Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πρωτοβουλία που θα σώσει ζωές στο Ιπποκράτειο – «Είναι ιερό χειρουργείο»

Ξεμπλοκάρουν στο Ιπποκράτειο τα χειρουργεία μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες με μετακινήσεις αναισθησιολόγου και νοσηλευτών από ΑΧΕΠΑ και Άγιο Παύλο – Αντιδρούν οι συνδικαλιστές του ΑΧΕΠΑ

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τουλάχιστον ένας χρόνος αναμονής υπάρχει για ζώσες μεταμοσχεύσεις στο  Ιπποκράτειο. Η έλλειψη αναισθησιολόγων οδηγεί σε καθυστερήσεις στα χειρουργεία και η λίστα αναμονής μεγαλώνει.

Με πρωτοβουλία του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη, σε συνεργασία με τον διευθυντή της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Τσουλφά, τον Καθηγητή και διευθυντή α΄ Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο κ. Παντελή Σαραφίδη, την Διευθύντρια Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Αν. Καθηγήτρια Ελένη Αργυριάδου, και τον διοικητή του νοσοκομείου Άγιος Παύλος Οδυσσέα Κάτσακα, τα παραπάνω χειρουργεία θα μπουν σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ και τον Άγιο Παύλο θα μετακινείται από τις 5/3/24 στο Ιπποκράτειο για να συνδράμει. Πρόκειται για έναν αναισθησιολόγο από το ΑΧΕΠΑ και από δύο νοσηλευτές χειρουργείων από τα δύο νοσοκομεία προς το Ιπποκράτειο.  

«Με αυτές τις ενέργειες θα κατέβει η λίστα αναμονής στο 50%. Αυτές οι μετακινήσεις προσωπικού θα είναι για 13 μέρες. Έχουμε 46 έτοιμους ζώντες δότες που είναι σε λίστα αναμονής», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. Ο ίδιος εξήγησε πως η διαδικασία των μεταμοσχεύσεων είναι ιδιαίτερη και η ένωση δυνάμεων που δρομολογείται για τα παραπάνω χειρουργεία είναι μια πρόταση υπέρ της δημόσιας υγείας.

Σχολιάζοντας την καταγγελία συνδικαλιστών του ΑΧΕΠΑ για τις μετακινήσεις προσωπικού σημείωσε πως δεν θα έπρεπε να αντιδράσουν με αυτό τον τρόπο και πως θα έπρεπε να δείξουν ευαισθησία μιας και μιλάμε για μεταμοσχεύσεις. «Αυτούς τους ανθρώπους είναι ιερό να μην τους έχεις σε αναμονή», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ «αποσιωπάει το γεγονός ότι η μετακίνηση είναι για μεταμοσχεύσεις».

«Δεν είμαστε κατά δημόσιου χαρακτήρα της υγείας. Η κίνηση που κάνουμε είναι για να σώσουμε ανθρώπους», πρόσθεσε.

Εξάλλου σχολίασε πως χθες το πρωί βγήκε προκήρυξη για προσλήψεις 700 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Από αυτές οι 90 είναι για την 4η ΥΠΕ, και κάποιες είναι και για την 3η ΥΠΕ.

«Αυτή η πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ είναι δώρο ζωής»

metamosxeusi.jpg

«Αυτή η πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ είναι δώρο ζωής», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Τσουλφάς.

Ο ίδιος εξήγησε στο «TyposThes" πως «οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες έχουν μείνει πίσω λόγω ελλείψεων σε αναισθησιολόγους. Σκεφτείτε πως περί τα 40 ζευγάρια περιμένουν πάνω από ένα χρόνο. Με πρωτοβουλία της 4ης ΥΠΕ και με την βοήθεια από την αναισθησιολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ θα ξεκινήσουν να γίνονται επεμβάσεις μία την εβδομάδα για επόμενους 2-3 μήνες για να διορθωθεί το θέμα. Μιλάμε για ανθρώπους που προσφέρουν νεφρό. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία για να βγουν από αιμοκάθαρση ασθενείς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε αλλά νοσοκομεία αυτή η πρωτοβουλία της ΥΠΕ είναι ένα δώρο ζωής». Παράλληλα ανέφερε πως η μεταμόσχευση νεφρού για την Βόρεια Ελλάδα γίνεται μόνο στο Ιπποκράτειο. Σε μια κλινική που έχει πείρα 40 χρόνων και μια μεγάλη ομάδα.

Εξάλλου πρόσθεσε πως το χειρουργείο με ζώντα δότη είναι κάτι ιερό. «Ένας άνθρωπος κάνει επέμβαση όχι επειδή θα νιώσει καλύτερα αλλά για να σώσει συνάνθρωπο του. Είμαστε ευγνώμονες για τους δότες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα λόγω του γνωστού θέματος ελλείψεων αναισθησιολόγων έχει δημιουργηθεί μια μακρά λίστα αναμονής ζευγών δότη – λήπτη για ζώσα μεταμόσχευση. Με τις συντονισμένες προσπάθειες του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου και τις δικές μας, αλλά και με την βοήθεια από την διευθύντρια  του Αναισθησιολογικού Τμήματος ΑΧΕΠΑ και του διοικητή του Αγίου Παύλου έγινε δυνατός ο προγραμματισμός τεσσάρων νέων χειρουργείων ζώσας μεταμόσχευσης ανά μήνα», σημείωσε ο Καθηγητής και διευθυντής α΄ Νεφρολογικής Κλινικής ΑΠΘ κ. Π. Σαραφίδης.

Για ελλείψεις προσωπικού διαμαρτύρεται το Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ

ahepa.jpg

Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Με δεδομένη την μετακίνηση από τις 5/3 και κάθε Τρίτη δύο νοσηλευτών για χειρουργεία στο Ιπποκράτειο για να καλυφθούν τα δικά του κενά, αναφέρει πως η κατάσταση βαίνει ολοένα και χειρότερη.

«Η κατάσταση είναι γνωστή όμως δυστυχώς ολοένα και χειροτερεύει. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ και επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων. Και από τις 5 Μαρτίου 2024 θα μετακινούνται δύο νοσηλευτές χειρουργείων στο Ιπποκράτειο και ένας αναισθησιολόγος και δύο νοσηλευτές από τον Άγιο Παύλο κάθε Παρασκευή στο Ιπποκράτειο. Δεν είμαστε κατά των χειρουργείων. Πρέπει να γίνονται, να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν αλλά δεν είναι λύση να πηγαίνει το προσωπικό από ένα νοσοκομείο σε άλλο. Η λύση είναι οι προσλήψεις και η κάλυψη των κενών με νέο προσωπικό», δήλωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ κ. Δημοσθένης Μιχελάκης.

Παράλληλα ανέφερε στο «ΤyposThes» πως με τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού ολοένα και μικραίνει, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες εργασίας στο επάγγελμά τους.

Οι μετακινήσεις νοσηλευτών όπως αναφέρει καταγγελία του Σωματείου γίνονται σε «ένα νοσοκομείο στο οποίο λειτουργούν οι μισές αίθουσες χειρουργείων και στη 3η και 4η ΥΠΕ η οποία βάσει του Υπουργείου  έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναμονής στην  Ελλάδα». 

Για να ακουστούν τα προβλήματά που τους απασχολούν, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ θα προβούν σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 9 π.μ. στην έδρα της 4ης ΥΠΕ , Εθνικής Αντιστάσεως 11 με Ιουστινιανού 1 , σε παράσταση διαμαρτυρίας.

«Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Υπάρχει εξαγγελία και από τον υπουργό Υγείας αλλά και από τον πρωθυπουργό για 10.000 προσλήψεις πανελλαδικώς. Εξ όσων όμως γνωρίζω μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ενδυνάμωση στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό, απλώς με την πάροδο του χρόνου μεγιστοποιείται… Η έλλειψη προσωπικού δεν λύνεται με μετακινήσεις από τη μία ιατρική μονάδα στην άλλη. Λύνεται με προσλήψεις», επανέλαβε ο κ. Μιχελάκης.

Να σημειωθεί ότι στην σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να εκφράσουν την συμπαράστασή τους και άλλα σωματεία νοσοκομείων της πόλης μας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα 5 οχημάτων στον Περιφερειακό – Με λεωφορείο και φορτηγό
Συγκρούστηκαν στρατιωτικό λεωφορείο, απορριμματοφόρο και τρία αυτοκίνητα - Τραυματίστηκε ελαφρά ένας από τους οδηγούς
Θεσσαλονίκη: Καραμπόλα 5 οχημάτων στον Περιφερειακό – Με λεωφορείο και φορτηγό