Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο «λευκός καπνός» για το νέο πρύτανη ΑΠΘ

Πιθανή η εξ ημισείας θητεία με πρώτη διετία για τον Χαράλαμπο Φείδα

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εκλογή του νέου πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Και μάλιστα είναι ορατό το ενδεχόμενο για εξ ημισείας τετραετής θητεία, με την πρώτη διετία καθήκοντα να αναλαμβάνει ο κ. Χαράλαμπος Φείδας και να ακολουθεί ο κ. Απόστολος Αποστολίδης.

Η πιο μακρόχρονη διαδικασία για ανάδειξη πρύτανη

Η έναρξη της προεκλογικής πορείας ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Φεβρουάριο. Όμως οι ζυμώσεις και οι επαφές ώστε να προκύψουν οι υποψήφιοι είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2022(!).

Αναλογίζεται λοιπόν ο καθένας πως όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τελικά να έχουμε… «λευκό καπνό», είναι μεγάλο.

Τα 5 εξωτερικά μέλη Συμβουλίου Διοίκησης

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, ολοκληρώθηκε από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους 56 εκλογείς και μέλη της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ξεκίνησε στις 16.00 και ολοκληρώθηκε στις 18.00, μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ».

Εκλεγόμενα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ από τους 43 υποψήφιους είναι, κατά σειρά, εκλογής οι:

-Βάββας Δημήτριος, 31 ψήφοι

-Τσατσαρώνης Γεώργιος, 29 ψήφοι.

Νωρίτερα, την Τρίτη 21.11 με ανάλογη ψηφοφορία είχαν εκλεγεί οι:

-Σταματιάδης Νικηφόρος, 31 ψήφοι

-Αγγελιδάκη Ειρήνη, 30 ψήφοι

-Παπαντώνης Δημήτριος, 30 ψήφοι .

Να σημειωθεί ότι η ανάδειξη του συνόλου των εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ, ορίστηκε κατόπιν της διαπίστωσης αδυναμίας ανάδειξης των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος (υπ΄ αριθμ. 24137/15-11-2023 απόφαση της Συγκλήτου) κατά την τρίτη κατά σειρά προβλεπόμενη κατά τις κείμενες διατάξεις ψηφοφορία των εκλεγμένων εσωτερικών μελών.

Με τα πέντε εκλεγμένα εξωτερικά μέλη συμπληρώθηκε το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέξει τον νέο πρύτανη.

Τα επόμενα βήματα μέχρι την εκλογή

Αυτό που μένει να γίνει είναι να βγει προκήρυξη που θα δημοσιευτεί από τον νυν Πρύτανη κ. Δημήτρη Κωβαίο σχετικά με την υποψηφιότητα πρύτανη ΑΠΘ.

Την Πρυτανεία θα διεκδικήσουν: α) ο Χαράλαμπος Φείδας, Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Α.Π.Θ., β) ο Κυριάκος Αναστασιάδης, Καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Α.Π.Θ., Διευθυντής Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠA και Πρόεδρος Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ., γ) ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης Καθηγητής και Κοσμήτορας Σχολής Ο.Π.Ε. Α.Π.Θ. δ) ο Στράτος Στυλιανίδης, αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και ε) ο Απόστολος Αποστολίδης κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας.

Ο κ. Γιώργος Ζωγραφίδης, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Η δημοσιοποίηση της προκήρυξης έχει διάρκεια τουλάχιστον 15 ημερών. Στη συνέχεια μετά την λήξη της προθεσμίας και αφού έχει προηγηθεί η παρουσίαση των φακέλων, θα γίνει η εκλογή του πρύτανη από τα 11 μέλη του συμβουλίου.

«Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μέχρι τις γιορτές, ίσως και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», ανέφερε στο «ΤyposThes ο κ. Φείδας. Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτησή μας δεν διέψευσε το ενδεχόμενο να γίνει θητεία εξ ημισείας στην Πρυτανεία. «Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί, αλλά θα πρέπει πρώτα να δούμε τις υποψηφιότητες που θα κατατεθούν», σχολίασε.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλειοψηφία εντός του Συμβουλίου Διοίκησης φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει ο κ. Φείδας και ο κ. Αποστολίδης. Και είναι πιθανό οι δυο καθηγητές να μοιραστούν την Πρυτανεία με διετή θητεία ο καθένας.

Εν τω μεταξύ η θητεία του νυν πρύτανη κ. Δημήτρη Κωβαίου όπως και των αντιπρυτάνεων ολοκληρώνεται στις 30/11/23. Όμως με βάση το γεγονός της εκλογής του νέου πρύτανη που θα γίνει εντός του επόμενου μήνα, το ΑΠΘ έχει ζητήσει να ψηφιστεί διάταξη με την οποία θα δοθεί παράταση στη θητεία των νυν πρυτανικών αρχών έως ότου αναλάβουν καθήκοντα οι νέες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγρια επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα: Στην φυλακή οι 5 κατηγορούμενοι
Oι κατηγορούμενοι ταυτοποιήθηκαν με την βοήθεια ανάλυσης τεχνικού-ψηφιακού υλικού και συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της Αστυνομίας
Αγρια επίθεση σε εθελοντές στην Πάρνηθα: Στην φυλακή οι 5 κατηγορούμενοι