*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Φρέσκιες ιδέες για προβλήματα του πλανήτη μας θα δώσουν φοιτητές του ΑΠΘ μέσα από έναν πρωτοποριακό διαγωνισμό που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σήμερα.
ΑΠίΘανοι φοιτητές καινοτομούν στο ΑΠΘ, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού «Invent for the Planet», και όπως εξήγησε στο «ΤyposThes» ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης που συντονίζει τον διαγωνισμό στην πόλη μας φοιτητές από διάφορες σχολές θα διαγωνιστούν πάνω σε θέματα που μας απασχολούν. «Θα ασχοληθούν με θέματα όπως πχ η προώθηση της θαλάσσιας δέσμευσης άνθρακα με φύκια, η ανάπτυξη λύσεων για χαμηλές εκπομπές άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, προηγμένες τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η δημιουργία βιώσιμων λύσεων στέγασης για την επέκταση φτωχών περιοχών, καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η βελτίωση της υγιεινής σε παραποτάμιες κοινότητες.
Σε 48 μόλις ώρες καλούνται να δώσουν λύσεις σχηματίζοντας ομάδες και επιλέγοντας το πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθούν. Μάλιστα πρέπει να το παρουσιάσουν με μια διάσταση επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό και θα λάβουν εκπαίδευση και mentoring από εκπροσώπους βιομηχανιών αλλά και από την ακαδημαϊκή κοινότητα».
Όπως μας είπε ο κ. Μιχαηλίδης «πρόκειται για έναν διεπιστημονικό διαγωνισμό που τελείται στο ΑΠΘ κατά 6η χρονιά. Διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο, υπό τον κεντρικό συντονισμό του Πανεπιστημίου του Texas A&M των ΗΠΑ, με το οποίο το ίδρυμα διατηρεί Συμφωνία Επιστημονικής και Ερευνητικής Συνεργασίας από το 2011. Και οι δεξιότητες όλων των φοιτητών είναι απαραίτητες για μια ολοκληρωμένη πρόταση. Στον τωρινό διαγωνισμό έχουμε 30 παιδιά που θα σχηματίσουν 5-6 ομάδες. Θα επιλέξουν θέμα και θα αναζητήσουν λύσεις σε αυτό. Οι παρουσιάσεις των ομάδων θα ξεκινήσουν την Κυριακή 9/2, στις 14.00, και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Η πρώτη ομάδα που θα επιλεγεί από τον τοπικό διαγωνισμό θα διεκδικήσει μια θέση στις 5 πρώτες του κόσμου για να μπει στον παγκόσμιο τελικό».
Οι ομάδες που θα διακριθούν διεθνώς, θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον τελικό που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M (οι φοιτητικές ομάδες HAILdom, Bio-Thess και Sea Care του ΑΠΘ αποτέλεσαν ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού το 2019, το 2022 και το 2024 αντίστοιχα).
Ο διαγωνισμός συντονίζεται και από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας ΜΟΔΥ–ΕΛΚΕ ΑΠΘ. Τελεί υπό την αιγίδα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess, και υποστηρίζεται μέσω χορηγίας εταιρειών.
- Θεσσαλονίκη: Χτύπησε τον 13χρονο γιο της λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού
- Θεσσαλονίκη: Σεξουαλική παρενόχληση νεαρής μέσα σε λεωφορείο – «Δράκος» ο δράστης
- Νικόλαος Ντε Γκρες - Χρυσή Βαρδινογιάννη: Οι πρώτες φωτογραφίες από την εκκλησία
- Θεσσαλονίκη: 40χρονη κατήγγειλε βιασμό από φίλο της μέσα στο σπίτι της