Ιδιαίτερο σημασία έδωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκς από το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στο πλαίσιο των εγκαινίων της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο στεγαστικό, ανακοινώνοντας μία δέσμη μέτρων με πρώτο από όλα το Σπίτι Μου 2.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στόχος να αποκτήσουν δικό τους σπίτι πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, με διευρυμένο ηλικιάκο όριο που φτάνει στο νέο πρόγραμμα έως 50 ετών, με δάνεια με επιτόκιο στο μισό των εμπορικών.
«Εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να κάνουμε δάνεια ως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ ανακοίνωσε και τριετή απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος ενοικίων για όσους μεταφέρουν στη μακροχρόνια μίσθωση βραχυχρόνιες μισθώσεις ή κλειστά ακίνητα.
Παράλληλα θα ισχύει άμεσα απαγόρευση νέων Airbnb στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, και αύξηση τέλους βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Αυξάνεται ακόμη η έκπτωση ΕΝΦΙΑ στο 20% για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι φυσικών καταστροφών για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ. Για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας η έκπτωση παραμένει στο 10%, αλλά σε περίπτωση ζημιών μη ασφαλισμένα ακίνητα δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος. Καθίσταται παράλληλα υποχρεωτική η ασφάλιση κάθε επιχείρησης με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
Τέλος ανακοίνωσε πως golden visa θα δίνεται και σε όσους επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε start up επιχειρήσεις.