Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ
Από το 1999 πραγματοποιείται ένας διαγωνισμός στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αποτελεί την πλέον σημαντική διοργάνωση γύρω από το κρασί στη χώρα μας και έχει συμβάλει αποδεδειγμένα στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού και στην ανάδειξη του Ελληνικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών.
Μέσα από αυτόν, άγνωστα μέχρι πρότινος οινοποιεία από όλη την Ελλάδα «ακούστηκαν» και έγιναν γνωστά, ενώ η επιβράβευση μιας ετικέτας με μετάλλιο χρυσό, ασημένιο ή χάλκινο ή ακόμη και με το «Μεγάλο Χρυσό» δύναται να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για αύξηση, ή ακόμη και εκτόξευση στις πωλήσεις.
Ο λόγος, βέβαια, για τον γνωστό «διαγωνισμό οίνου της Θεσσαλονίκης», που από φέτος μετονομάστηκε σε «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»!

Για τρεις ημέρες τον περασμένο Φεβρουάριο, 30 διακεκριμένοι και διεθνώς αναδεδειγμένοι κριτές δοκίμασαν τα συνολικά 952 δείγματα από Ελλάδα και Κύπρο, που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση και βράβευσαν τα καλύτερα. Μερικά από αυτά τα χρυσά-βραβευμένα κρασιά, αυτά που αναδείχθηκαν καλύτερα στην κατηγορία τους, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφοι στο «σπίτι» του κρασιού στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στο «The Wine Hub», το χώρο φιλοξενίας που έχει δημιουργήσει με πολύ μεράκι η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και στον οποίο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για το κοινό, καταναλωτές και επαγγελματίες, θεματικές γευστικές δοκιμές και σεμινάρια.
Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να «μυηθούν» έστω και λίγο στη διαδικασία του διαγωνισμού που έχει ωθήσει Έλληνες οινοποιούς να προσπαθούν να δημιουργήσουν καλύτερα κρασιά, όπως τόνισε η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, Διευθύντρια της Ένωσης, καθώς για έναν μικρό, άγνωστο παραγωγό, κάπου στην Ελλάδα, το να πάρει ένα βραβείο και να βάλει το ειδικό αυτοκόλλητο μετάλλιο στη φιάλη του προϊόντος του αποτελεί την ύψιστη διάκριση και επιστέγασμα των κόπων του. Αλλά και αυτοί που δεν φεύγουν από το διαγωνισμό με κάποιο βραβείο, φεύγουν σίγουρα κερδισμένοι αφού τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφερε η κ. Κική Παναγιώτου, υπεύθυνη διοργάνωσης του διαγωνισμού, λαμβάνουν feedback με πλήρη λεπτομέρεια από τους κριτές για τα κρασιά που δημιούργησαν, γεγονός που τους βοηθά να γίνουν καλύτεροι.

Value for money ακόμη το ελληνικό κρασί
Σε ένα γενικότερο σχόλιο για τη θέση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά, απαντώντας σε ερώτηση του «TyposThes», η κ. Ανθίδου τόνισε ότι είναι πάντα ανερχόμενη.
«Παρόλο που είναι κάποιες δεκαετίες πίσω, έχει κάνει απίστευτα άλματα, η ποιότητά του ανεβαίνει και είναι, ακόμη τουλάχιστον, value for money. Δηλαδή ένα κρασί που εδώ κανείς θα το βρει 15-17 ευρώ, στο εξωτερικό ένα αντίστοιχης ποιότητας Γαλλικό μπορεί να κοστίζει έως και 80 ευρώ», όπως εξήγησε.
Πάντως τόνισε ότι η δουλειά του κρασιού γίνεται στον αμπελώνα και «ο ελληνικός αμπελώνας θέλει ακόμη δουλειά».
Με βάση το στρατηγικό σχέδιο για το μάρκετινγκ και το Branding του ελληνικού κρασιού, οι τέσσερις τόπο-ποικιλίες που επιλέχθηκαν ως πρεσβευτές στις διεθνείς αγορές για την πρώτη φάση υλοποίησης της στρατηγικής είναι το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, το Αγιωργίτικο Νεμέας και το Ξινόμαυρο Νάουσας και Αμύνταιου. Πάντως σιγά σιγά ανεβαίνουν και άλλες ποικιλίες.

Οι σκέψεις για τα επόμενα βήματα
Με το βλέμμα στο διαγωνισμό του 2025 που θα γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο, διαρκείς είναι οι συζητήσεις για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και νέες ιδέες. Ωστόσο, πάντα λαμβάνεται υπόψιν και το πρακτικό του πράγματος και έτσι αυτήν την στιγμή τίποτα δεν είναι σίγουρο και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην Ολομέλεια τον Ιούνιο.
Εξάλλου, το 2024 έγιναν ήδη αρκετά μεγάλα βήματα καθώς και αλλαγές σε λογότυπο και τίτλο. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά προστέθηκαν στον διαγωνισμό των «Αποσταγμάτων» οι κατηγορίες ούζο και gin, ενώ η κατηγορία «Αποστάγματα» απέκτησε και τη δική της αυτόνομη κριτική επιτροπή με επικεφαλής τον Ανδρέα Ματθίδη, διευθυντή του WSPC Spirits School.
Δεν αποκλείεται να «ανοίξει» και σε άλλες κατηγορίες, όπως για παράδειγμα το ουίσκι, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ακόμη υπό συζήτηση ενώ ένας ακόμη στόχος είναι να συμμετέχουν γνωστοί bartenders στην επιτροπή που βαθμολογεί τα αλκοολούχα.
Η βάση είναι να είμαστε ανοιχτοί και με σωστή προσέγγιση σε όλα τα προϊόντα του διαγωνισμού, όπως τονίστηκε.
Μια άλλη σκέψη που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι, είναι ο διαγωνισμός, εφόσον είναι στην ουσία εθνικός, να αρχίσει να «περιφέρεται» και το διαγωνιστικό κομμάτι να γίνεται σε κάποια άλλη πόλη π.χ. στην Κρήτη ή στη Ρόδο ακόμα και στην Κύπρο, όμως κάτι τέτοιο έχει αρκετές τεχνικές δυσκολίες που ανεβάζουν και το κόστος.
Η Ένωση δεν κάνει κινήσεις με στόχο τα έσοδα, ούτε και ο διαγωνισμός γίνεται με αυτόν τον στόχο, όπως ξεκαθάρισε η κ. Ανθίδου.
Να σημειωθεί ότι πρόεδρος του διαγωνισμού της Θεσσαλονίκης ανέλαβε από το 2017 ο πρώτος Μaster of Wine της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας στον παγκόσμιο οινικό χάρτη.
Τι δοκιμάσαμε
H γευστική δοκιμή στο The Wine Hub, περιελάμβανε κρασιά και αποστάγματα που έλαβαν ειδικές διακρίσεις στο διαγωνισμό του 2024, στις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Ξυνιστέρι, Σαββατιανό, τον καλύτερο ροζέ και τον καλύτερο ερυθρό οίνο, την καλύτερη ρετσίνα, το καλύτερο ούζο, ενώ με τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο και το καλύτερο τσίπουρο του διαγωνισμού γευτήκαμε ένα μοναδικό κοκτέιλ!
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι Καλύτερος Οίνος του διαγωνισμού και καλύτερος λευκός οίνος αναδείχθηκε το Cuvee Monsignori του Κτήματος Αργυρού, το οποίος ωστόσο είναι πλέον δυσεύρετο μετά τη μεγάλη διάκριση (πήρε επίσης χρυσό και ειδική διάκριση για τον καλύτερο ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο) και έτσι δεν μπορέσαμε να το δοκιμάσουμε...


Ειδικότερα:
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΟΖΕ ΟΙΝΟΣ: KTHMA ALPHA ROSE 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΕΤΣΙΝΑ: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΕΧΡΗ ΚΕΧΡΙΜΠΑΡΙ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: 100% ΡΟΔΙΤΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΞΥΝΙΣΤΕΡΙ: KOLIOS WINERY PERSEFONI 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΓΕ ΠΑΦΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΞΥΝΙΣΤΕΡΙ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ: ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟAΕ GEOMETRIA 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Γ.Ε ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ: ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΩΤΟΝ ΣΑΒBATIANO 2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΓΕ ΑΤΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΣΑBBATIANO
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ (*Φέτος σε αυτήν την κατηγορία διακρίθηκαν 4 κρασιά):
ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΓΕ ΚΩΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
WINE THERAPY MALAGOUSIA BARRIQUE 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Γ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: 100% ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ SINGLE BLOCK ΛΑΤΥΠΕΣ 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΓΕ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΚΙΡΛΕΜΗ LA TERRE PRES DU SOLEIL 2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΣ ΟΙΝΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100Μ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ: ΑΣΕΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΠΟΠ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ: ΑΡΓΑΤΙΑ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΠ ΝΑΟΥΣΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΟΙΝΟΣ: ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑ ΜΕΓΑΣ ΟΙΝΟΣ 2020
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Π.Γ.Ε. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: 80% ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ 20% CABERNET SAUVIGNON
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΟΙΝΟΥ: ΚΤΗΜΑ ΜΠΙΖΙΟΣ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΠ NEMEA ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: 100% ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ ΟΙΝΟΣ: ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ SAMOS VIN DOUX 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Π.Ο.Π. ΣΑΜΟΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 100% ΜΟΣΧΑΤΟ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: METEORO WINERY DISTILLERY ΤΣΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΟΥΖΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ: ΟΥΖΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΑΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
ΟΥΖΟ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ


Δείτε τη λίστα με όλα τα βραβευμένα κρασιά του φετινού διαγωνισμού ΕΔΩ
Δείτε τη λίστα με τα βραβευμένα αποστάγματα ΕΔΩ