Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αντίστροφη μέτρηση για «μπουλντόζες» για το Thess INTEC

Στο ThessINTEC προβλέπεται ότι θα εργάζονται συνολικά 7.000 άτομα

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για το Thess INTEC καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο που θα δώσει σάρκα και οστά στην τεχνολογική επένδυση της Θεσσαλονίκης. Οι χωματουργικές εργασίες έχουν ξεκινήσει και με την ολοκλήρωση τους θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος της μεγάλης επένδυσης.

Οι επενδύσεις έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, 25 εκατ. ευρώ από το ΕΚΕΤΑ ενώ ενώ ποσό που υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από ισραηλινό fund. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κτιριακό έργο στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια.

Η πρώτη φάση των έργων περιλαμβάνει τις απαραίτητες υποδομές και δίκτυα στο ακίνητο των 760 στρεμμάτων αλλά και τα κτιριακά έργα για έξι συνολικά κτίρια 11.000 τ.μ. Έργα προβλέπονται επίσης από το ΕΚΕΤΑ και το fund του εξωτερικού.

Κατά την πλήρη ανάπτυξη του, στο ThessINTEC προβλέπεται ότι θα εργάζονται συνολικά 7.000 άτομα, ενώ η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2%.«Το ThessINTEC δεν θα είναι απλά game changer (κάτι που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού), αλλά θα αναβαθμίσει δραστικά την ταυτότητα τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ευρύτερα της Ελλάδας.

Αν όλα πάνε καλά το 2027 θα έχουμε μια πρώτη εικόνα στην περιοχή της επένδυσης. Το Thess INTEC έχει χωροθετηθεί στον Δήμο Θερμαϊκού και βρίσκεται -όχι τυχαία- αρκετά κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα βρίσκεται στη νότια ακτή του Θερμαϊκού κόλπου, περίπου 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω έκταση έχει μεταβιβαστεί από το δημόσιο στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» ειδικά για τον σκοπό της υλοποίησης του Thess INTEC.

Στόχος είναι η ανάπτυξη “πυρήνων” έρευνας και καινοτομίας που θα μπορούν να απορροφούν και φοιτητές από την πόλη καθώς η Θεσσαλονίκη και μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι η προσέλκυση εταιρειών και η δραστηριοποίηση νέων επιστημόνων στον κλάδο της τεχνολογίας που θα δημιουργήσει νέες “κυψέλες” αλλά και την εδραίωση της Θεσσαλονίκη ως ενός μεγάλου κόμβου τεχνολογικών εξελίξεων .

O σχεδιασμός του Thess INTEC έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 ενώ οι πρόδρομες εργασίες έχουν ξεκινήσει με την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων για την προετοTιμασία της περιοχής. Τα πρώτα έργα θα αφορούν την δημιουργία βασικών υποδομών και δικτύων (αποχέτευση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενεργειακά δίκτυα, αντιπλημμυρικά έργα, δρόμοι, πεζοδρόμια, κοινόχρηστοι χώροι κ.α.) που φτάνουν στο 25% της επιφάνειας του ακινήτου. Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2026 καθώς χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημαντικό ρόλο στο Thess INTEC θα παίξουν τόσο το ΕΚΕΤΑ που θα επενδύσει σημαντικά χρήματα για να αναπτύξει κτίρια τεχνολογίας και έρευνας αλλά και το fund στο οποίο έχει παραχωρηθεί το 40% της έκτασης για την ανάπτυξη περαιτέρων τεχνολογικών δράσεων.

Οι ζώνες του Thess INTEC

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της πρώτης φάση θα είναι 2 χρόνια και αφορά την ανάπτυξη κτιρίων mega projects που αφορούν: Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής. Ευέλικτα οργανικά υλικά. Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης. Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.

Οι ζώνες που περιλαμβάνονται είναι οι κάτωθι:

  • Ζώνη Τεχνολογικού Πάρκου στην οποία εκτός των ερευνητικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων του τεχνολογικού πάρκου περιλαμβάνονται συνεδριακό κέντρο και οι χώροι για τις συνοδευτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (κτίρια και εγκαταστάσεις έργων υποδομών, χώροι στάθμευσης κλπ), καθώς και ο κοινόχρηστος χώρος, ο οποίος θα οριστεί χωρικά με το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής.
  • Ζώνη Τουρισμού Αναψυχής στην οποία περιλαμβάνονται ξενοδοχειακή εγκατάσταση και θεματικό πάρκο εκπαίδευσης και αναψυχής (ενυδρείο).
  • Ζώνη Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου κατά μήκος τυ βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου.

Πηγή: ypodomes

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ