*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Γολγοθάς είναι πλέον η μεταφορά στο σχολείο για κάποιους μαθητές που πήγαιναν στο 2ο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη.
Το σχολείο τους έχει κριθεί ακατάλληλο καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στατικότητας και ήδη υπάρχει ενημέρωση πως θα κατασκευαστεί μελλοντικά ένα σχολικό συγκρότημα για τα ΕΕΕΕΚ ανατ. Θεσσαλονίκης.
Μέχρι τότε όμως οι 56 μαθητές του 2ου ΕΕΕΕΚ μοιράστηκαν σε άλλα ΕΕΕΕΚ της Θεσσαλονίκης.
«Η πλειοψηφία των μαθητών πήγε στο 1ο ΕΕΕΕΚ Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην Τούμπα και ήταν το πλησιέστερο γεωγραφικά με το σχολείο μας. Από αυτά κάποια έχουν τακτοποιηθεί και κάποια όχι ακόμη.
Στο ΕΕΕΕΚ Κορδελιού τρία παιδάκια δεν μπορούν να πάνε λόγω έλλειψης μεταφοράς, το ΕΕΕΕΚ Θέρμης η κατάσταση είναι ανάλογη για 4 παιδιά, στο ενώ στο ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά δεν πηγαίνει λεωφορείο για 3 παιδιά καθώς θεωρείται πως είναι μικρή απόσταση. Κάποια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο λόγω μη προσβασιμότητας και άλλα δεν μπορούν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον. Βιώνουμε μια ψυχολογική αναστάτωση και εμείς ως γονείς και τα παιδιά μας. Περιμένουμε απ΄ την αρχή της σχολικής χρονιάς να ξεκινήσουν δρομολόγια με ειδικά λεωφορειάκια στα οποία μπορούσαν να μπουν και αναπηρικά αμαξίδια, όμως δεν έχει γίνει τίποτα …. Πέρυσι σκεφτείτε πως υπήρχαν τέσσερα αμαξίδια σε ένα λεωφορείο και πηγαίναμε από τα δυτικά στο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας», ανέφερε στο «ΤyposThes» η κυρία Μένη Δημητριάδου πρώην αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη. «Λένε πως όσο πιο κοντινό το δρομολόγιο τόσο πιο ασύμφορο είναι οικονομικά. Ακούσαμε πως θα γίνει διαγωνισμός έτσι ώστε όταν γίνει η μεταστέγαση να είναι έτοιμα τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους μαθητές. Προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε και στην Περιφέρεια δίχως όμως να μπορέσουμε να βρούμε άκρη», συμπλήρωσε.
Η κυρία Δημητριάδου είναι μητέρα ενός παιδιού που πηγαίνει στο ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά. «Ευτυχώς έχω ΙΧ στο οποίο μπορεί να μπει ράμπα. Όμως και πάλι δεν μπορώ όλες τις ημέρες να κάνω την μεταφορά του παιδιού μου στο σχολείο. Σκεφτείτε ότι αρκετοί γονείς δεν έχουν αυτή την δυνατότητα με το όχημά τους. Επίσης ένα σημαντικό κομμάτι είναι αυτό της προσαρμογής. Τα παιδιά μας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δεχτούν ένα νέο περιβάλλον. Οι ζωές τους αναταράχθηκαν. Φανταστείτε επίσης ότι όταν θα είναι έτοιμο το νέο σχολείο θα περάσουν ξανά από την ίδια διαδικασία, της προσαρμογής. Τρέχουμε από τον Ιανουάριο για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η μετάβαση όμως τελικά, αν και μας έλεγαν ότι δεν θα γίνει διαμοιρασμός, τα παιδιά μοιράστηκαν σε πολλά σχολεία, ενώ η μεταφορά τους ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί. Θέλουμε να τα παιδιά μας να πάνε στο σχολείο τους δίχως προβλήματα! Μόλις ανοίξει το νέο σχολικό συγκρότημα θα κάνουμε εκλογές για να ψηφίσουμε νέο ΔΣ για τον σύλλογό μας και να δούμε πώς θα πορευτούμε», ανέφερε η κυρία Δημητριάδου.
«Κάναμε όλες τις ενέργειες και πέραν των αρμοδιοτήτων μας ώστε να βρεθεί λύση για τους μαθητές μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταστέγασης. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια, ενημερωθήκαμε ότι τα δρομολόγια γίνονται κανονικά. Αν ωστόσο έχουν υπάρξει κάποια ζητήματα επειδή έγινε τροποποίηση της μεταφοράς κάποιων μαθητών σε άλλα σχολεία, τότε θα εξετάσουμε το θέμα, ώστε να λυθεί», σημείωσε σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, διευκρινίζοντας πως είναι πρωτίστως θέμα της Περιφέρειας.
«Είναι ασύμφορο το δρομολόγιο»
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στο κομμάτι της μεταφοράς των μαθητών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μιχαήλ Πεζίκογλου δήλωσε στο «ΤyposThes» πως «τα δρομολόγια για την μεταφορά του ειδικού σχολείου ήταν ασύμφορα. Επειδή άλλαξαν τα δρομολόγια, άλλαξαν και τα δεδομένα. Ένα δρομολόγιο πήγε από τα 170 στα 90 ευρώ. Οι συνάδερφοί μας δεν δέχτηκαν τις τροποποιήσεις. Προηγουμένως ήταν 10 παιδιά για ένα σχολείο. Τώρα 3 πάνε σε ένα σχολείο, άλλα τρία σε άλλο και τα υπόλοιπα σε τρίτο. Οπότε οι συνάδερφοι δεν μπορούσαν να καλύψουν ούτε το κόστος και θα έμπαιναν μέσα».
Στα υπόλοιπα σχολεία, συμπλήρωσε πως η μεταφορά γίνεται κανονικά. «Όλα τα σχολεία εξυπηρετούνται αυτή την στιγμή με δρομολόγια», σημείωσε.
Πάντως το flyover που έχει τις επιπτώσεις του στην κίνηση των οχημάτων, έχει επηρεάσει και την κίνηση των λεωφορείων. «Ανεβαίνουν τα κόστη μεταφοράς και χρειάζονται περισσότερες εργατοώρες πλέον…», ανέφερε ο κ. Πεζίκογλου.
Πεσμένη η κίνηση για εκδρομές την 28η Οκτωβρίου
Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι θα κινηθούν όσοι θέλουν να κλείσουν μια κοντινή εκδρομή ενόψει της 28ης Οκτωβρίου.
«Η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, βλέπουμε ότι ο κόσμος είναι λίγο μαζεμένος. Θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για κάποιο ταξίδι», είπε ο κ. Πεζίκογλου.
Σχετικά με τους δημοφιλείς προορισμούς σχολίασε πως εντός των συνόρων είναι κυρίως «το Πήλιο και κοντινά νησάκια ώστε να βγει ένα τετραήμερο μαζί με Παρασκευή και Δευτέρα. Για το εξωτερικό επιλέγουν εκδρομές σε Βουλγαρία Σκόπια Τουρκία ίσως και Ρουμανία».
Όσο για το κόστος είπε πως «είναι πολύ καλές οι τιμές που υπάρχουν και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ό,τι του αρέσει περισσότερο».