Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο γεγονός στην πλατεία Αριστοτέλους – Η συνάντηση 5 Επιταφίων

Το πρόγραμμα της αποψινής συνάντησης των Επιταφίων στην «καρδιά» της πόλης και οι πρωτοβουλίες του δήμου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σήμερα, Μ. Παρασκευή 3 Μαΐου, στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μεγάλη συνάντηση πέντε Επιταφίων στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής για την τουριστική προώθηση της Θεσσαλονίκης ως θρησκευτικού προορισμού τις ημέρες του Πάσχα.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Ι. Ναοί Της Του Θεού Σοφίας, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Παναγίας Χαλκέων, Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Νικολάου του Τρανού.

Σημειώνεται ότι στις 5 θα ξεκινήσει η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το έθιμο συνάντηση επιταφίων υπάρχει ήδη στην πόλη αλλά γινόταν σε μικρότερη κλίμακα, ανά περιοχές. Για πρώτη φορά διοργανώνεται η συνάντηση πέντε επιταφίων στην πλατεία Αριστοτέλους μια πρωτοβουλία που έχει σαν σκοπό όχι μόνο να ενισχύσει τη θρησκευτικότητα των ημερών αλλά έχει και έναν κοινωνικό αντίκτυπο, με την έννοια ότι δημιουργείται ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την προσέλκυση επισκεπτών στη Θεσσαλονίκη, όπως δήλωσε μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»  ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας, Βασίλης Γάκης.

«Πρόκειται για μια παράδοση που συνηθίζεται σε κάποιους τόπους και εδώ στη Θεσσαλονίκη» επεσήμανε εξάλλου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.

Όπως έχει ανακοινώσει η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, πρόκειται για μία περαιτέρω Εκδήλωση με σκοπό την εντονότερη βίωση από τους πιστούς, ως ένα σώμα, των σωτηριωδών για το ανθρώπινο γένος, γεγονότων των Παθών του Κυρίου, αλλά και την ουσιαστικότερη προβολή του αυθεντικού χαρακτήρα της πόλης μας.

Το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, ο Παναγιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος θα χοροστατήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά κατά την Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου (Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 7:00 μ.μ.) και ακολούθως θα προστή της περιφοράς του Επιταφίου, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Στρατού και στρατιωτικού αγήματος, διά των οδών: Αγίας Σοφίας -Λεωφ. Νίκης – πλ. Αριστοτέλους, για την πραγματοποίηση της συναντήσεως των Επιταφίων.

Στο συγκεκριμένο σημείο θα καταφθάσουν κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 9:00 – 9:30 μ.μ. οι πομπές των Επιταφίων

του Καθεδρικού Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας,

του Ι.Ν. Παναγίας των Χαλκέων,

της Ι. Μονής της αγίας Θεοδώρας

και του Ι.Ν. αγίου Νικολάου του Τρανού, οι οποίες και θα συναντηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους, επί της οδού Μητροπόλεως, όπου θα ψαλούν τροπάρια του Επιταφίου Θρήνου και θα πραγματοποιηθεί Δέηση.

Όπως λέει ο κ. Γάκης θα υπάρχει και ισχυρή τηλεοπτική κάλυψη και καταγραφή ώστε σε συνεργασία και με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό υλικό το οποίο θα κυκλοφορήσει τέλη του 2024, στο πλαίσιο του προσκυνηματικού τουρισμού για την επόμενη τουριστική περίοδο με στόχο να δημιουργηθεί το τουριστικό προϊόν «Easter in Thessaloniki», δηλαδή «Πάσχα στη Θεσσαλονίκη». Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης φρόντισε μέσω των τουριστικών πρακτόρων και των ξενοδόχων, να ενημερώσει το τουριστικό κοινό για το αποψινό γεγονός.

Επιτυχημένη η Λατρευτική Εβδομάδα - Στόχος να συνεχίσει με τη μορφή Φεστιβάλ 

Με δεδομένο ότι του χρόνου, το 2025 το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει με το Ορθόδοξο θα μπορούσε να αποτελεί η Θεσσαλονίκη έναν προορισμό για τις ημέρες του Πάσχα.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια συμμετέχει σύμφωνα με τον κ. Γάκη ενεργά η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης και ο ίδιος ο Μητροπολίτης τον οποίο ο δήμος ευχαριστεί θερμά για όλη την στήριξη, όπως και στη Λατρευτική Εβδομάδα «ένα θεσμό που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

Ο θεσμός που αναβίωσε φέτος συνδυάζει και τη Βυζαντινή ταυτότητα της πόλης αλλά και την πολυπολιτισμικότητα στο χαρακτήρα της, σύμφωνα με τον κ. Γάκη. Πέρα από τη βυζαντινή μουσική οι εκδηλώσεις αφορούσαν και άλλα μουσικά είδη, σε διαφορετικούς χώρους, μνημεία Unesco, που έδωσαν τη δυνατότητα ανάδειξης και των ίδιων των μνημείων αλλά και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.  Όπως αναφέρει η φετινή επιτυχία «μας δικαιώνει για να συνεχίσουμε το θεσμό και του χρόνου με τη μορφή όμως ενός Φεστιβάλ. Αυτό θα σημαίνει πολλές συμμετοχές και από το εξωτερικό».

Στολισμός επιταφίου

Στο μεταξύ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Μέριμνας για την Τρίτη Ηλικία, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων & Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου συνεχίζουν την παράδοση στολισμού Επιταφίου από μέλη του Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης, παράδοση που ξεκίνησε πριν είκοσι χρόνια, το 2004.

Χθες το απόγευμα, Μεγάλη Πέμπτη, τα μέλη του Κ.Α.Π.Η., στόλισαν τον Επιτάφιο στο Παρεκκλήσι των Τριών Μαρτύρων, Αγάπης, Ειρήνης και Χιονίας, στον αύλειο χώρο του 59ου Δημοτικού Σχολείου - Ενορία Παναγίας Φανερωμένης. Το παρών επρόκειτο να δώσει και ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι περιορισμοί που θα ισχύσουν στην στάθμευση και στην κυκλοφορία των οχημάτων, στον κεντρικό τομέα της πόλης σύμφωνα με την Τροχαία είναι:

Α' ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ:

1. Από ώρα 16.30 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, στις παρακάτω οδούς του Δήμου Θεσ/νίκης:

α. Ιων. Δραγούμη, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Τσιμισκή.  β. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία.  γ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από πλατεία ΧΑΝΘ μέχρι Ι.Δραγούμη.

δ. Εγνατία, στο τμήμα της από  Ελ. Βενιζέλου μέχρι Ι.Δραγούμη.

2. Από ώρα 12.00 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Ι. Δραγούμη

, στο τμήμα της από Εγνατία μέχρι Αγ. Μηνά.

Β' ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:

 1. Από ώρα 20.30 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από Ιων. Δραγούμη μέχρι Πελοποννήσου. β. Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από Φιλίππου μέχρι Αγ. Δημητρίου. γ. Ολύμπου, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Πελοποννήσου. δ. Πελοποννήσου, στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου.

2. Από ώρα 15.00 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από το ύψος του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου μέχρι Μακ. Αμύνης. β.       Πελοποννήσου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας),στο τμήμα της από Ολύμπου μέχρι Αγ. Δημητρίου. γ.       Ολύμπου, στη δεξιά πλευρά (σύμφωνα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας), στο τμήμα της από την Ελ. Βενιζέλου μέχρι Τ. Παπαγεωργίου.

Γ' ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ):

1.       Από ώρα 20.30 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α.  Λεωφ. Νίκης, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αγ. Σοφίας.   β.  Μητροπόλεως, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι Αγ. Σοφίας.  γ.  Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Λεωφ. Νίκης.

2. Από ώρα 15.00 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, θα απαγορεύεται η στάση και στάθμευση όλων των οχημάτων, στην οδό Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από Τσιμισκή μέχρι Λεωφ. Νίκης.

Δ'  ΚΑΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ:

Από ώρα 20.30 της 03-05-2024 και μέχρι την ολοκλήρωση της περιφοράς του Επιταφίου, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα διακόπτεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων, στις παρακάτω οδούς:

α. Αγ. Σοφίας, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας. β. Ερμού, στο τμήμα της από Ελ. Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Αγ. Σοφίας. γ. Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους. δ.  Π.Π. Γερμανού, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Π. Μελά. ε.  Π. Μελά, στο τμήμα της από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι τη συμβολή της με τις οδούς Αλ. Σβώλου και Κεραμοπούλου. στ. Μακένζι Κινγκ, στο τμήμα της από την πλατεία Αγ. Σοφίας μέχρι την οδό Π. Μελά. ζ. Κεραμοπούλου, στο τμήμα της από τη συμβολή της με τις οδούς Π. Μελά και Αλ. Σβώλου μέχρι τη συμβολή της με την πλατεία Αγ. Σοφίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να απομακρύνουν εγκαίρως τα οχήματά τους από τα δρομολόγια περιφοράς των Επιταφίων, να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των τροχονόμων που θα καλύπτουν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και να επιλέγουν έγκαιρα εναλλακτικές διαδρομές προς αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ