λιμάνια στη Μεσόγειο που μπορούν να δεχθούν ταυτόχρονα δύο κρουαζιερόπλοια. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και το εντυπωσιακό σκάφος emergency response, «Αιγαίον Πέλαγος», ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, το οποίο έδωσε μοναδικό χρώμα στην εκδήλωση καθώς έκανε επίδειξη ρίψης νερού μπροστά στον νέο σταθμό κρουαζιέρας.

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_5.jpg

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στάθης Κωνσταντινίδης,  τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη «αλλάζει επίπεδο» και διανύει μια γόνιμη και δημιουργική περίοδο. «Το λιμάνι της αναβαθμίζεται, αναδεικνύει τη γεωπολιτική του σημασία, αξιοποιεί την στρατηγική του θέση, παράγει προστιθέμενη αξία σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δυναμισμού που αναπτύσσει η περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο της μπορούν να παίξουν στρατηγικό ρόλο στον τουρισμό όλης της χώρας, υποστήριξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στον χαιρετισμό του. Όπως είπε η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα απαραίτητα πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά για να πρωταγωνιστήσει, ενώ αναφέρθηκε στον στόχο της Περιφέρειας για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ώστε η περιφέρεια να έχει 12μηνο τουρισμό και να γίνει κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως. Όπως είπε η ανάκαμψη που σημειώνεται στον τομέα του τουρισμού και η αύξηση στα τουριστικά μεγέθη «δεν είναι το ταβάνι αλλά η βάση πάνω στην οποία οφείλουμε να χτίσουμε για περισσότερα έσοδα».

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_6.jpg

Για ένα success story της πόλης πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η Θεσσαλονίκη έχει όλα τα εχέγγυα, για να πρωταγωνιστήσει στον τουρισμό και ειδικότερα στην κρουαζιέρα, μια βιομηχανία από την οποία προκύπτουν  πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι η ανοδική πορεία που καταγράφεται στον τουρισμό στη Θεσσαλονίκη κρύβει πολλή δουλειά από πολλούς που συνεργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης με επιστέγασμα των προσπαθειών αυτών την αύξηση των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την καθιέρωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ως homeport. «Η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των υποδομών της ΟΛΘ Α.Ε. εδραιώνει την εμπιστοσύνη των εταιρειών κρουαζιέρας που την επέλεξαν», παρατήρησε μεταξύ άλλων.

Κοιμισμένο γίγαντα χαρακτήρισε το λιμάνι η πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι έδωσε πνοή στον τόπο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο  κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας το γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Την τελετή αγιασμού πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβας, ο οποίος μιλώντας για το λιμάνι είπε πως η πόλη πρέπει να το έχει ως «μαργαριτάρι».

Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Θεοδώρα Ρήγα, Γενική Εμπορική Διευθύντρια και Διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε.

krouaziera-olth-stathmos-egkainia_11.jpg
krouaziera-olth-stathmos-egkainia_9.jpg
krouaziera-olth-stathmos-egkainia.jpg
krouaziera-olth-stathmos-egkainia_4.jpg
krouaziera-olth-stathmos-egkainia_3.jpg

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη γκαλερί του TyposThes

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτή θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους - Το τελικό σχέδιο (ΦΩΤΟ)
Σε όλο το μήκος της οδού Αριστοτέλους αλλά και περιμετρικά της πλατείας προστίθεται υψηλή και χαμηλή βλάστηση, με το κεντρικό τμήμα της ελεύθερο
Θεσσαλονίκη: Αυτή θα είναι η νέα πλατεία Αριστοτέλους - Το τελικό σχέδιο (ΦΩΤΟ)
Δελής: Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η ακρίβεια – «Ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης
«Θα πρέπει κατ' αρχάς να αυξηθούν οι μισθοί, οι οποίοι είναι πάρα πολύ χαμηλοί», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ
Δελής: Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η ακρίβεια – «Ασπιρίνες» τα μέτρα της κυβέρνησης
Θανάσης Κολαλάς: «Η όπερά μας είναι μια παραγωγή βγαλμένη από τα σπλάχνα του τόπου μας»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Επταπυργίου μίλησε για την όπερα «I Pagliacci» την οποία σκηνοθετεί και θα απολαύσουμε για 4 βραδιές
Θανάσης Κολαλάς: «Η όπερά μας είναι μια παραγωγή βγαλμένη από τα σπλάχνα του τόπου μας»