Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι λέει καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ για τα 4,7 ρίχτερ που δόνησαν τη Χαλκιδική

«Είμαστε σε περίοδο σεισμικής ησυχίας, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο Μανώλης Σκορδίλης

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ταρακουνήθηκε το πρωί της Παρασκευής η Χαλκιδική. Συγκεκριμένα να σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο Άγιο Όρος. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος 4,6 βαθών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 10:34 στην περιοχή του Αγίου Όρους, με εστιακό βάθος στα 10 χλμ και επίκεντρο 9 Χλμ. ΔΒΔ των Καρυών.

Σύμφωνα με τη μέτρηση από το Σεισμολογικό του ΑΠΘ, η δόνηση είχε μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, στις 10:12 το πρωί, είχε σημειωθεί ακόμη μια δόνηση στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 Ρίχτερ.

«Ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ έγινε στον ίδιο χώρο που έχει διεγερθεί από τα μέσα του Ιουλίου του 2024. Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μια δραστηριότητα στα δυτικά του Αγίου Όρους. Το μέγεθός του ήταν κοντά με τα 4.6 Ρίχτερ που είχαμε στις 22 Σεπτεμβρίου. Τόσο το μέγεθος όσο και ο χώρος δεν δικαιολογούν διέγερση υψηλών σεισμών. Στην περιοχή δεν έχουμε ιστορικά στοιχεία για ισχυρό σεισμό. Και θεωρούμε πως η δόνηση που έγινε είναι κομμάτι της σεισμικής διέγερσης», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την τωρινή εικόνα με σεισμούς στην Βόρεια Ελλάδα σχολίασε πως «Είχαμε πριν ένα μήνα κάποιους σεισμούς δυτικά των Νέων Μουδανιών. Όμως θα έλεγα πως είμαστε σε περίοδο σεισμικής ησυχίας, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλη τη χώρα. Έχουμε να δούμε ισχυρό σεισμό από το 2021 με το Αρκαλοχώρι και τον Τύρναβο». 

Έκλεισαν τα σχολεία στο δήμο Αριστοτέλη

Πάντως, ο δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε χθες το πρωί, λίγο μετά τον σεισμό, την απόφαση να μην λειτουργήσουν τα σχολεία για το υπόλοιπο της ημέρας. Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του αναφέρει: «Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων του Δήμου Αριστοτέλη για σήμερα Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 λόγω της σημειούμενης έντονης σεισμικής δραστηριότητας που εμφανίζεται στην περιοχή. Οι διευθυντές των σχολείων θα φροντίσουν για την ομαλή αποχώρηση των μαθητών και την τακτοποίηση των μαθητικών δρομολογίων».

Υπενθυμίζεται εξάλλου πως η Χαλκιδική είχε πληγεί πρόσφατα και από την σφοδρή κακοκαιρία Bora που είχε έντονες πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. 

Εκτάκτως στο Άγιο Όρος για τους σεισμούς ο Κώστας Γκιουλέκας

Στο Άγιο Όρος μετέβη εκτάκτως ο υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Γκιουλέκας λόγω των διαδοχικών σεισμών που έγιναν χθες το πρωί. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Γκιουλέκας συγκάλεσε σύσκεψη κλιμακίου, για καθησυχαστικούς λόγους, γιατί, όπως επισημαίνει, το φαινόμενο το παρακολουθούν οι σεισμολόγοι και υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Τον  κ. Γκιουλέκα στις Καρυές συνόδεψαν μηχανικοί του ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς) που εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ και ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης. Εκεί είχε προγραμματιστεί σύσκεψη με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, μέλη της Ιεράς Επιστασίας, αλλά και τον πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους Αλκιβιάδη Στεφανή. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε γίνει σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για τους σεισμούς στην περιοχή, στην οποία συμμετείχαν οι σεισμολόγοι Κώστας Παπαζάχος (διαδικτυακά), Μανώλης Σκορδίλης και Γιώργος Καρακαΐσης και τηλεφωνικά ο διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Οι σεισμολόγοι τότε είχαν παρουσιαστεί καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι το συγκεκριμένο ρήγμα είναι μικρό, και εκτίμησαν ότι δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ