Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη γιορτή για τις λαϊκές - Δωρεάν φρούτα και λαχανικά

Μικροί και μεγάλοι θα μάθουν την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια μέρα γεμάτη δράσεις στην πλατεία Αριστοτέλους

Την σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και την προάσπιση της υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης θα μάθουν μικροί και μεγάλοι μέσα από την ολοήμερη «Εκδήλωση Λαϊκών Αγορών» που θα γίνει την Πέμπτη 23/05/2024 στην πλατεία Αριστοτέλους στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, ενόψει των 95 ετών λειτουργίας των λαϊκών αγορών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φορέα Λαϊκών Αγορών.

«Πριν από ένα χρόνο ξεκινήσαμε την γιορτή των λαϊκών αγορών. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να τιμήσουμε τον κλάδο μας που φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια λειτουργίας. Σήμερα οι λαϊκές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας, κυριολεκτικά μας έχει τσακίσει. Κάτω από αντίξοες συνθήκες οι λαϊκές αγορές προσπαθούν να επιβιώσουν. Χωρίς να αλλάξουν τον χαρακτήρα τους και παραμένοντας το καταφύγιο του καταναλωτή», σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης κ. Άγγελος Δερετζής.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφεριάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρει: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μαζί με τη Γενική Συνομοσπονδία και τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών, συνδιοργανώνουμε για ακόμη μία χρονιά, αυτή τη μεγάλη ολοήμερη γιορτή για την πόλη μας, στοχεύοντας στην ανάδειξη της υγιεινής διατροφής, στην ενίσχυση της υγείας και της ευεξίας των συμπολιτών μας, αλλά και στην καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας μέσα από τέτοιες συμπράξεις. Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική κοινωνική δράση που συνδιοργανώνουμε με την Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών, καθώς ήδη από το 2022, ξεκινήσαμε τον “Πάγκο της Αλληλεγγύης”, που έχει ως στόχο την συλλογή τροφίμων και ειδών λαϊκής για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών, ένα πρόγραμμα που είχε άμεση ανταπόκριση  από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζονται σημαντικές ποσότητες τροφίμων εβδομαδιαίως. Η κοινωνική ευαισθησία ήταν και παραμένει αναγκαία. Ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΠΚΜ θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των λαϊκών αγορών, να αναπτύσσουμε ακόμη περισσότερο το θεσμό, υφαίνοντας ένα δίχτυ αλληλεγγύης που αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες μας. Χαιρόμαστε για την μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και για την στήριξη της εκδήλωσης  από τους φορείς που την πλαισιώνουν, οι οποίοι βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην συλλογική αυτή προσπάθεια».

Το πρωινό κομμάτι της πιο φρέσκιας γιορτής, θα διαρκέσει τέσσερις (4) ώρες περίπου, μεταξύ 09.00 π.μ. και 13.30 μ.μ. με την συμμετοχή μαθητών από δημοτικά σχολεία της πόλης μας. Τα παιδιά μεταξύ άλλων θα μάθουν για την αξία της σωστής διατροφής μέσω της τεχνολογίας, θα γνωρίσουν πώς να αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από τον πάγκο της λαϊκής, με μοναδικές συνταγές από διαφορετικά μέρη του κόσμου, και θα παίξουν διαδραστικά παιχνίδια αποκτώντας γνώσεις για την καθιέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών.

Στο τέλος θα πάρουν από μια σακούλα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά!

Το απόγευμα από τις 18.00 έως τις 24.00 θα είναι η σειρά των ενηλίκων για να ευαισθητοποιηθούν.

Παράλληλα θα υπάρχει και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με θέμα «ένα ταξίδι όλη η Ελλάδα», με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, αποτελούμενη από 8 μουσικούς και τραγουδιστές.

Θα ακολουθήσει λαϊκό πρόγραμμα με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια. 

Να σημειωθεί ότι η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μεριμνήσει για την υγειονομική κάλυψη των μαθητών που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση.

*Φωτογραφία αρχείου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ