Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Το νέο Γενικό Πολεοδομικό - Οι αλλαγές και όλες οι νέες περιοχές

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (30 Μαρτίου 2024) η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης και η περιβαλλοντική έγκριση αυτού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση των ορίων του Γ.Π.Σ. με την ένταξη προς πολεοδόμηση περιοχών. Για την περιοχή των Λαχανόκηπων συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι αφορά περιοχή 890 στρεμμάτων που θα έχει χρήση Γενικής Κατοικίας, και «Πολεοδομικό Κέντρο - Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης - Τοπικό Κέντρο Συνοικίας Γειτονιάς» με κάποιους περιορισμούς. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον καθορισμό Περιοχών Ειδικών Ρυθμίσεων σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ για τα Κοιμητήρια Ευαγγελίστριας αναφέρεται ότι δημιουργείται ζώνη «μνημειακού πρασίνου». Τι προβλέπεται για την περιοχή Τροχιοδρομικών και για τα πάρκα.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται εντάσσονται οι εξής περιοχές:

α) Περιοχή Λαχανόκηπων.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει έκταση περίπου 890 στρεμμάτων. Επισημαίνεται ότι μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής γειτνιάζει με εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην υπ’ αρ. 172058/11.02.2016 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 354). Οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης στην περιοχή αυτή είναι «Γενική Κατοικία», όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 3 του π.δ. 59/2018, με περιορισμούς λόγω γειτνίασης με εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην οδηγία Seveso, και «Πολεοδομικό Κέντρο - Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης - Τοπικό Κέντρο Συνοικίας Γειτονιάς», όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 4 του π.δ. 59/2018, με περιορισμούς λόγω γειτνίασης με εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στην οδηγία Seveso.

Το βόρειο τμήμα του στρατοπέδου Κακιούση μέχρι τον περιβάλλοντα χώρο των δεξαμενών πετρελαίου, παραμένει εκτός σχεδίου ως ειδική χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων, μέχρις ότου μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Το υπόλοιπο τμήμα του στρατοπέδου Κακιούση προτείνεται προς ένταξη με τη χρήση «Ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο», όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 7 του π.δ. 59/2018, και ήπιων μικρών υπαίθριων μορφών αθλητικών χρήσεων χωρίς δόμηση.

β) Περιοχή Κοιμητηρίων Ευαγγελίστριας.

Εντάσσεται το σύνολο της έκτασης περίπου 85 στρεμμάτων. Ειδικότερα: αα) δημιουργείται ζώνη «μνημειακού πρασίνου» στο σύνολο των χώρων των κοιμητηριών με διακοπή της λειτουργίας των ενεργών κοιμητηρίων (Αρμενίων και Διαμαρτυρομένων), ββ) διατηρούνται όλες οι υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις εντός της περιοχής (παιδικός σταθμός, σχολείο, χώρος αθλοπαιδιών, τέως Μηχανουργείο Αξυλιθιώτη) με δυνατότητα περιορισμένων τροποποιήσεων των περιγραμμάτων τους, αν κριθεί αναγκαίο, γγ) υπάγεται ο χώρος του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στην κατηγορία χρήσεων γης «Πολεοδομικό Κέντρο - κεντρικές λειτουργίες πόλης» με περιορισμούς, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η διατήρηση της λειτουργίας του, αφετέρου σε περίπτωση που κριθεί εφικτή η μετεγκατάστασή του στο μέλλον, ο χώρος του να μπορεί να διατεθεί για άλλες χρήσεις δημόσιου χαρακτήρα, και δδ) Ο χώρος των «Κήπων του Πασά» ορίζεται ως πάρκο πόλης που υπάγεται στο άρθρο 7 «Ελεύθεροι χώροι - αστικό πράσινο» του π.δ. 59/2018. Επιβάλλεται να διερευνηθεί βραχυπρόθεσμα, με την εκπόνηση σχετικής μελέτης, η δυνατότητα αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης μεταξύ Κέντρου - Άνω Πόλης και Δημοτικής Ενότητας Αγίου Παύλου και η χάραξη νέας οδού για τη σύνδεση με την Περιφερειακή Οδό, μεσοπρόθεσμα.

γ) Κοιμητήρια Μαλακοπής.

Στα κοιμητήρια της Μαλακοπής, επιβάλλεται άμεσα να παύσει τη λειτουργία της ζώνη πλάτους πενήντα (50) μέτρων από το όριο του σχεδίου πόλης, η οποία κατατάσσεται στην ειδική κατηγορία χώρων «μνημειακού πρασίνου». Το υπόλοιπο τμήμα διατηρείται ως κοιμητήριο εν μέρει, ως άρρηκτο στοιχείο σύνδεσης με τις προσφυγικές μνήμες του συνοικισμού Άνω Τούμπας. Οι όροι και περιορισμοί ανάπτυξής τους ορίζονται από τις γενικές διατάξεις της παρούσας μελέτης και τη γενική νομοθεσία περί κοιμητηρίων.

δ) Περιοχή Τροχιοδρομικών.

Η οργάνωση της περιοχής έχει ως εξής:

αα. «Πολεοδομικό Κέντρο- Κεντρικές λειτουργίες πόλης» του άρθρου 4 του π.δ. 59/2018 σε γραμμική ανάπτυξη επί της οδού Πλαστήρα, για την προσαρμογή των προτεινόμενων χρήσεων στα πραγματικά λειτουργικά και πολεοδομικά δεδομένα της οδού και οργάνωση των λοιπών οικοδομήσιμων χώρων στην περιοχή επέκτασης, συνολικής επιφάνειας της τάξης των είκοσι (20) στρεμμάτων, με χρήση «γενική κατοικία» με περιορισμούς.

ββ. Εξαιρείται της πολεοδόμησης η ζώνη του υπό οριοθέτηση ρέματος. Η εναπομένουσα μετά την οριοθέτηση έκταση, πέραν των οριογραμμών του ρέματος αποτελεί χώρο πρασίνου. Το οριοθετημένο ρέμα παραμένει εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

γγ. Δημιουργία κοινοχρήστων χώρων πρασίνου, ελευθέρων γηπέδων και πλατειών του άρθρου 7 του π.δ. 59/2018.

δδ. Δημιουργία δικτύου ήπιας κυκλοφορίας παράλληλα με τις όχθες του προς οριοθέτηση ρέματος.

εε. Διατήρηση της χρήσης της Εκκλησιαστικής Σχολής, στο Ο.Τ. που προβλέπεται για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.

ε) Περιοχή Νοτιοανατολικής (Ν.Α.) Πύλης – (πρώην) Κεραμείων Αλλατίνη. Η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα «περιοχής ειδικής ρύθμισης» με τις κατευθύνσεις της παρ. 8.

στ) Περιοχή (νότια) Ποσειδωνίου. Η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα «περιοχής ειδικής ρύθμισης» με τις κατευθύνσεις της παρ. 8.

ζ) Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ιδιοκτησία Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) μεταξύ της οδού 26ης Οκτωβρίου και του ορίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ.).

η) Περιοχή «Νησάκι» Τριανδρίας. Η εναπομείνασα έκταση μετά την οριοθέτηση του ρέματος εντάσσεται στο σχέδιο ως χώρος πράσινου του άρθρου 7 του π.δ. 59/2018. Το οριοθετημένο ρέμα παραμένει εκτός πολεοδομικού σχεδιασμού βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

θ) Περιοχή του Χαρίσειου Γηροκομείου. Καθορίζεται ως περιοχή με Κοινωφελείς χρήσεις του άρθρου 6 του π.δ. 59/2018.

Οργάνωση σε δυο τομείς και 24 πολεοδομικές ενότητες

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την πολεοδομική οργάνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για προγραμματικό πληθυσμιακό μέγεθος 360.000 κατοίκων σε δύο τομείς, Κεντροδυτικό (ΚΔ) και Νοτιοανατολικό (ΝΑ) τομέα, και είκοσι τέσσερις (24) Πολεοδομικές Ενότητες (Π.Ε.) συνολικής έκτασης 16.449 τετραγωνικών χιλιομέτρων (km2).

Η χωρητικότητα, η έκταση, ο πληθυσμός σχεδιασμού και η πυκνότητα σχεδιασμού ανά Πολεοδομική Ενότητα καταγράφονται στον πίνακα που ακολουθεί

geitonies.jpg

Μητροπολιτικό πάρκο

Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τον καθορισμό Ζώνης Μητροπολιτικών Λειτουργιών. Η Ζώνη Μητροπολιτικών Λειτουργιών, που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο κύριων τομέων της πόλης (Κεντροδυτικό και Νοτιοανατολικό), ορίζεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου έως Εγνατία) - Αγγελάκη - Ν. Γερμανού - Ανώνυμος προς θάλασσα - αιγιαλός - κάθετος διάδρομος έμπροσθεν σχολικού συγκροτήματος - Βασιλέως Γεωργίου - Λυσιμάχου Καυταντζόγλου - Γκαίτε Τζοβαρόπουλου - Πλήθωνος Γεμιστού- Αγίου Δημητρίου- Κατσιμίδη – Στίλπωνος Κυριακίδη - Αγίου Δημητρίου - Νέστορος Τελλόγλου - Καθηγητού Περικλή Βυζουκίδου - Γεωργίου Βιζυηνού - Πανεπιστημίου - Εθνικής Αμύνης. Η περιοχή αυτή οργανώνεται έτσι ώστε επιμέρους στοιχεία της να αποτελέσουν «Μητροπολιτικό Πάρκο» για την πόλη διατηρώντας -κατά τα λοιπά- την ήδη διαμορφωμένη βασική κατανομή λειτουργιών και χρήσεων.

Ως περιοχή Μητροπολιτικού Πάρκου ορίζεται η περιοχή που ξεκινά από τον Λευκό Πύργο και περιλαμβάνει το πάρκο της ΧΑΝΘ, τους ελεύθερους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, το Δημαρχείο, τον ελεύθερο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τους ελεύθερους χώρους πρασίνου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το πάρκο του Τελλόγλειου Ιδρύματος και τα πάρκα που θα διαμορφωθούν στην περιοχή της Ευαγγελίστριας, των Κήπων του Πασά και κατά μήκος των ανατολικών τειχών της πόλης.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι για τον χώρο της ΔΕΘ έχει εγκριθεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου με το π.δ. από 23.06.2021 (Δ’ 406), που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία ευμεγέθους ελεύθερου χώρου πρασίνου που αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΔΕΘ στη δημιουργία του πυρήνα του Μητροπολιτικού πάρκου.

Καθορισμός περιοχών ειδικών ρυθμίσεων

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον καθορισμό Περιοχών Ειδικών Ρυθμίσεων:

α) Περιοχή Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού: Η περιοχή ειδικής ρύθμισης περιλαμβάνει την έκταση του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, που είναι περιοχή εκτός σχεδίου και εντάσσεται στο σχέδιο, καθώς και δύο εκτάσεις μεταξύ της οδού 26ης Οκτωβρίου και του ορίου του ΟΛΘ (έκταση πρώην στρατοπέδου Μυστακίδη και μικρή έκταση ιδιοκτησίας ΟΣΕ), από τις οποίες η μεν πρώτη είναι εντός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή, η δε άλλη εντάσσεται και αυτή στο σχέδιο πόλης. Για την περιοχή αυτή θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για τον πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης.

β) Περιοχή Επιβατικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης: Η περιοχή θα ρυθμιστεί σύμφωνα με τον ν. 3891/2010 (Α’ 180), με χρήση «Σύνθετου Πολυλειτουργικού Συγκοινωνιακού Κόμβου - Κεντρικών Λειτουργιών - Ελεύθερων Χώρων Πρασίνου». Για την περιοχή αυτή θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για τον πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης, του ποσοστού των πράσινων χώρων και κυρίως της κυκλοφοριακής και συγκοινωνιακής οργάνωσης της περιοχής.

γ) Περιοχή Νοτιοανατολικής Πύλης - Πρώην Κεραμεία Αλλατίνη: Η περιοχή ειδικής ρύθμισης έχει έκταση 300 περίπου στρέμματα και περιλαμβάνει τόσο εκτάσεις εντός σχεδίου, όσο και εκτάσεις προς ένταξη. Για την περιοχή αυτή θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για τον πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης.

δ) Περιοχή Ποσειδωνίου - Μεγάρου Μουσικής: Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυλειτουργικού μητροπολιτικού πόλου αθλητισμού - ναυταθλητισμού και πολιτισμού με θετική επίδραση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με τη δημιουργία εκτεταμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, την αναδιοργάνωση του αστικού ιστού και των κοινόχρηστων χώρων με παράλληλη ένταξη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε αυτόν, την ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων υπερτοπικού χαρακτήρα και την επανάχρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών διατηρητέων κτιρίων των Μύλων Αλλατίνη και την άμεση προβολή τους στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Για την περιοχή αυτή θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για τον πλήρη καθορισμό των χρήσεων γης, των όρων και περιορισμών δόμησης.

Στρατόπεδα

Στο σχέδιο γίνεται αναφορά και στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι διάσπαρτες εκτάσεις των εναπομενόντων, ενεργών ή απενεργοποιημένων (τυπικά ή στην πράξη), στρατοπέδων, λόγω έκτασης και σχέσης με βασικούς άξονες της πόλης, αποτελούν σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και βελτίωσης.

Δείτε όλα όσα προβλέπονται στο ΦΕΚ πατώντας ΕΔΩ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις
Μόνο μεγάλες πλάκες βοδινού και αρνίσιου κρέατος οριζόντια κομμένες σε κομματάκια πάχους 3 έως 5 χιλιοστών θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως ντονέρ αν...
«Πόλεμος» του ντονέρ στην Ευρώπη: Αίτημα της Τουρκίας που προκαλεί αντιδράσεις