Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρέχουν να βρουν σπίτι οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη - Στα όρια η διαθεσιμότητα

Στα όρια η διαθεσιμότητα – Τι συμβαίνει στις «παραδοσιακά» φοιτητικές περιοχές

Της Κωνσταντίνας Καδέρη

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων μπήκε την περασμένη Πέμπτη, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για πολλούς υποψηφίους που πέρασαν σε σχολή εκτός της περιοχής μόνιμης κατοικίας τους, ξεκινά τώρα ένας «αγώνας δρόμου» για την εύρεση φοιτητικής κατοικίας, με τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη να είναι μάλλον αποθαρρυντικά.

«Αν μείνουμε στα αυστηρά όρια των παραδοσιακά φοιτητικών περιοχών της πόλης τα ακίνητα δεν επαρκούν. Διευρύνοντας, ωστόσο, τον χάρτη εύρεσης φοιτητικής στέγης μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, μιλώντας στον «ΤyposThes».  

Όπως αναφέρει ο ίδιος υπήρξε ένα ρεύμα που εκδήλωσε ενδιαφέρον στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, με το που ανακοινώθηκαν δηλαδή οι βαθμολογίες, και κατάφερε να «κλείσει» σπίτι. Το μεγάλο κύμα αναμένεται να έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι βάσεις, όπου αν και υπάρχει γενικά διαθεσιμότητα, η ζήτηση τόσο για μίσθωση όσο και για αγορά είναι μεγαλύτερη από την προσφορά με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι τιμές στα ύψη. Έτσι, μια καλή γκαρσονιέρα κάτω από 400 ευρώ, στην πιο περιζήτητη περιοχή για νέους φοιτητές (γύρω από την Καμάρα και τη Ροτόντα) να θεωρείται δυσεύρετη.

Αύξηση στις τιμές των «παραδοσιακά» φοιτητικών περιοχών

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Τζάρος σημειώνει ότι «τα τελευταία 3-4 χρόνια παρατηρείται σταθερή άνοδος τιμών  με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταπεξέλθει στο ενοίκιο των άλλοτε κλασικά φοιτητικών περιοχών,  γι΄ αυτό και αρχίζουν να διευρύνονται οι περιοχές ενδιαφέροντος».

Στο κομμάτι πάνω από την Εγνατία, στη περιοχή στις 40 Εκκλησιές, την Ευαγγελίστρια αλλά και το κέντρο, όπου και ήταν ανέκαθεν η φοιτητική πλευρά της πόλης, αλλά και στην περιοχή ανατολικά των πανεπιστημίων, στη Τριανδρία, τη Τούμπα, και το Φάληρο οι τιμές για μια ανακαινισμένη/επιπλωμένη γκαρσονιέρα με ένα υπνοδωμάτιο και σαλοκουζίνα κινούνται μεταξύ 450-500 έως και 600 ευρώ.

Περιοχές προς δυτικά της πόλης  που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στο παιχνίδι, όπως είναι για παράδειγμα ο Βαρδάρης, η Ξηροκρήνη και οι Αμπελόκηποι μια τυπική γκαρσονιέρα  ενοικιάζεται για 100-150 ευρώ λιγότερα, δηλαδή στα 300-350 ευρώ.

Στο κέντρο, στην περιοχή κάτω από την Εγνατία τα σπίτια είναι από τα πιο ακριβά, καθιστώντας τα απλησίαστα για τους φοιτητές, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Τζάρος μια γκαρσονιέρα μπορεί να κοστίζει μέχρι και 1000 ευρώ. Φυσικά, για κάθε σπίτι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι εκάστοτε διαφοροποιήσεις στην τιμή εξαιτίας λοιπών παραγόντων, όπως είναι ο όροφος, ο αριθμός των υπνοδωματίων, ο τύπος/είδος θέρμανσης, η επίπλωση και το έτος κατασκευής της οικοδομής.

Υποστηρίζει, ακόμα,  πως υπάρχει ένα μικρό κομμάτι τις αγοράς, κυρίως μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, που δείχνει ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου ως μια σταθερή επένδυση, με ορισμένους να προχωρούν στη λήψη δανείου για την απόκτηση του. «Τα τελευταία χρόνια βέβαια παρατηρείται μια επιφυλακτικότητα λόγω του φόβου αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων εξαιτίας κάποιας πιθανής επαγγελματικής αστάθειας», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, μια λύση που φαίνεται να αποκτά σιγά-σιγά όλο και περισσότερο έδαφος, παρόλο που δεν είναι ιδιαιτέρως ενταγμένη στην ελληνική κουλτούρα, είναι και η συγκατοίκηση προκειμένου οι φοιτητές να καταφέρουν να συμπληρώσουν το ποσό του ενοικίου. Μάλιστα, ως επιπλέον κίνητρο δίνεται η χορήγηση φοιτητικού επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης του δικαιούχου με άλλο φοιτητή στην ιδία μισθωμένη κατοικία.

Προβλήματα στη διαθεσιμότητα δημιουργούν και τα Airbnb - «Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε»

Αν και την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί αρκετά μικρά ακίνητα είτε γιατί μεγαλύτερα σπάσανε σε μικρότερα, είτε γιατί αλλάξανε χρήση βιοτεχνικοί χώροι και γραφεία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου και έγιναν διαμερίσματα,  τα οποία θα βόλευαν πολύ τους φοιτητές. Όμως, όπως σημειώνει ο κ. Τζάρος μεγάλο κομμάτι εξ’ αυτών απορροφήθηκε από την βραχυχρόνια μίσθωση, εντείνοντας ακόμα περισσότερο το θέμα της άνισης προσφοράς-ζήτησης.

«Το Airbnb αποτελεί πια ένα κομμάτι της αγοράς, διότι ήρθε να καλύψει ένα κενό που αφορούσε να τουριστικά καταλύματα. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Στα μεγαλύτερα κομμάτια του κέντρου αποδίδει καλύτερα σε ένα ιδιοκτήτη ακινήτου από ότι θα απέδιδε μια κανονική μίσθωση» δηλώνει ενώ προσθέτει πως η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένας παράγοντας που «τραβάει» πολλά από τα διαθέσιμα ακίνητα και περιορίζει το συνολικό απόθεμα που υπάρχει. Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφέρει πως το θέμα αυτό δεν θα μας επηρεάζει τόσο όσο μας επηρεάζει σήμερα, αν λάβουμε υπόψιν την διεύρυνση των περιοχών εκτός κέντρου και τη μετατόπιση πολλών φοιτητών προς τα δυτικά, όταν μάλιστα θα τεθεί σε λειτουργία και το μετρό από τον ερχόμενο Νοέμβρη που θα κάνει ευκολότερη τη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο τόσο ανατολικά όσο και δυτικά.

Αναφορικά με την κίνηση γενικώς στην αγορά ακινήτων ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Τζάρος, σχολιάζει πως διανύουμε μια εποχή έντονων αλλαγών, η οποία δεν είναι αναγκαστικά ούτε καλή ούτε κακή. «Έχουμε τιμές οι οποίες είναι υψηλές για το εισόδημα του Έλληνα. Δεν είναι, όμως, υψηλές για το εισόδημα του ξένου, που πια θεωρείται και αυτός κομμάτι της αγοράς και όχι μια μεμονωμένη περίπτωση», αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει πως η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα σημείο «επικίνδυνο» κοινωνικά καθώς μια μέση ελληνική οικογένεια δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στην αγορά ούτε στην ενοικίαση ενός μέσου αστικού σπιτιού, κάνοντας κρούση για άμεσες παρεμβάσεις τη στιγμή που δεν υπάρχουν ενδείξεις πτώσης τιμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Combo με Παναθηναϊκό στο 2.15
Δράση στη Euroleague, ενώ το ενδιαφέρον όσον αφορά το ποδόσφαιρο στρέφεται στους αγώνες για το Nations League αυτή την Πέμπτη (10/10).
Πάμε Στοίχημα: Combo με Παναθηναϊκό στο 2.15