Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βαθμολογία 7,8 βάζουν οι τουρίστες - Ποια τα μελανά σημεία

Τους προβληματίζουν η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες και η ηχορύπανση ενώ βαθμολογούν υψηλά την διασκέδαση και την συμπεριφορά των κατοίκων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με 7.8 βαθμολογούν (βαθμολογία χαμηλότερη των τελευταίων ετών) οι τουρίστες την επίσκεψή τους στην πόλη μας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Θα την σύστηναν ωστόσο σε άλλους και θα την επισκέπτονταν ξανά σε ποσοστά 92% & 91% αντίστοιχα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 η πόλη μας βαθμολογήθηκε για την δημόσια καθαριότητα μόλις με 5,4, και έχει σημειωθεί πτώση στις βαθμολογίες των τουριστών για θέματα ηχορύπανσης, πρασίνου, κατάστασης δρόμων και συγκοινωνιών. Η διασκέδαση / αναψυχή και η συμπεριφορά των κατοίκων αξιολογήθηκαν υψηλά με 8,5.

«Η Θεσσαλονίκη δεν ακολουθεί το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Από τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας διαφαίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη οργανωμένου σχεδίου ανάπτυξής της», τόνισε ο πρόεδρος ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την παρουσίαση της μελέτης του 2023 «Προφίλ & Ικανοποίηση Τουριστών – Απόδοση Ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης» που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Όπως είπε η φετινή έρευνα έδειξε ότι την χρονιά του 2023 τα ξενοδοχεία της περιοχής διατήρησαν την υψηλή αξιολόγησή τους (8,7) τόσο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις τους, όσο και αναφορικά με τη σχέση μεταξύ τιμής/ποιότητας (8,3). Ωστόσο, η σταθερή ικανοποίηση των επισκεπτών από τις ξενοδοχειακές υποδομές της Θεσσαλονίκης-που βελτιώνονται και ενισχύονται με νέες μονάδες- δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει την εικόνα των οικονομικών στοιχείων των ξενοδοχείων, αφού για μία ακόμη χρονιά η Θεσσαλονίκη παρέμεινε στην τελευταία θέση όσον αφορά τόσο στη μέση τιμή δωματίου, όσο και στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στη συγκριτική αξιολόγηση (benchmarking) μεταξύ της πόλης μας και άλλων δέκα αντιστοίχου μεγέθους ευρωπαϊκών πόλεων.

Τόνισε επίσης πως η ΕΞΘ θα δώσει προτεραιότητα σε θέσεις εργασίας στους πρώην εργαζόμενους του ξενοδοχείου Νικόπολις.

exth.jpg

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της έρευνας παρουσίασε ο κ. Stefan Merkenhof Managing Consultant της ΕΞΘ. Όπως προκύπτει:

-Στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το 2023 σε σύγκριση με το 2019 οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν μόλις 0,8%. Να σημειωθεί ότι διακόπηκε η σύνδεση με την αγορά της Ρωσίας και ότι το 2021 η Ellinair σταμάτησε τη λειτουργία της.

-Το 2023 σε σύγκριση με το 2019, οι οδικές αφίξεις στα σημεία εισόδου του Προμαχώνα που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Σόφια μειώθηκαν κατά 29% και των Ευζώνων που τη συνδέουν με τα Σκόπια μειώθηκαν κατά 5%. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη περίοδο οι διανυκτερεύσεις των Ρουμάνων και των Βούλγαρων αυξήθηκαν.

ereyna.jpg

-Επίσης, οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης παρέμειναν σταθερές, με μείωση 1% στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών και 1% αύξηση των Ελλήνων,

-Το 2023, το μείγμα των διανυκτερεύσεων των κύριων αγορών του εξωτερικού παρέμεινε σταθερό σε σύγκριση με το 2015. Από τη μία πλευρά χάθηκε η Ρωσική αγορά, από την άλλη αυξήθηκε το μερίδιο των επισκεπτών από τις ΗΠΑ.

-Συγκρίνοντας το 2023 με το 2019, η πληρότητα σημείωσε μείωση της τάξης του 4,2%, και ταυτόχρονα αυξήθηκε το ξενοδοχειακό δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης κατά 4 μονάδες και 285 δωμάτια, μία αύξηση της τάξης του 1,4% και 3,5% αντίστοιχα.

-Την ίδια περίοδο, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και αυξανόμενου κόστους λειτουργίας, η Μέση Τιμή Δωματίου αυξήθηκε κατά 25%.

-Η ικανοποίηση των επισκεπτών σημείωσε περαιτέρω μείωση σε όλους σχεδόν τους δείκτες. Μόνο ορισμένοι δείκτες παρέμειναν σταθεροί, ενώ κανένας από αυτούς δεν βελτιώθηκε κατά την περίοδο 2015 – 2023. Η συνολική βαθμολογία αξιολόγησης από την εμπειρία των επισκεπτών στην πόλη, μειώθηκε από 8,1 το 2019, σε 7,9 το 2022 και σε 7,8 το 2023. Ωστόσο, άνω του 90% των επισκεπτών στα ξενοδοχεία θα σύστηναν τη Θεσσαλονίκη και θα την επισκέπτονταν ξανά. Ο βαθμός για τα ξενοδοχεία και τη σχέση ποιότητας / τιμής παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με το 2022 στα 8,7 και 8,3 αντίστοιχα,

-Η αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανονισμούς και επηρεάζει την τοπική κοινωνία, έφτασε τις 3.600 μονάδες στο Δήμο της Θεσσαλονίκης ενώ τα δωμάτια ξενοδοχείων ανέρχονται σε 4.800.

-Το θετικό είναι ότι ο τομέας της κρουαζιέρας αναπτύχθηκε από μόλις 6 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2019 σε 68 το 2023 με 4.865 και 60.900 επιβάτες κρουαζιέρας αντίστοιχα.

-Την περίοδο 2015 –2023, ο αριθμός των ξενοδοχείων 4 & 5 αστέρων αυξήθηκε κατά 75% και 62% αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των δωματίων αυξήθηκε κατά 43% και 32% αντίστοιχα. Ο αριθμός των ξενοδοχείων 1 & 2 αστέρων μειώνεται συνεχώς.

Όπως τονίστηκε «από πλευράς υποδομών η Θεσσαλονίκη παραμένει “πίσω”. Ορισμένα βασικά έργα υποδομής δεν έχουν ξεκινήσει ή βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ή βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η κατάσταση των οδικών συνόρων, η πρόσβαση από και προς το αεροδρόμιο, η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το παραλιακό μέτωπο και οι χώροι στάθμευσης, ενώ οι εργασίες του έργου flyover έχουν διακοπεί προσωρινά από το ΣτΕ. Ωστόσο, από την άλλη, εάν κάποια στιγμή παραδοθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής, εάν στο τέλος του 2024 λειτουργήσουν οι 13 σταθμοί του μετρό, εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραδώσει πραγματικά τα έργα που χρειάζονται για την ασφάλεια, την καθαριότητα, την ποιότητα πεζοδρομίων & δρόμων, πράσινο και πάρκινγκ, η Θεσσαλονίκη θα γίνει πραγματικά ελκυστική πόλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της και θα μπορέσει να προσελκύσει νέες αγορές και τουρίστες με την υποστήριξη ενός νέου στρατηγικού σχεδίου που θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς».

Τι θα κάνει η δημοτική αρχή και πώς θα βοηθήσει ο ΟΤΘ

exth_aggeloydis.jpg

Στα βήματα που θα γίνουν από πλευράς δήμου ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη πιο ελκυστική για τους τουρίστες και καλύτερη για τους πολίτες της αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης μας κ. Στέλιος Αγγελούδης. Όπως είπε «η νέα δημοτική αρχή από τις πρώτες κιόλας μέρες έχει ανοίξει όλα τα θέματα, στοχεύει στην αποκατάσταση του δημόσιου χώρου» και θα ξεκινήσει διαδικασία ώστε να ενταχθούν στον στόλο καθαριότητας πλυστικά μηχανήματα που θα σαρώνουν όλη την πόλη και θα πλένουν τους κάδους. Ο δήμαρχος μίλησε για τα τραπεζοκαθίσματα και τους ελέγχους που ήδη γίνονται, ενώ αναφέρθηκε και σε θέματα πρασίνου τονίζοντας ότι θα γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις σε πλατείες.

Αναπλάσεις σε Αριστοτέλους, πλατεία Διοικητηρίου και πλατεία Ελευθερίας

Ειδικότερα μίλησε για την πεζοδρόμηση στην Αγίας Σοφίας λέγοντας πως «είναι προς έγκριση η χρηματοδότηση για το θέμα από το Πράσινο Ταμείο».

Ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα οριστικοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν το έργο θα γίνει με πλήρη πεζοδρόμηση στο σημείο ή αν θα είναι μια πεζοδρόμηση-ανάπλαση με ήπιας κυκλοφορίας παρέμβαση.

Μίλησε επίσης στην ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους και της πλατείας Διοικητηρίου. Είπε επίσης για την πλατεία Ελευθερίας με χρηματοδότηση 9 εκατ ευρώ, και διαβεβαίωσε πως οι θέσεις στάθμευσης που υπήρχαν εκεί θα αναπληρωθούν από νέες που θα δημιουργηθούν στο λιμάνι.

Και υπογράμμισε ότι «Η Θεσσαλονίκη στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει δυνατότητα να είναι μια πόλη που θα έχει αγκαλιάσει το ιστορικό της κέντρο μέσα από μια μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης».

Αλλαγές στον ΟΤΘ

Για τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης στον οποίο είναι πρόεδρος είπε πως θα αλλάξει το καταστατικό του και θα διευρύνουμε το σκοπό του, αλλά και τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων σε αυτόν». Όπως είπε έχουν ήδη προσκληθεί τα επιμελητήρια της πόλης να συμμετάσχουν στον φορέα με τακτικά τους μέλη.

Εξήγησε πως θα επικαιροποιηθεί το στρατηγικό σχέδιο για την πόλη και θα γίνει action plan για τις υποχρεώσεις. «Από τέλος έτους θα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς. Αν πχ πρέπει να μοιράζουμε κουλούρια και σταφιδόψωμο θα το κάνουμε ή αν δεν πρέπει», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης είπε πως η Θεσσαλονίκη θα έχει κάθε μήνα και από μια φεστιβαλική προσέγγιση που θα φέρει και τουρισμό όπως θα γίνει τώρα με την «Λατρευτική εβδομάδα». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε την ερχόμενη Πέμπτη θα έρθει στην πόλη μας ο δήμαρχος Σόφιας για να συζητηθεί η λειτουργία ενός τουριστικού φόρουμ με πρωτεύουσες των Βαλκανικών χωρών.

Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε πως στο δημοτικό συμβούλιο θα ψηφιστεί νέος κανονισμός καθαριότητας με πρόστιμα για τα ογκώδη.

«Ο τουρισμός είναι μοχλός ανάπτυξης και ακουμπά πολλά αντικείμενα. Με την ατομική μας συμπεριφορά αλλά και με την σύμπραξη των φορέων της πόλης μπορούμε να κάνουμε αλλαγή», τόνισε ο ΥΜΑΘ κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στο ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει δίχως συνεργασία και στο ότι χρειάζεται «ολιστική προσέγγιση για τον τόπο μας», αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βίκυ Χατζηβασιλείου. Η ίδια τόνισε πως αρχικά πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να είναι ευτυχισμένοι ώστε μετά να μπορούν να έρθουν και οι επισκέπτες. Εστίασε τέλος στον τουρισμό κρουαζιέρας λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι να γίνει η πόλη home porting.

Για την προσπάθεια που βγει στις Αγορές η πόλη μας με το Easter In Thessaloniki (Πάσχα στη Θεσσαλονίκη) μέσω και της λατρευτικής εβδομάδας» αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Βασίλης Γάκης. «Θα ξεκινήσουμε να ενισχύουμε τον προσκυνηματικό τουρισμό για να φτιάξουμε και μια βάση δεδομένων ώστε από τον Ιανουάριο του ’25 να βγούμε στην Αγορά με το Easter in Thessaloniki», δήλωσε.

Ανάλογη προσπάθεια θα γίνει και για τα Χριστούγεννα με στόχο να προσελκύσει η πόλη μας τουρίστες ενόψει και εκείνης της γιορτής.

«Ο τουρισμός είναι συνέργειες και βελτιώνει τις υποδομές», είπε ο αντιπρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Πιερίας κ. Τσιτλακίδης, ενώ ο Γρηγόρης Τάσιος από την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής είπε πως «μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε περισσότερους τουρίστες».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ