Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αναδάσωση στη Θέρμη - Σε 3.560 στρέμματα, πού βρίσκονται

Αυτοψία στην περιοχή από το δήμαρχο Θέρμης, με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης και του αναδόχου

Αυτοψία στην περιοχή Βούζαρη, στα Βασιλικά, στην οποία πρόκειται να γίνει αναδάσωση πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης και του αναδόχου ο οποίος έχει αναλάβει το έργο. Η αναδάσωση αφορά έκταση 3.560 στρεμμάτων, από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το Σχέδιο αυτό έχει ως σκοπό την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας της χώρας, την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, την προστασία των εδαφών από διάβρωση, τη συμβολή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση και βελτίωση των παρεχόμενων οικοσυστημικών λειτουργιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Στο πλαίσιο του παραπάνω Σχεδίου, το υπουργείο, μέσω της ΚΕΔΕ, κάλεσε τους δήμους να υποβάλουν προτάσεις για αναδάσωση ή δάσωση εκτάσεων οι οποίες ανήκουν στην κυριότητάς τους, και είναι κατάλληλες για τον σκοπό αυτό, με βάση τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: να βρίσκονται πλησίον ή πέριξ οικιστικών περιοχών, να έχουν ανάγκη προστασίας εξαιτίας εμφανιζόμενης διάβρωσης, και δεν υφίσταται σ’ αυτές ή αδυνατεί η εγκατάσταση δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση.

anadasosi_thermi_2.jpg

«Ο δήμος Θέρμης ήταν από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόσκληση επιτυγχάνοντας έτσι την ένταξη της εν λόγω έκτασης των 3.560 στρεμμάτων στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή», αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμης. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «ο δήμος προχώρησε γρήγορα όλες τις διαδικασίες, το έργο έχει ήδη ανάδοχο, ξεκίνησε, και από το φθινόπωρο θα αρχίσουν και οι φυτεύσεις». Σύμφωνα με τους μελετητές και τον ανάδοχο πρόκειται να γίνει αναδάσωση με μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων δένδρων, θα δημιουργηθούν δρόμοι προσπέλασης για τη διευκόλυνση των φυτεύσεων και των δασοκομικών χειρισμών, θα γίνουν καλλιεργητικές εργασίες για την απομάκρυνση της βιομάζας κ.ο.κ.

Στην αυτοψία παρέστησαν η διευθύντρια της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Θεσσαλονίκης Τατιάνα Καλαϊτζή, ο μελετητής του έργου Δημήτρης Ζάγκας, ο επιβλέπων Σταύρος Παπαδόπουλος και εκπρόσωποι του αναδόχου.

anadasosi_thermi_3.jpg

Η έκταση είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» στον κυρωμένο Δασικό Χάρτη της περιοχής, σύμφωνα με την απόφαση κήρυξης με αριθ. 130175/62/9.1.1963, ανήκει σε ευρύτερη περιοχή, που είναι αναδασωτέα και εντός αυτής έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς αναδασωτικές εργασίες, σε έκταση περίπου 645 στρ. Πρόκειται για περιοχή με σχετικά ήπιο ανάγλυφο, με ελάχιστο υψόμετρο 79 μ., μέγιστο υψόμετρο 545 μ. και μέσο υψόμετρο 275,60 μ.

anadasosi_thermi_4.jpg

Στη σημερινή κατάσταση η περιοχή καταλαμβάνεται από αναδασώσεις κωνοφόρων (645 στρ. περίπου), δασικές εκτάσεις-θαμνώνες (3.600 στρ. περίπου) και μία κτηνοτροφική εγκατάσταση (μαντρί, περίπου 10 στρ.). Η σημερινή βλάστηση της περιοχής αποτελείται από: αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, παλιούρι, ρείκι, άρκευθος, σπάρτο, αγριελιά, γκορτσιά κ.λπ.), αναδασώσεις κωνοφόρων (κυρίως τραχεία πεύκη, κυπαρίσσι και αριζόνα εκατέρωθεν της κορυφογραμμής, ακακία σε πρανή δρόμων, πικροδάφνη κατά θέσεις κ.λπ.).

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και υποτυπώδεις ασυντήρητες εγκαταστάσεις δασικής αναψυχής (ξύλινα τραπέζια και πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.). Επίσης, η κορυφή χρησιμοποιείται ενίοτε ως θέση απογείωσης αιωροπτερισμού. Τέλος, όμορο με την προτεινόμενη περιοχή είναι το φράγμα και η τεχνητή λίμνη Βασιλικών, με σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης για δασική αναψυχή.

Η έντονη υπερβόσκηση στην περιοχή αποτελεί ακόμη μία απειλή υποβάθμισης του οικοσυστήματος, λόγω της ύπαρξης συνολικά τεσσάρων κτηνοτροφικών μονάδων: μίας στις παρυφές της περιοχής, και τριών σε κοντινές αποστάσεις (από 400 έως 1.400 μ.).

Η προτεινόμενη αναδάσωση θα έχει πολλαπλά οφέλη:

α. Βρίσκεται πλησίον του οικισμού των Βασιλικών, σε περιοχή με αρκετά έντονη αστικοποίηση.

β. Η εγκατάσταση δασικής βλάστησης με φυσική αναγέννηση είναι αδύνατη, εξαιτίας κυρίως της έντονης υπερβόσκησης.

γ. Η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως «Δασική» στον κυρωμένο δασικό χάρτη της περιοχής και περιλαμβάνεται εντός αναδασωτέας περιοχής (απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης με αριθ. πρωτ. 130175/62/9.1.1963).

δ. Η πρόσβαση στην περιοχή είναι αρκετά καλή, η προσπέλαση εντός αυτής είναι ικανοποιητική από τη δυτική πρόσβαση έως την κορυφή και το ανάγλυφο δεν δημιουργεί πρόβλημα προσπέλασης σε καμία θέση. Θα απαιτηθεί βελτίωση κάποιων δρόμων που δεν είναι εύκολα προσπελάσιμοι εντός της περιοχής, καθώς και κατασκευή περιμετρικής περίφραξης για την προστασία από τη βόσκηση.

ε. Είναι προφανή τα περιβαλλοντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, που περιλαμβάνουν:

- βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

- υποβάθμιση των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα

- αύξηση του ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο

- μείωση της απόστασης φύσης/αστικής περιοχής

- αναβάθμιση των δυνατοτήτων υπαίθριας δασικής αναψυχής, εναλλακτικών μορφών άθλησης και περιήγησης

- ενίσχυση της βιοποικιλότητας εγγύς και πέριξ αστικού κέντρου και βελτίωση των χαρακτηριστικών του περιαστικού τοπίου, καθώς και

- αύξηση της επισκεψιμότητας της περιοχής.

anadasosi_thermi_5.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ