Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εικόνες από το μέλλον σε 5 μήνες – Δείτε μακέτες, πώς είναι τώρα

Τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή του σταθμού Νέας Ελβετίας του Μετρό, θα αλλάξουν τελείως την όψη της η οποία θα μετατραπεί σε περιφερειακό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο

Ταυτόχρονα με την λειτουργία της βασικής γραμμής του Mετρό Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο φέτος, θα έχει ολοκληρωθεί ο Σταθμός Μετεπιβίβασης στην περιοχή του σταθμού Νέα Ελβετία.

O συγκοινωνιακός κόμβος στην περιοχή του σταθμού Νέας Ελβετίας, θα λειτουργήσει ως «πύλη» και θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των κατοίκων των περιαστικών περιοχών από και προς τον ομώνυμο τερματικό σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο θα αλλάξει την όψη της περιοχής με τη διάνοιξη και ανάπλαση ταυτοχρόνως της οδού Μιχαήλ Ψελλού. 

Νωρίτερα σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας από πεζούς και οχήματα στον σταθμό Μετρό «Νέα Ελβετία» μεταξύ της «Ελληνικό Μετρό» και του αναδόχου του έργου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρι Μπίλλια, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ., της «Ελληνικό Μετρό Α.Ε.», Νικόλαου Κουρέτα.

symbasi-nea-elbetia.jpg

Τη σύμβαση υπέγραψαν σήμερα στο Αμαξοστάσιο του Μετρό στην Πυλαία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, κ. Νικόλαος Κουρέτας.

Τι προβλέπεται να γίνει

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή του αδιάνοικτου τμήματος της οδού Μιχαήλ Ψελλού, μήκους περίπου 500 μ., την αναδιαμόρφωση των εκατέρωθεν κόμβων σύνδεσής της με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο και τη δημιουργία ενός σύγχρονου Σταθμού Μετεπιβίβασης αστικών λεωφορείων, ταξί και οχημάτων Ι.Χ.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 10,47 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου, η Άκτωρ θα προχωρήσει στην κατασκευή Συγκοινωνιακού Κόμβου στη Νέα Ελβετία, με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπως Σταθμό Μετεπιβίβασης λεωφορείων, χώρο για μετεπιβίβαση σε Ταξί και ΙΧ οχήματα, κτλ.

Η σύμβαση προβλέπει, επίσης, την διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ποδηλατόδρομο, ώστε να καταστεί ο Σταθμός Μετεπιβίβασης της Νέας Ελβετίας προσβάσιμος από πεζούς και οχήματα, καθώς και τη δημιουργία συνοδών έργων, που θα επιτρέψουν την αναδιαμόρφωση της περιοχής γύρω από τον Σταθμό.

Ακόμη, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσής της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου, καθώς και των κοντινών συνδετηρίων κλάδων, ενώ θα εκτελεστούν τεχνικά έργα, όπως εργασίες ομβρίων και αποστράγγισης, σήμανσης και ασφάλειας, ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης, αρχιτεκτονικές εργασίες στον σταθμό μετεπιβίβασης, έργα πρασίνου κτλ.

Δείτε στο βίντεο του TyposThes παρακάτω πως είναι σήμερα ο σταθμός του μετρό στη Νέα Ελβετία

metro-nea-elbetia.jpg

Σταϊκούρας: Βρισκόμαστε 5 μήνες πριν την ημέρα που η πόλη θα αποκτήσει Μετρό 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε, ότι: «Ύστερα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, αναμονής και ταλαιπωρίας των πολιτών της Θεσσαλονίκης, βρισκόμαστε σχεδόν 5 μήνες πριν από την ημέρα που η πόλη θα αποκτήσει Μετρό. Ίσως το πιο σύγχρονο Μετρό στην Ευρώπη, αφού διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η κύρια γραμμή του Μετρό, με 13 σταθμούς, θα παραδοθεί τον Νοέμβριο. Αποτελεί προτεραιότητα να υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα πεζών και οχημάτων και στους 13 σταθμούς του. Αυτό ερχόμαστε να ολοκληρώσουμε σήμερα, και για τον σταθμό της Νέας Ελβετίας, με τη σύμβαση που υπογράφει η Ελληνικό Μετρό με τον ανάδοχο του έργου».

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, επεσήμανε, ότι: «Η δημιουργία του σταθμού μετεπιβίβασης στον τερματικό σταθμό της Νέας Ελβετίας αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση για την Θεσσαλονίκη, καθώς στην ουσία θα ενώσει τα δύο άκρα της πόλης. Για αυτό το λόγο άλλωστε διαθέτουμε επιπλέον 10,47 εκατ. ευρώ, με την συμπληρωματική σύμβαση που υπογράψαμε σήμερα.

Προϋπόθεση για να κατασκευαστεί ο υπαίθριος σταθμός μετεπιβίβασης ήταν να γίνουν οι απαλλοτριώσεις,

Οι Κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν διαθέσει για το σκοπό αυτό στο Δήμο Θεσσαλονίκης το ποσό των 24,5 εκατ. ευρώ (τα 12,5 εκατ. ευρώ συνεισέφερε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τα υπόλοιπα προήλθαν από το Υπουργείο Εσωτερικών) προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις και να προχωρήσει η διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφερθώ σε μία ακόμη σημαντική παρέμβαση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και αφορά την βελτίωση της πρόσβασης στους τρείς σταθμούς του Μετρό επί της οδού Πόντου. Δρομολογούμε συζητήσεις με τον Δήμο Καλαμαριάς προκειμένου να βελτιώσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις συνθήκες πρόσβασης σε αυτούς. Επιδίωξή μας είναι όλη η πόλη της Θεσσαλονίκης να επωφεληθεί από την βελτίωση που θα επιφέρει το μετρό στις συνθήκες μετακίνησης και την καθημερινότητα των πολιτών, από τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και πρόκειται να παραδοθεί».

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε γραπτή δήλωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η σύνδεση λεωφορείων, ταξί και μέσων ιδιωτικής μετακίνησης, με το Μετρό που σύντομα ξεκινάει τη λειτουργία του, αλλά και με υπηρεσίες όπως το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο που εισάγουμε προσεχώς, βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης.

Για δύσκολο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας η διάνοιξη της οδού Μιχαήλ Ψελλού που πλέον έγινε επιτυχία, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας, Αλέξανδρος Εξάρχου, προσθέτοντας ότι σήμερα είναι η τελευταία διαδικαστική πράξη πριν την έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα υπογράφουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου Συγκοινωνιακού Κόμβου που θα εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν συνδιαστικά το μετρό, τα λεωφορεία, τα ι.χ και τα ταξί», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας και σημειώνοντας ότι «περάσαμε πολλά στάδια για να φτάσουμε εδώ σήμερα», ο ίδιος επισήμανε ότι «το έργο αυτό αποτελεί ένα καινοτόμο παράδειγμα συνεργασίας τεσσάρων φορέων και συγκεκριμένα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικό Μετρό και του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα δεν είναι πόσο καλά δουλεύει μια υπηρεσίες, αλλά πόσο καλά δουλεύουν όλες μαζί», τόνισε.

Αναλυτικά τα έργα στην περιοχή της Νέας Ελβετίας

Τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή του σταθμού Νέας Ελβετίας θα αλλάξουν τελείως την όψη της η οποία θα μετατραπεί σε περιφερειακό σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τα εξής:

* τη διάνοιξη της εγκάρσιας αρτηρίας Μιχαήλ Ψελλού μεταξύ των κόμβων με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - N. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου - Αλλατίνη

* την αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσης της Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών και με την οδό Παπαναστασίου
* Αλλατίνη, στην οποία περιλαμβάνεται και η αναδιαμόρφωση των κλάδων σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών με τον ισόπεδο κόμβο της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών
* την κατασκευή ενός σύγχρονου Σταθμού Μετεπιβίβασης (Σ.Μ.) αστικών λεωφορείων, ταξί και μέσων ιδιωτικής μετακίνησης, καθώς και η ανέγερση ισόγειου κτηρίου (στον ευρύτερο χώρο του Σ.Μ., εμβαδού περίπου 90 τ.μ.) που προορίζεται για την υποχρεωτική ανάπαυση των οδηγών των αστικών λεωφορείων κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας, και κατασκευή χώρου Η/Μ εγκαταστάσεων. Επιπλέον, θα υπάρχουν χώροι για λεωφορεία, ΚΤΕΛ και για ταξί, ενώ θα γίνουν και έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, η/μ, ύδρευσης, φύτευσης κ.α.

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ανέλαβε και ολοκλήρωσε πλήρως τις μελέτες ενός σύγχρονου νέου Σταθμού Μετεπιβίβασης αστικής συγκοινωνίας άνωθεν του Σταθμού "Νέα Ελβετία" του Μετρό Θεσσαλονίκης, όσο και τη συνολική οργάνωση των χώρων στάθμευσης για λεωφορεία και άλλα μέσα.

Παράλληλα, με  τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δ. Θεσσαλονίκης, ο ΟΣΕΘ ανέλαβε και ολοκλήρωσε την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για τη διάνοιξη της οδού Μιχ. Ψελλού μαζί με το σχεδιασμό των απαιτούμενων κόμβων εκατέρωθεν αυτής, για τη λειτουργική σύνδεσή της με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Τα ανωτέρω έγιναν μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΟΣΕΘ ΑΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και άλλης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΟΣΕΘ ΑΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ.. Το συνολικό κόστος των μελετών (ύψους 255.355Euro. πλέον ΦΠΑ) το ανέλαβε η ΟΣΕΘ με ίδιους πόρους.

Δείτε τη Γενική Φωτορεαλιστική απεικόνιση από το Σταθμό Μετεπιβίβασης «Νέα Ελβετία» του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τη διάνοιξη της οδού Μ. Ψελλού και τη δημιουργία σύγχρονου συγκοινωνιακού κόμβου:

nea-elbetia-metro.jpg
nea-elbetia-metro2.jpg
nea-elbetia-psellou-dianoixi.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ