Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Ανοίγει» τις παράλληλες εξαγωγές ο ΕΟΦ - Ελλείψεις στα φαρμακεία

«Καμπανάκι» από ΦΣΘ μετά την απόφαση του ΕΟΦ που απελευθερώνει τις παράλληλες εξαγωγές – Οι ελλείψεις έχουν αρχίσει ήδη να φαίνονται, λένε οι φαρμακοποιοί

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς προκαλεί το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, με τους φαρμακοποιούς να κρούουν το «καμπανάκι» και για νέες ελλείψεις μετά την απόφαση του ΕΟΦ για άρση της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών τουλάχιστον 137 σκευασμάτων, μεταξύ των οποίων παιδικά εμβόλια, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, ινσουλίνες, αναπνευστικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Ήδη, όπως τονίζει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Διονύσης Ευγενίδης, οι ελλείψεις εξαιτίας αυτής της απόφασης είναι εμφανείς ήδη.

 «Ενώ το προηγούμενο διάστημα, για παραπάνω από ένα χρόνο, υπήρχε απαγόρευση στις εξαγωγές με αποτέλεσμα να έχει κάπως ομαλοποιηθεί η αγορά σε κάποια φάρμακα τουλάχιστον, με την τελευταία απόφασή του ο ΕΟΦ, άρει την απαγόρευση εξαγωγών για κάποια φάρμακα από αυτά με αποτέλεσμα να φοβόμαστε ότι θα προκληθούν πάλι μεγάλες δυσκολίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

Όσο για τις ελλείψεις που ήδη έχουν φανεί, τονίζει ότι «είναι απίστευτο το πώς κάποια φάρμακα στα οποία υπήρχε διαθεσιμότητα τον τελευταίο ένα χρόνο, από τη μία μέρα στην άλλη «έκλεισε» αυτή η διαθεσιμότητα.

Όπως έχει επισημάνει ο ΠΦΣ «αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης απόφασης του ΕΟΦ είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι θα αναζητούν το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο και δεν θα μπορούν να το βρουν, αλλά και η ταυτόχρονη αγωνιώδης αναζήτηση εκ μέρους των φαρμακοποιών των συγκεκριμένων σκευασμάτων, ακόμη και σε άλλους νομούς, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους».

Αναγκάζονται μέχρι και να αλλάξουν αγωγή

Από εδώ και πέρα θα έχουμε το φαινόμενο ασθενείς να ψάχνουν το φάρμακό τους και να μην το βρίσκουν προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, σημειώνοντας ότι έχουμε ακόμη χειμώνα μπροστά μας με ότι αυτό σημαίνει αναφορικά με την αύξηση των ιώσεων και των αναγκών σε φάρμακα, καθώς οι ελλείψεις αυτές αφορούν και φάρμακα για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων. Αφορούν όμως και χρόνιες παθήσεις και σε αυτήν την περίπτωση εάν δεν υπάρχει γενόσημο οι ασθενείς μπορεί να αναγκαστούν ακόμη και να αλλάξουν αγωγή σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Οι ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε φάρμακα που εισάγονται. Αν υπάρχει γενόσημο, οι ασθενείς αναγκάζονται να πάνε σε αυτό αν και μπορεί να μην το ήθελαν παρόλο που μπορεί να συμφέρει στην τσέπη τους. Τα περισσότερα από αυτά όμως  δεν έχουν γενόσημα γιατί είναι φάρμακα που προστατεύονται ακόμη από την πατέντα τους. «Και εκεί πλέον αν δεν βρεθεί το φάρμακο από άλλο συνάδελφο είτε εντός Θεσσαλονίκης είτε σε άλλο νομό, τότε αναγκαστικά αλλάζουν σε συνεργασία με το γιατρό τους αγωγή. Αλλά αυτό σημαίνει ότι και έχουν ταλαιπωρηθεί πρώτα και μετά αναγκάζονται να αλλάξουν και αγωγή», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίδης.

Το νέο σύστημα παρακολούθησης

Υπάρχει, όπως λέει, ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο όμως έχει αρχίσει να λειτουργεί μόλις τις τελευταίες ημέρες και δεν έχει φανεί στην πράξη αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Θα έπρεπε να λειτουργήσει για περισσότερο χρονικό διάστημα ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του και μετά να προβούμε σε άρση αναστολής, όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί.

Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αυτό επιτρέπει στο υπουργείο Υγείας να ενημερώνεται για το εάν υπάρχει απόθεμα σε φάρμακα τα οποία θεωρούνται «προβληματικά», παρουσιάζουν, δηλαδή, ανά τακτά χρονικά διαστήματα καταγράφουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Ωστόσο οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι το νέο αυτό σύστημα τώρα άρχισε να λειτουργεί και δεν έχει δοκιμαστεί.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ την αναθεώρηση της απόφασης της άρσης απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών αυτών των σκευασμάτων ώστε να μην δυναμιτιστεί η υπάρχουσα κατάσταση που είχε ομαλοποιηθεί ως ένα βαθμό και κανένας ασθενής να μην στερηθεί το φάρμακό του.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ