Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού την βροχή οι μελισσοκόμοι

Η παρατεταμένη ανομβρία τους ανησυχεί ενώ περιμένουν τα μέτρα που θα βάλουν στοπ στις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν την βροχή οι μελισσοκόμοι. Με τις αυξημένες για την εποχή θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ανομβρία ανησυχούν για την φετινή παραγωγή μελιού.

«Πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 40 ετών για μελιτο-έκκριση. Φέτος είχαμε πρώιμη άνοιξη και παρατεταμένη ανομβρία δυστυχώς, που δίνει φθίνουσα πορεία στα μελίσσια. Ψάχνουμε να δούμε πού θα βρέξει για να μεταφέρουμε τα μελίσσια μας. Εκτιμούμε πως αν δεν έχουμε βροχοπτώσεις θα είναι μια δύσκολη χρονιά», σχολίασε στο «ΤyposThes» η νέα πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Αλεξάνδρα Σωτηράκη.

Όπως είπε «μέχρι στιγμής τα δάση με πεύκα μελιτοφορούν. Όμως δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό... Αν δεν ποτιστεί το φυτό, δεν θα ανθίσει και δεν θα βγάλει νέκταρ για να το πάρουν οι μέλισσες. Συνήθως η άνοιξη έχει και ήλιο και βροχή, ώστε η φύση να ποτίζεται».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας ότι και φέτος «θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος» και με δεδομένο το γεγονός πως πέρυσι κάηκαν από τις πυρκαγιές πολλά μελίσσια, η κυρία Σωτηράκη σημείωσε πως «το 2023 ο Σύλλογος είχε έρθει σε επικοινωνία με την πυροσβεστική ενημερώνοντάς την ότι μπορεί να διαθέσει  μηχανήματα πχ γεννήτριες, αντλίες, δεξαμενές και φυσικά ανθρώπινο δυναμικό. Θα έχουμε σε επιφυλακή φορτηγά ώστε να απομακρυνθούν εγκαίρως και με ασφάλεια μελίσσια που μπορεί να κινδυνεύσουν ή να παρέχουμε βοήθεια σε πυροσβέστες με μεταφορές, αλλά και να τους δώσουμε κηραλοιφές για τραύματα κλπ.».

Ωστόσο σχολίασε πως «αυτή την στιγμή με τα όσα ορίζει η πιο πρόσφατη διάταξη των δασαρχείων, απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε μονοπάτια και ξέφωτα μέσα στο δάσος. Καλώς θέλουν να προστατεύσουν τα δέντρα όμως παράλληλα δεν μας υποδεικνύουν πού μπορούμε να τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας».

Να γίνονται έλεγχοι για τα μέλια

Σχολιάζοντας την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των «οδηγιών για το πρωινό» σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού ανάμεσα στα οποία είναι και το μέλι, δήλωσε πως «πρέπει να νομοθετηθούν εργαστηριακοί έλεγχοι για την προέλευση του μελιού ώστε να μπορούν να γίνουν δειγματοληψίες για να πατάξουμε το φαινόμενο των νοθευμένων προϊόντων». «Δυστυχώς» όπως σχολίασε, «στη χώρα μας το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων στο μέλι είναι σε έξαρση και από την στιγμή που δεν υπάρχουν τρόποι ελέγχου ο καθένας μπορεί να κάνεις τις προσμείξεις που θέλει και να φέρει στην αγορά προϊόντα που είναι νοθευμένα». 

Πρωινό: νέοι κανόνες για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών

meli1.jpg

Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να βλέπουν ξεκάθαρα τη χώρα προέλευσης του μελιού στην ετικέτα © Adobe Stock MrP

Πράσινο «φως» έδωσε προχθές το Κοινοβούλιο στις «οδηγίες για το πρωινό», την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού, με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφέστερη σήμανση σχετικά με την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Alexander Bernhuber (ΕΛΚ, Αυστρία) δήλωσε: «Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σήμανση της ετικέτας προέλευσης των τροφίμων και υιοθετήσαμε αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης στο μέλι. Η χώρα προέλευσης πρέπει να αναγράφεται σαφώς στην ετικέτα των μειγμάτων μελιού. Επιπλέον, έχουν καθοριστεί υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και έχει εντοπιστεί η ανάγκη για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ για το μέλι. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα διασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές είναι καλύτερα ενημερωμένοι και ότι τόσο οι μελισσοκόμοι όσο και οι καταναλωτές προστατεύονται καλύτερα από το νοθευμένο μέλι».

Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Να σημειωθεί ότι αναθεώρηση των προτύπων εμπορίας της ΕΕ για τις «οδηγίες για το πρωινό» προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου 2023, αποσκοπώντας στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων προτύπων που ορίστηκαν περισσότερα από 20 χρόνια πριν.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό
Ειδική επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων σε περιοχές του...
Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό