Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έρχονται μέτρα αλά… ΔΕΘ για το EuroPride – «Πυρετός» στην ΕΛΑΣ

Το TyposThes παρουσιάζει αποκλειστικά την διαταγή της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των εκδηλώσεων του EuroPride

Του Μιχαήλ Λιάπη

Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις για το Euro Pride 2024 στη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να έρθουν στην πόλη περίπου 40.000 άτομα, τα οποία θα τονώσουν την πολύπαθη αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου.

Το φόρτο της ασφάλειας των εκδηλώσεων καλείται να αναλάβει η Αστυνομία και ειδικότερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, τμήματα της οποίας έχουν πάρει «φωτιά», ενώ έχει ζητηθεί και καταφθάνει συνδρομή από όμορους νομούς της Ελλάδος αλλά και από ειδικές υπηρεσίες της Αθήνας όπως αυτή της αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, το (ΤΑΡΑΒ).

Όπως αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή αποκλειστικά το TyposThes, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στην πόλη μας, το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να συσκεφθεί με ανώτατους και ανώτερους Αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης  στο Αστυνομικό Μέγαρο της οδού Μοναστηρίου, για το θέμα της Αστυνόμευσης του Euro Pride. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός μετέφερε την θέση της κυβέρνησης αλλά και του υπουργείου του οποίοι προΐσταται η οποία επιτάσσει την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας καθώς και την πρόληψη και αποτροπή δημιουργίας έκτροπων από διάφορες ομάδες.

Μέτρα αλά… ΔΕΘ, επάνδρωση υπηρεσιών και drone

Σύμφωνα με πηγές του TyposThes αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα τεθούν σε ισχύ από την Παρασκευή και θα κορυφωθούν το Σάββατο 29 Ιουνίου. Μάλιστα, θα είναι παρόμοια με εκείνα που γνωρίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης κατά το διήμερο των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τις αρχές κάθε Σεπτέμβρη. Ήδη στην πόλη μας έχουν αρχίσει και καταφθάνουν αστυνομικοί από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της επικράτειας προς ενίσχυση των υπαρχόντων αστυνομικών δυνάμεων και «πλήρη» επάνδρωση κρίσιμων υπηρεσιών. Ο συνολικός αριθμός των Αστυνομικών που θα ενισχύσουν την πόλη μας τις μέρες της διεξαγωγής του Euro Pride θα ανέρχεται περίπου στους 3.000, ενώ για την καλύτερη αστυνόμευση θα επιτηρούν και drone της ΕΛ.ΑΣ.

Το βάρος στο…ΤΑΡΑΒ

Το μεγαλύτερο βάρος της αστυνόμευσης αναμένεται να πέσει στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας (ΤΑΡΑΒ) και για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πηγές ήδη έχει ήδη αρχίσει η ενίσχυση του με αστυνομικούς αντίστοιχων τμημάτων από την Πρωτεύουσα.

Η διαταγή της Αστυνομίας για το Euro Pride

Στην σχετική διαταγή που εξέδωσε η ΕΛΑΣ για το επικείμενο Euro Pride και σας παρουσιάζει αποκλειστικά το TyposThes, αναφέρονται διάφορα ιστορικά για την LGBTQΙ+ κοινότητα προς ενημέρωση και γνώση των αστυνομικών, ενώ βαρύτητα δίνεται στο να μην επαναληφθεί περιστατικό όπως εκείνο της 9η Μαρτίου 2024, όταν και υπήρξε εκτεταμένη ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Συνεκτιμώντας, την προαναφερθείσα παράμετρο, συνδυαζόμενη με την ιδιαίτερη έκταση που έλαβε στον διεθνή τύπο η πρόσφατη ψήφιση στη Χώρα μας του Νόμου5089/2024 «για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο», ως την πρώτη ορθόδοξη χώρα που το έπραξε, με πρωτοβουλία μεταξύ άλλων και της διοργανώτριας οργάνωσης, απορρέουσες της ψήφισης εγερθείσες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, δε δύναται να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στοχοποίησης των συμμετεχόντων, όπως επιβεβαιώνει το πρόσφατο παρελθόν με το περιστατικό που έλαβε χώρα την 09.03.2024 στην πλατεία Αριστοτέλους σε βάρος ατόμων της LGBTQI+ κοινότητα από παρευρισκόμενο πλήθος νεαρών κυρίως ατόμων (…) Σε περιπτώσεις δε εκδήλωσης αποκλίνουσων  συμπεριφορών σε βάρος των μελών ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αστυνομικές αρχές της εδαφικής μας αρμοδιότητας να κληθούν να επιληφθούν και να διερευνήσουν αυτές προανακριτικά».

Περίπτωση σωματικού ελέγχου και σύλληψης ατόμων της LGBTQI+ κοινότητας

Όπως αναφέρει η σχετική διαταγή, σε περίπτωση σωματικού ελέγχου ισχύουν όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, δηλαδή άνδρας ελέγχει άνδρα και γυναίκα ελέγχει γυναίκα χωρίς να προσβάλλεται το άτομο και όχι δημόσια κλπ. Ωστόσο, η διαταγή που γράφει ρητά  «Σε όλη τη διαδικασία της έρευνας, η Αστυνομία οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα των εμπλεκόμενων ατόμων», περιορίζεται στον διαχωρισμό του φύλου όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή επίσημα έγγραφα του ατόμου, χωρίς να διευκρινίζεται τι προβλέπεται στην περίπτωση που ένας άντρας στο φύλο της ταυτότητας, δηλώνει γυναίκα σύμφωνα με την ελευθερία της έκφρασης η το αντίστροφο, καθώς και τι μέριμνα υπάρχει για τα non binary ατομα.

Όσον αφορά την περίπτωση σύλληψης ενός διεμφυλικού  ατόμου της LGBTQI+ κοινότητας σύμφωνα με την διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. τα άτομα αυτά κρατούνται μόνα τους. «Μόνον όταν καταστεί απαραίτητη η σύλληψη ενός διεμφυλικού προσώπου, η αστυνομία οφείλει να προσέξει τις λεπτομέρειες της κράτησης. Οι περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν συγκεκριμένη και οριοθετημένη πολιτική για τα διεμφυλικά άτομα που τελούν υπό κράτηση. Η κράτηση ενός διεμφυλικού ατόμου, χρησιμοποιώντας το νομικό όνομα της γέννησης κατά τις διαδικασίες της φυλακής, μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθόσον τα διεμφυλικά άτομα έχουν υψηλό ρίσκο παρενόχλησης, ενόχλησης και σεξουαλικής βίας ενόσω κρατούνται. Η βέλτιστη και ενδεδειγμένη πρακτική επιτάσσει τα διεμφυλικά άτομα να κρατούνται μόνα τους, όταν πρόκειται για βραχεία κράτηση», αναφέρεται.

Δείτε την διαταγή της ΕΛΑΣ για τις ημέρες των εκδηλώσεων του EuroPride που παρουσιάζει αποκλειστικά το TyposThes. 

diatagi-1.jpg
diatagi-2.jpg
diatagi-3.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ