Mη τήρηση των όρων ασφαλείας λόγω της κατάργησης τμήματος της Γ’ τάξης του 1ου Γυμνασίου Πανοράματος, στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων και απαιτεί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Οι εγγεγραμμένοι μαθητές στη Γ’ τάξη για τη φετινή σχολική χρονιά είναι 110, και σύμφωνα με τον νόμο, θα έπρεπε να κατανεμηθούν σε 5 τμήματα. Όμως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, παρότι υπήρχαν και οι αίθουσες και το διδακτικό προσωπικό, κατήργησε το πέμπτο και στρίμωξε τους μαθητές σε τέσσερα, με συνέπεια τα δύο τμήματα να έχουν 27 παιδιά και τα άλλα δύο 28.
Όπως εξηγεί ο Σύλλογος Γονέων, το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος στεγάζεται σε χώρο όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσαν κατασκηνώσεις. Αποτελείται από δώδεκα κτίρια στα οποία, στο κάθε ένα υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας 45 τ.μ. η κάθε μία και το κάθε κτίριο εξυπηρετείται από μία είσοδο-έξοδο.
Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας κτιρίων, ορίζει ότι στις αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αναλογούν δύο τ.μ. για κάθε ένα άτομο. Επίσης στο κάθε κτίριο που στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας με μία έξοδο, ο αριθμός των ατόμων που στεγάζονται συνολικά δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50. Για 51 άτομα και πάνω απαιτούνται δύο έξοδοι διαφυγής.
Είναι προφανές ότι η λειτουργία των δύο αιθουσών διδασκαλίας με 55 μαθητές και δυο καθηγητές (σύνολο 57 άτομα) με μία και μοναδική κοινή πόρτα εισόδου-εξόδου, είναι επισφαλής για τα παιδιά και παράνομη.
Επιπλέον, σε τμήματα 28 ατόμων είναι βέβαιο ότι η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται δυσχερής τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους καθηγητές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων 1oυ Γυμνασίου Πανοράματος
Αγαπητοί γονείς,
Με το άνοιγμα των σχολείων ενημερωθήκαμε από την διεύθυνση του σχολείου ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης δεν επέτρεψε την λειτουργία πέμπτου τμήματος της Γ’ τάξης του Γυμνασίου μας, παρόλο που ο αριθμός των μαθητών και των μαθητριών το επέτρεπε (με το άνοιγμα των σχολείων ήταν συνολικά 110 μαθητές και μαθήτριες ενώ σήμερα 21/09/2024 έχουν φτάσει τους 112).
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάνει χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για προσαύξηση των μαθητών κατά 10%, το οποίο όμως προβλέπεται μόνο για εξαιρετικές συνθήκες.
Με βάση αυτή την απόφαση, η Γ’ τάξη ξεκίνησε με δύο τμήματα, που αποτελούνται από 27 παιδιά και δύο τμήματα, που αποτελούνται από 28 (με βάση δε τις νέες εγγραφές και τα τέσσερα τμήματα θα έχουν 28 παιδιά).
Από την πρώτη μέρα του σχολείου ο Σύλλογος Γονέων και οι γονείς του σχολείου μας κινητοποιηθήκαμε. Προχωρήσαμε σε διαμαρτυρία την πρώτη μέρα των σχολείων στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την επόμενη μέρα στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην κ. Βαζούρα, η οποία είναι αυτή που έλαβε την απόφαση.
Προφανώς οι τάξεις με 27 και 28 μαθητές δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μάθησης. Έχουμε εμπειρία από την περσινή χρονιά με τα 27 παιδιά στα τμήματα, όπου καταγράφηκαν προβλήματα και δυσκολίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ύπαρξη 28 παιδιών σήμερα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Πέρα από αυτό όμως τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας:
1. Όπως γνωρίζετε το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος στεγάζεται και λειτουργεί σε χώρο όπου κατά το παρελθόν λειτουργούσαν κατασκηνώσεις. Αποτελείται από δώδεκα κτίρια και σε κάθε κτίριο υπάρχουν δύο αίθουσες διδασκαλίας 45 τ.μ. η καθεμία στην καλύτερη περίπτωση. Όμως το Π.Δ. 41/2018 ΦΕΚ 80/Α` 7.5.2018 ορίζει ότι οι αίθουσες διδασκαλίας πρέπει να αναλογούν σε 1 άτομο/2 τ. μ. Αυτό σημαίνει ότι οι αίθουσες θα έπρεπε να είναι 60 τ.μ.
2. Το καθένα από τα 12 κτίρια εξυπηρετείται από μία είσοδο-έξοδο. Όμως σύμφωνα με το παραπάνω Π.Δ. ορίζεται ότι μια έξοδος κινδύνου απαιτείται για αριθμό έως 50 άτομα. Στην περίπτωση του Γυμνασίου Πανοράματος το κάθε κτίριο, που στεγάζει δύο αίθουσες διδασκαλίας με μία έξοδο, δεν μπορεί να ξεπερνά τον αριθμό των 50 ατόμων, αλλιώς, για 51 άτομα και πάνω απαιτούνται δύο έξοδοι κινδύνου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η από 11/9/2024 λειτουργία των αιθουσών διδασκαλίας στα συγκεκριμένα κτίρια με 55-56 μαθητές και δυο καθηγητές (σύνολο 57-58 άτομα) με μία και μοναδική κοινή πόρτα εξόδου αφενός είναι επισφαλής για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτόν τον χώρο και αφετέρου παράνομη.
Τα παραπάνω καταγράφηκαν και στάλθηκαν εγγράφως στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (κ. Κόπτσης), στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στον Δήμο, στους βουλευτές Θεσσαλονίκης (στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός) και στην Ένωση Γονέων Πυλαίας Χορτιάτη.
Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει, όπως ορίζει ο νόμος και η λογική, το πέμπτο τμήμα στη Γ’ τάξη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε η ασφάλεια των παιδιών μας και η ποιότητα εκπαίδευσης να συνθλίβονται στην λογική της εξοικονόμισης πόρων (εκπαιδευτικών και αιθουσών).
Την Δευτέρα στις 10:00 ο Σύλλογος Γονέων έχει συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κόπτση για να ζητήσουμε και δια ζώσης την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Καλούμε επίσης όλους τους γονείς την Δευτέρα στις 18:00 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη για να ζητήσουμε την στήριξη του Δήμου και τις δικές του ενέργειες (τα κτίρια είναι στην ευθύνη του Δήμου και οποιαδήποτε παρανομία σε σχέση με την χρήση τους είναι και δική του ευθύνη).
Συνεχίζουμε πολύμορφα να διεκδικούμε την άμεση επίλυση του προβλήματος.
Το ΔΣ του Συλλόγου