Το αποτύπωμα του ερευνητικού έργου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας αλλά και στην εξωστρέφειά της αναδείχθηκε στις τοποθετήσεις κατά την τελετή εγκαινίων του εκθεσιακού χώρου του ιδρύματος, στο θεματικό αφιέρωμα AKADEMIA της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν πυρήνα καινοτομίας με θερμοκοιτίδες, με πολλά ερευνητικά κέντρα, με τα πανεπιστήμιά μας. Όλα αυτά δημιουργούν μια μεγάλη θερμοκοιτίδα καινοτομίας, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο- κύριο ρόλο έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης», ανέφερε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Χαράλαμπος Φείδας, εξηγώντας ότι με την παρουσία του στη ΔΕΘ το πανεπιστήμιο αναδεικνύει τα ερευνητικά αλλά και εκπαιδευτικά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου, δίνοντας περισσότερο βαρύτητα στην προσπάθεια που κάνουν οι φοιτητές του, κυρίως σε θέματα τεχνολογίας αιχμής.
«Αναδεικνύουμε και το εκπαιδευτικό έργο, όπως είναι το αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών και η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή συμμαχία πανεπιστημίων Epicur», πρόσθεσε ο κ. Φείδας, δίνοντας τον λόγο στον πρώην πρύτανη του ΑΠΘ και νυν Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθ. Νίκο Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαϊωάννου συνεχάρη τη διοίκηση και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ για τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματά του που παρουσιάζονται στη ΔΕΘ, αναδεικνύοντας τη βαρύτητα ενός πανεπιστημίου 100 ετών, που αποτελεί ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο γενικός γραμματέας ευχήθηκε σε φοιτητές και καθηγητές καλή ακαδημαϊκή χρονιά, σημειώνοντας ότι και τα προβλήματα που υπάρχουν «στόχος είναι να λύνονται σιγά σιγά».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο επίσης πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και νυν πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), καθ. Περικλής Μήτκας, αναφέροντας ότι η παρουσία του πανεπιστημίου στην ΔΕΘ είναι σημαντική, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα στον κόσμο, στα νέα παιδιά και στους γονείς τους να διαπιστώσουν τι γίνεται πίσω από τις πόρτες των εργαστηρίων ενός μεγάλου πανεπιστημίου. Συνεχάρη, δε, τα μέλη του ΑΠΘ για την ποιότητα του έργου τους που, όπως είπε, καθιστά το Αριστοτέλειο ένα πανεπιστήμιο- πρότυπο σε επίπεδο ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου αλλά και παροχής υπηρεσιών προς τους φοιτητές του.
Η παρουσία του ΑΠΘ στη ΔΕΘ έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, να γνωρίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δομές, να δουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες, προϊόντα από spin-off εταιρείες, να συνομιλήσουν με διακεκριμένες επιστημονικές και φοιτητικές ομάδες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο περίπτερο 17 (Akademia), stand 19Α.
Οι εκδηλώσεις
Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, 20.00-21.00
ΕΛΚΕ - “We Walk Together” : Ανάδειξη των συνεργασιών του ΑΠΘ με τον Ιδιωτικό Τομέα και την Τιμητική Διάκριση των επιχειρήσεων που έχουν χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου.
Θα αναδειχθούν οι προσπάθειες των μελών του ΑΠΘ να ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία μέσω της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν τόσο για την ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της. Κεντρικό σημείο της εκδήλωσης θα είναι η βράβευση των Ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ξεχωρίσει για τη συμβολή τους στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη ερευνητικών έργων του ΑΠΘ, στη βάση του ποσού χρηματοδότησης και της ισόρροπης ανάδειξης της έρευνας στις θεματικές της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3). Η συνεργασία του ΑΠΘ με τις εταιρείες έχει τη δυναμική να οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και τεχνολογιών, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα παρουσιαστούν επίσης στοιχεία που αφορούν στη δραστηριότητα του πανεπιστημίου στον τομέα της μεταφοράς τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και ανοιχτή για το κοινό.
Οι τιμώμενες εταιρείες είναι οι ακόλουθες:
THINK SILICON ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., SANOFI AVENTIS, ΦΑΡΜΑΤΕΝ, BETA CAE SYSTEMS, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ, ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, SPACE HELLAS ΑΕ, TRANS ADRIATIC PIPELINE AG GREECE, ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ALPHA BANK AE, ΚΕΡΑΜΟΥΡΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ, ΖΑΚΟΣ Γ. ΑΒΕΕ, NERCO - N. ΧΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΟΜΙΚΡΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΕ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΕ, BIOS AGROSYSTEMS ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ, Δ ΤΣΙΑΡΑΣ Δ ΠΑΛΑΣΚΑΣ Α ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΟΕ, UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΒΕΕ, ΝΟΒΟ ΝΟΡΝΤΙΣΚ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, Α.Β.Ε.Τ.Ε. SINTECNO-SINMAST HELLAS A.E., ΓΕΩΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΙΚΕ
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, 18.00-18.30
Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής ΑΠΘ – ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ: Καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Ο δρόμος των νέων επιστημόνων στην Αγροδιατροφή
Ουρανία Μενκίσογλου-Σπυρούδη, Ομότιμη καθηγήτρια, Πρόεδρος Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής ΑΠΘ-ΚΕΑΓΡΟ
Σταύρος Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Manager, Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Συμμετέχουν:
ομάδα φοιτητών, νικήτρια του 4ου Trophy Meet-up.
Εκπρόσωπος από βιομηχανία
Εκπρόσωπος του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ
ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ: Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ, ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, είναι μονάδα του ΑΠΘ με συμμετοχή 48 Εργαστηρίων, τα οποία δραστηριοποιούνται ερευνητικά και εκπαιδευτικά στο αντικείμενο της αγροδιατροφής. Υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και προτάσεων «έξυπνης γεωργίας» στην αγροδιατροφική παραγωγική αλυσίδα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία της «πράσινης συμφωνίας». Συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς με στόχο να προωθήσει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Πανεπιστήμιο στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη της καινοτομίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και το WALK ΑΠΘ, το ΚΕΑΓΡΟ συμμετείχε στη διοργάνωση του 4ου Trophy Meet-up, το οποίο είχε ως στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου για την αγροδιατροφική καινοτομία και τεχνολογία στην Ελλάδα. Επίσης, ανέδειξε τις ευκαιρίες, τις τάσεις, τις βέλτιστες πρακτικές, καθώς και τις προοπτικές του κλάδου της αγροδιατροφής, σε συνεργασία με εταιρίες της αγοράς, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια. Οι συμμετέχοντες, φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες και startups είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών, να παρουσιάσουν τις ιδέες και τα project τους, παράλληλα και με ευκαιρίες δικτύωσης.
Στην παρούσα εκδήλωση θα παρουσιασθούν τα αποτελέσματα της δράσης και η πρόταση της νικήτριας ομάδας του 4ου Trophy Meet-up.
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024, 18.00-18.30
Stand-up podcast: Οι Ποληιστορίες πάνε στη ΔΕΘ
Παρουσίαση: Κατερίνα Ζάχου Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Περιγραφή: Οι Ποληιστορίες είναι podcasts που πραγματεύονται πτυχές της δημόσιας ιστορίας και του πολιτισμού που διατρέχουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η πόλη της Θεσσαλονίκης και εν γένει η Βόρεια Ελλάδα συνιστά τον κεντρικό άξονα των αφηγήσεων. Η εκδήλωση θα είναι μια ζωντανή παρουσίαση, ένα stand-up podcast με κεντρική θεματική τη ΔΕΘ και με συναφείς λογοτεχνικές και ιστορικές αναφορές στη φετινή τιμώμενη χώρα, τη Γερμανία.
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 17.00-17.30
Παρουσίαση της Ερευνητικής Ομάδας “Histologistas”
Παρουσίαση:
Σοφία Καραχρυσάφη: Οφθαλμίατρος και Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Δημήτρης Καββαδάς: απόφοιτος του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Μαρία-Νεφέλη Γεωργάκη: απόφοιτος από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Σοφία Τσόκκου: προπτυχιακή φοιτήτρια ιατρικής στο Αγγλόφωνο Πρόγραμμα του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Περιγραφή: Η ερευνητική ομάδα «Histologistas» έκανε επίσημα την εμφάνιση της τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από έγκριση της από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία της ομάδας ξεκίνησε μέσα από το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδων «Υγεία και Περιβαλλοντικοί Παράγοντες».
Ο σκοπός της ερευνητικής μας ομάδας είναι η δημιουργία και η υλοποίηση πειραματικών πρωτοκόλλων, εκπαιδευτικών δράσεων και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη διεπιστημονική μελέτη, την έρευνα και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην ανθρώπινη υγεία.
Οι δράσεις της αφορούν την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας, υπό το πρίσμα των ιστολογικών, μοριακών και εμβρυολογικών μελετών, καθώς και της Ψηφιακής Έρευνας. Η έντονη ερευνητική δράση της ομάδας άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 με την υλοποίηση των πρώτων πειραματικών πρωτοκόλλων.
Η παρουσία της ερευνητικής ομάδας «Histologistas» στο ακαδημαϊκό στερέωμα είναι εμφανής με έντονη συμμετοχή τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Η παρουσία στην ακαδημαϊκή κοινότητα ολοκληρώνεται με την δημοσίευση πλήθους εργασιών σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα περιοδικά με υψηλό impact factor και εμφάνιση στο PubMed, με την πρώτη ως ερευνητική ομάδα να δημοσιεύεται το Φεβρουάριο του 2024.
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, 19.30-20.00
Ο Προϋπολογισμός Πολιτών ως εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διακυβέρνηση
Παρουσίαση:
Κατερίνα Σαββαϊδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Χριστίνα Αθανασιάδου, Δικηγόρος
Μαρία Βαλιάνου, Δικηγόρος
Πωλίνα Βέντζιου, Δικηγόρος
Χρυσούλα Δάλλα, Ιδιωτική Υπάλληλος
Ειρήνη Καπνισάκη, Ιδιωτική Υπάλληλος
Αγγελική Μαυρομάτη, Νομικός και υποψήφια Διδάκτορ
Σωτήρης Ράιδος, Δικηγόρος
Βασιλίκη Αθανασάκη, Νομικός και Διδάκτορ
Γεωργία Φουντουκίδου, Νομικός και υποψήφια Διδάκτορ
Χρύσα Τσιάχτα, Νομικός και υποψήφια Διδάκτορ
Περιγραφή: Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών για το 2024, έργου της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», της οποίας επιστημονικά υπεύθυνη είναι η κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, και μέλη της είναι απόφοιτοι φοιτητές του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) "Δίκαιο και Οικονομικά" του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονία και της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ο προϋπολογισμός πολιτών αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς. Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι μια μη τεχνική παρουσίαση, είτε του σχεδίου του προϋπολογισμού, ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, με την οποία επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό οι επιλογές της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων και τη διάθεσή τους στους πολίτες, μέσω της πραγματοποίησης των δημοσίων δαπανών, και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατόν. Αναφορικά με τη δομή του, ο προϋπολογισμός πολιτών, που θα παρουσιαστεί από την ως άνω ερευνητική ομάδα, περιέχει πέντε μέρη που αφορούν στην εισαγωγή, στις μακροοικονομικές προβλέψεις, στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, δηλαδή στα έσοδα και τις δαπάνες, στο δημόσιο χρέος και στις καινοτομίες του Προϋπολογισμού, δηλαδή τις επισκοπήσεις δαπανών και τον προϋπολογισμό επιδόσεων.
Ευελπιστούμε ότι η συνοπτική παρουσίαση του προϋπολογισμού πολιτών για το 2024 στην 88η ΔΕΘ θα πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο της ερευνητικής μας ομάδας, δηλαδή τη βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού, τη διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου αναφορικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και τον έλεγχο της λογοδοσίας της Κυβέρνησης σε σχέση με την τήρηση των δεσμεύσεων της, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2024.