Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι 3 + 1 λόγοι πίσω από τις πτώσεις δέντρων, από επιστήμονα του ΑΠΘ

Οι τρεις συν ένας λόγοι που μπορεί να ρίξουν ένα δέντρο – Τι συμβουλεύει τους δήμους για τις δενδροφυτεύσεις ο Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Εκατοντάδες δέντρα έπεσαν στην πόλη μας, αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο από τους ισχυρούς ανέμους της κακοκαιρίας Bora

Είναι ενδεικτικό πως η Πυροσβεστική στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής είχε δεχτεί πάνω από 380 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν πτώσεις δέντρων και αντικειμένων.

Εξάλλου στην Κεντρική Μακεδονία υπήρξαν τουλάχιστον 280 περιστατικά κοπών δέντρων.
Από τις πτώσεις πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς είχαν κοπεί καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεκάδες ΙΧ υπέστησαν φθορές.

Τα συνεργεία των επιμέρους δήμων συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες για να απομακρυνθούν τα πεσμένα κλαδιά και οι ξεριζωμένοι κορμοί δέντρων, και να αποφευχθούν ατυχήματα.

Όμως τι φταίει για τις τόσες πολλές πτώσεις δέντρων;

ptwsi_dendrwn.jpg

«Η ανεμορριψία δέντρων ιδιαίτερα σε αστικά περιβάλλοντα είναι ανησυχητική γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ατυχήματα σε περιουσίες και τραυματισμούς ανθρώπων. Κύριος παράγοντας που καθορίζει την πτώση ενός δέντρου είναι η ένταση του ανέμου. Ωστόσο δεν είναι ο μόνος. Οι υπόλοιποι μπορούν να τροποποιηθούν από τον άνθρωπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της πτώσης δέντρων από ισχυρούς ανέμους», ανέφερε στον «ΤyposThes» ο Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Όπως εξήγησε, «πρέπει να γίνεται κατάλληλη κλάδευση. Δεν πρέπει τα δέντρα να έχουν υπερβολικό φύλλωμα, κώμη, σε σχέση με το βάθος διείσδυσης του ριζικού συστήματος. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει κατάλληλη κλάδευση. Επίσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπολεόριζα είδη. Είδη δηλαδή που ειδικεύονται στην επιφάνεια αντί εκείνων που οι ρίζες τους εισχωρούν βαθιά στο έδαφος. Οι δασολόγοι μπορούν να συμβουλεύουν για τα πιο κατάλληλα φυτά.

Τρίτον τα δέντρα που φύονται σε δεντροστοιχίες θα έπρεπε να ελέγχονται ετησίως τόσο για τις συνθήκες ανάπτυξής τους, όσο και για την πυκνότητα εδάφους που αυξάνονται. Όταν το έδαφος είναι χαλαρό, υγρό, ή έχει πειραχτεί είτε από ανθρώπινες ενέργειες ή από υπερβολική βροχόπτωση ή ό,τι άλλο, θα πρέπει να κόβονται. Δεν είναι δηλαδή μόνο θέμα δέντρου, αλλά και εδάφους. Και ειδικά στις πόλεις υπάρχει υπερβολική συμπίεση».

Ο κ. Δημητρακόπουλος ερωτηθείς για το αν γίνονται πράγματι οι προκαθορισμένοι έλεγχοι, σχολίασε πως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. «Δυστυχώς δεν γίνονται ετήσιοι έλεγχοι. Αλλά ούτε καν οι επιστημονικές κλαδεύσεις. Αυτό που κάνει ο δήμος μέσω των συνεργείων του είναι να κλαδεύει δέντρα για να μην πέσουν κλαδιά σε ΙΧ. Όμως το κλάδεμα δεν είναι απλή διαδικασία. Στην Γερμανία σκεφτείτε πως υπάρχουν σχολές επιστημονικών κλαδευτών δέντρων. Αν γίνονταν κάτι τέτοιο θα είχαμε λιγότερες ανεμορριψίες».

ptwsi_dendrou.jpg

Ο κ. Κοσμήτορας σημείωσε πως το φαινόμενο αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο: «Είχαμε πτώσεις δέντρων και πέρυσι και άλλες χρονιές. Όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Θα πρέπει να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα δέντρα που έχουν κλίση μεγαλύτερη από 30%, να γίνεται κλάδεμα των δέντρων που έχουν υπερβάλλουσα κώμη, να γίνει έλεγχος και αφαίρεση των σάπιων δέντρων που έχουν προσβληθεί από μύκητες σε πάρκα και δεντροστοιχίες. Αυτό θα το καταλαβαίνουμε όταν την άνοιξη δούμε μανιτάρια στις ρίζες τους. 

Και όπου χρειάζεται στερέωση εδάφους να γίνει πχ με χημικές ουσίες που προκαλούν συσσωμάτωση εδαφικών κόκκων σε μεγάλο βαθμό, φτιάχνοντας μια όψη σαν τσιμέντο που συγκρατεί τις ρίζες καλύτερα».
Συμβούλευσε δε τις δημοτικές αρχές, όταν προχωρούν σε φυτεύσεις δέντρων, «να κοιτάζουν να επιλέγουν φυτά που να έχουν βαθιές ρίζες και να υπάρχει αρκετό χώμα για να αναπτυχθούν. Ο Δήμος για νέες δεντροφυτεύεις καλό θα είναι να σκάψει λίγο καλύτερα και βαθύτερα. Αν πχ κάνει ένα λάκκο 80-90εκατοστα, εγώ θα συμβούλευα να προτιμήσει έναν με 1-1.5 μέτρο. Επίσης να υπάρχει μεγάλη φροντίδα ώστε η φύτευση να είναι κάθετη. Καμιά φορά δεν τα φυτεύουν κάθετα στην επιφάνεια εδάφους ή αν δεν γίνει ορθολογικό κλάδεμα το δέντρο να γείρει…». 

Τέλος υπογράμμισε πως πλέον με την βοήθεια της επιστήμης μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων για τους κινδύνους. «Υπάρχουν επιστημονικές μέθοδοι πχ με υπερήχους, αξονικούς τομογράφους κλπ, που αν εφαρμοστούν σε κάθε δέντρο μπορούν με ποσοστό άνω του 90% να προβλέψουν τον κίνδυνο αν ένα δέντρο θα σπάσει, θα εκριζωθεί ή θα πέσει. Αυτά μπορούμε να τα εφαρμόσουμε για έλεγχο σε αστικά περιβάλλοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα: «Κλείδωσε» η συμφωνία εκεχειρίας σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ και των ΗΠΑ
Οι τελικές διαφωνίες που καθυστερούσαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν επιλυθεί
Γάζα: «Κλείδωσε» η συμφωνία εκεχειρίας σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ και των ΗΠΑ