Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψηφιοποιείται το αρχείο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Ψηφιοποιείται το αρχείο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης

Ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Πρόκειται για την ψηφιοποίηση του αρχείου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα των πρακτικών και αποφάσεων του δήμου. Συνολικά προβλέπεται να ψηφιοποιηθούν σε δύο φάσεις 302 τόμοι με 198.988 σελίδες που περιέχουν πρακτικά και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες καλύπτουν μία περίοδο 80 ετών (από το 1915 έως το 1995). Αναλυτικά:

Σκέλος Α) 174 δερματόδετοι τόμοι με διαστάσεις χειρόγραφων σελίδων 40x30 εκατοστά = 130.239 σελίδες οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1915 – 1976 Α’ Εξάμηνο.

Σκέλος Β) 128 δερματόδετοι τόμοι με διαστάσεις χειρόγραφων σελίδων 35x25 εκατοστά = 68.749 σελίδες οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1976 Β’ Εξάμηνο – 1995.

Σημειώνεται ότι η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου των πρακτικών και αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, θα γίνει χωρίς κανένα κόστος για το δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς εντάσσεται στην πράξη «Υπηρεσίες Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Ανοιχτής Πρόσβασης Δι.Πα.Ε.» και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Προκειμένου να βρεθεί ανάδοχος του έργου το Διεθνές πανεπιστήμιο Ελλάδος έχει προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό.

Η ψηφιοποίηση θα ξεκινήσει από τα παλαιότερα χειρόγραφα πρακτικά και θα συνεχίσει μέχρις εξαντλήσεως των 200.000 σελίδων (όγκος που απαιτείται βάσει του διαγωνισμού σε προκήρυξη). Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

«Διαφυλάσσεται η συλλογική μνήμη της πόλης»

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του είπε: «Ας ανοίξουμε ένα μέτωπο με τον εαυτό μας να δούμε τι συνέβη στην πόλη αυτή, την κινητικότητα, τις αλλαγές στον πληθυσμό, τα προβλήματα που υπήρξαν τα τελευταία 100 χρόνια» και σημείωσε ότι το αρχείο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντική και αξιόπιστη πηγή που συνδέεται με την προβολή της ιστορίας και της φυσιογνωμίας της πόλης και διαφυλάσσει την συλλογική της μνήμη. Επιπλέον πρόσθεσε: «Αν δεν έχουμε γνώση του παρελθόντος μας, της ιστορίας μας, των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν και συνέβησαν σε αυτή την πόλη και απασχόλησαν τα εκάστοτε δημοτικά της συμβούλια, τότε μάλλον δεν έχουμε πλήρη και σαφή εικόνα για το τι έχει συμβεί. Η ψηφιοποίηση του αρχείου του δημοτικού συμβουλίου αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα που αφορά σε ένα παλιό θέμα –γιατί πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να το υλοποιήσουν- αλλά χωρίς επιτυχία είτε διότι δεν υπήρχαν τα μέσα, είτε διότι δεν είχαν διασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι. Ως διοίκηση ασχοληθήκαμε από την πρώτη στιγμή με αυτό το ζήτημα γιατί αποτελεί κληρονομιά της πόλης μας και επειδή πιστεύουμε ότι ένα αρχείο εγκιβωτισμένο δεν αποτελεί χρήσιμο υλικό για τον πολίτη, αλλά ούτε και για τους επιστήμονες, οι οποίοι αναδεικνύουν τον πλούτο της ιστορίας μας προδιαγράφοντας παράλληλα με τις έρευνες τους και το μέλλον μας».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, είπε πως «όλοι μας ξέρουμε ότι υπήρξαν κρίσιμες εποχές για τη Θεσσαλονίκη και έχει πολύ μεγάλη σημασία να μάθουμε τι συζητήθηκε σε εκείνες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ποιοι εκπροσωπούνταν, ποιοι μίλησαν, τι είπαν και τι έκαναν. Η παρούσα διοίκηση αποφάσισε συνειδητά -γιατί όπως λέει ο δήμαρχος όπου δεν υπάρχει μνήμη δεν υπάρχει μέλλον- να ανοίξει διαμέσου του Δήμου τα ερμητικά κλειστά κομμάτια της ιστορίας της πόλης». Σημείωσε ακόμη ότι η προσπάθεια για την παρουσίαση όλων των πτυχών της ιστορίας της πόλης ξεκίνησε με τα μεγάλα συνέδρια που διοργανώθηκαν για το 2012 και ακολούθως για τον Κύριλλο και Μεθόδιο και ότι στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια της πόλης και τις ερευνητικές τους ομάδες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Επίσης ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου ιδρύθηκε τμήμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προκειμένου μέσα από διαδικτυακές υπηρεσίες (cloud) να δοθεί χωρίς περιορισμούς η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων των υπηρεσιών του από τους χρήστες του διαδικτύου.

Τέλος, ο υπεύθυνος των προμηθειών βιβλίων της βιβλιοθήκης του Δι.Πα.Ε. Γιόφη Μόλχο, στον οποίο εν πολλοίς οφείλεται και η αρχική ιδέα της συνεργασίας μεταξύ δήμου και Διεθνούς Πανεπιστημίου για το έργο της ψηφιοποίησης τόνισε: «Είναι τεράστιο το ενδιαφέρον για αυτό το αρχείο, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των τελευταίων 80 χρόνων, με πανελλαδική εμβέλεια, έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Νυχτερινή τροπολογία – σκάνδαλο από την κυβέρνηση των offshore
«Μέσα στη νύχτα, σαν τον κλέφτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χώρεσε μια σκανδαλώδη τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης»
ΣΥΡΙΖΑ: Νυχτερινή τροπολογία – σκάνδαλο από την κυβέρνηση των offshore
Οπαδός σήκωσε όπλο στον αέρα πριν τον αγώνα Ερμής Ζωνιανών - Δόξα Βύρωνος
Πριν την έναρξη του αγώνα κάποιοι από τους φίλους της γηπεδούχου ομάδας κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των φιλοξενούμενων οπαδών
Οπαδός σήκωσε όπλο στον αέρα πριν τον αγώνα Ερμής Ζωνιανών - Δόξα Βύρωνος
Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ: Ο κ. Καρώνης πρέπει να ελεγχθεί ποινικά
Για «σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις» έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, που μετέβη στον Εφέτη Ειδικό Ανακριτή Λάρισας
Κωνσταντοπούλου για το πόρισμα του ΕΜΠ: Ο κ. Καρώνης πρέπει να ελεγχθεί ποινικά