Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γιορτή επιχειρηματικότητας και διαγωνισμός Startups στη ΔΕΘ

Διοργανώνεται την Παρασκευή το 4ο «WMF STARTUP COMPETITION & CONFERENCE», το οποίο θα δώσει το «εισιτήριο» σε 3 startups για το μεγάλο, παγκόσμιο, γεγονός της Μπολόνια - Οι προκλήσεις για τις ελληνικές startups

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Η μεγάλη γιορτή της επιχειρηματικότητας και των Startups, το 4ο «WMF STARTUP COMPETITION & CONFERENCE», διοργανώνεται την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ (στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, ώρες 10:00-16:00), στο πλαίσιο του οποίου θα δοθεί το «εισιτήριο» σε τρεις startup επιχειρήσεις για το παγκόσμιο συνέδριο που θα γίνει στη Μπολόνια της Ιταλίας τον Ιούνιο του 2025 και μαζί η ευκαιρία για δικτύωση, συνέργειες και φυσικά αναζήτηση επενδυτών, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα βήματά τους και να αναπτυχθούν.

Συνολικά 14 Startup, οι οποίες επιλέχθηκαν μεταξύ 38 επιχειρήσεων που είχαν δηλώσει αρχικά συμμετοχή, θα διαγωνιστούν αύριο ενώπιον κριτικής επιτροπής σε μία δοκιμασία, που απαιτεί άρτια παρουσίαση, αλλά και «ωριμότητα» της επιχειρηματικής ιδέας και του project , όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Οι Startup επιχειρήσεις που θα διαγωνιστούν προέρχονται από όλη την Ελλάδα με τις περισσότερες να είναι από την περιοχή της Θεσσαλονίκης και μετρούν από 2-3 χρόνια «ζωής», ενώ οι κλάδοι με τους οποίους ασχολούνται έχουν να κάνουν με: ηλεκτρονικό εμπόριο, ιατρική και υγεία, αγροτική τεχνολογία και τρόφιμα, τεχνολογία μεταφορών, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική υπολογιστών και τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι είχαν επιλεγεί αρχικά 15 επιχειρήσεις, ωστόσο η μία δήλωσε αδυναμία και δε θα συμμετέχει την Παρασκευή. Πάντως και όποια από τις υπόλοιπες ομάδες δεν καταφέρει να βρεθεί στις τρεις πρώτες θέσεις θα έχει τη δυνατότητα με ένα συμβολικό κόστος να πάρει μέρος στο παγκόσμιο event της Μπολόνια.

Η κάθε επιχειρηματική ιδέα θα κριθεί με βάση το αντικείμενο (προϊόν/υπηρεσία), τα χαρακτηριστικά καινοτομίας που διαθέτει, την ομάδα, το επίπεδο ωριμότητας και το revenue model. Η παρουσίαση της ιδέας θα γίνει στην αγγλική γλώσσα και η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από Έλληνες και Ιταλούς εμπειρογνώμονες του οικοσυστήματος της καινοτομίας.

Στόχος κάθε επιχείρησης θα είναι να πάρει το πολυπόθητο  «εισιτήριο» για συμμετοχή στο παγκόσμιο συνέδριο και στη Διεθνή Έκθεση WeMakeFuture! Festival, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Bologna της Ιταλίας στις 4, 5 & 6 Ιουνίου 2025, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα παρουσίασής της ιδέας τους σε διεθνή διαγωνισμό και κοινό.

wmf.png

Στιγμιότυπο από διοργάνωση του WeMakeFuture! Festival στη Μπολόνια

Το promo βίντεο για τη διοργάνωση του 2025

Εκτός από το διαγωνιστικό σκέλος, το 4ο «WMF STARTUP COMPETITION & CONFERENCE» θα φιλοξενήσει ως ομιλητές κορυφαίους τεχνοκράτες και στελέχη φορέων καινοτομίας και ανάπτυξης startup επιχειρήσεων. Στην έναρξη της εκδήλωσης τα εισαγωγικά σχόλια θα κάνει ο Πρόεδρος του European Innovation Council, Michiel Scheffer ενώ θα συμμετέχει και ο δημιουργός του WeMakeFuture! Festival κ. Cusmano Lombardo.

«Είναι η 4η χρονιά φέτος που διοργανώνουμε την εκδήλωση. Στις προηγούμενες διοργανώσεις συνολικά 124 υποψήφιες start-up είχαν συμμετάσχει στον τοπικό διαγωνισμό, 46 ήταν οι επιλεγμένοι φιναλίστ και 12 οι βραβευμένες ελληνικές start-up», όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Σαραντόπουλος.

ebeth-startup.jpg

Aπό τη σημερινή συνέντευξη Τύπου

Σημείωσε ότι η επιτυχία είναι σημαντική, καθώς από τις έξι start up που συμμετείχαν στο WMF στη Μπολόνια τον Ιούνιο φέτος, ήδη οι 2 έχουν κάνει κάποιες συμφωνίες χρηματοδότησης και άλλες δυο είναι σε διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτός είναι ο στόχος. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τις ελληνικές start-up να βρουν χρηματοδότηση για να μπορέσουν να αναπτυχθούν», τόνισε.

Ο αν. διευθυντής στατιστικής μελετών και έρευνας του ΕΘΕΘ κ. Αντώνης Μπούμπουλας, τόνισε ότι το ΕΒΕΘ στηρίζει και φέτος την διοργάνωση σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντική για προώθηση της επιχειρηματικότητας της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και των νέων ιδεών. «Το βλέπουμε σαν ένα παράθυρο προς τον κόσμο για τις ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ελλληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου κ. Λάμπρος Καούδης, μίλησε για συνένωση δυνάμεων. «Θεωρούμε ότι πραγματικά έχουμε ξεκλειδώσει μια ευκαιρία για να δώσουμε όλοι μαζί έναν άλλο δυναμισμό στο χώρο της καινοτομίας αλλά και στην πόλη της Θεσσαλονίκης», είπε.

Στη συνέντευξη συμμετείχε ακόμη ο Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ., ΥΜΣ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ κ. Θεόδωρος Τριανταφυλλίδης.

Σημειώνεται ότι η τέταρτη έκδοση του «WMF STARTUP COMPETITION & CONFERENCE» πραγματοποιείται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Search On-WeMakeFuture! Festival  και σε συνδιοργάνωση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Enterprise Greece ,  καθώς και με την υποστήριξη του Elevate Greece.

«Διεθνής δρόμος» το WMF - Οι προκλήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας

Ο κ. Παναγιώτης Κετικίδης πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) χαρακτήρισε το WMF «διεθνή δρόμο» σημειώνοντας ότι οι startups από τη στιγμή που ξεκινάνε «πρέπει να βλέπουν παγκόσμιες αγορές». Παράλληλα, επανέλαβε ότι  «δεν μπορούμε να έχουμε καινοτομία χωρίς συνέργειες» και πρόσθεσε ότι πλέον μπορούμε να πούμε ότι «σε αυτήν την πόλη συνεργαζόμαστε» και αυτό είναι το ευχάριστο.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Συγκεκριμένα, ανέφερε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στο Elevate Greece είναι εγγεγραμμένες 896 startups (αν και όπως διευκρινίστηκε ο αριθμός αυτός δεν σημαίνει ότι αυτές είναι και συνολικά οι startups που υπάρχουν στην Ελλάδα), εκ των οποίων οι 586 έχουν έδρα την Αττική, οι 129 την Κ. Μακεδονία, οι 12 την Ανατολική-Μακεδονία και Θράκη και οι 32 τη Δυτική Μακεδονία. «Έχουμε μεγάλο χάσμα, γι΄αυτό είναι σημαντικό αυτό που γίνεται εδώ», τόνισε.

Ενώ και σε εθνικό επίπεδο, συγκριτικά με άλλες χώρες η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση όσον αφορά των αριθμό των χρηματοδοτούμενων startups ανά εκατομμύριο κατοίκων, πίσω μόνο από την Ουκρανία, μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Εσθονία , μια μικρή χώρα, υπάρχουν πάνω από 400 χρηματοδοτούμενες startups  ανά εκατ. κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα μόνο 10.

Τόνισε το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο και να γίνουν scale-up και ίσως ακόμη και unicorns. «Αν οι ελληνικές startups  παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε διεθνείς αγορές, το οικοσύστημα πρώιμου σταδίου παραμένει ασθενές», όπως είπε, τονίζοντας ότι χρειάζεται στρατηγική, ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, στήριξη των Pre-revenue startups. Μιλώντας και με την ιδιότητα του προέδρου των επιχειρηματικών αγγέλων στην Ελλάδα, είπε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε την κουλτούρα ιδιωτών επενδυτών, παράλληλα με τη συνδρομή του κράτους.

Σημείωσε δε ότι στην Ευρώπη δημιούργησαν Επίτροπο για startups και κατέθεσε τη δική του πρόταση για δημιουργία στη χώρα υπουργείου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, στο οποίο να εντάσσονται οι startups. Εκεί είναι το μέλλον,  τόνισε. Για τη χρηματοδότηση είπε ότι είναι ένα μέρος του προβλήματος και ειδικά στο πρώιμο στάδιο που κάποιος θέλει «βενζίνη» των 50.000-100.000 ευρώ για να πάει η εταιρεία λίγο παρακάτω δεν βρίσκονται χρήματα, εξαιτίας του ρίσκου και το κενό το καλύπτουν οι επιχειρηματικοί άγγελοι. Είπε όμως ότι παγκοσμίως τους επιχειρηματικούς αγγέλους τους ιδρύουν τα κράτη, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας που η πρωτοβουλία έγινε από ιδιώτες.

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ώστε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες του ελληνικού οικοσυστήματος», όπως τόνισε,, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη μεγάλη διάκριση της ΑΖΚ στο Παρίσι, μια διάκριση που «την πήραμε όλοι μαζί». «Μπήκαμε στον χάρτη, ξέρουν ότι υπάρχει η Θεσσαλονίκη», τόνισε σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.

*Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από το WeMakeFuture! Festival στη Μπολόνια 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»
Διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης
Ξεκινά το 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, «Κική Δημουλά. Η Ποιήτρια»