Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Με συχνές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ταχύτητες που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια συνοδεύεται συχνά η χρήση ηλεκτρικών πατινιών στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ο δήμος Θεσσαλονίκης επιχειρεί να βάλει «τάξη» στην ανεξέλεγκτη χρήση αλλά και εναπόθεσή τους.
Η δημοτική αστυνομία αλλά και η Τροχαία πραγματοποιούν ήδη εντατικούς ελέγχους, με στόχο τη συμμόρφωση των αναβατών και την ασφάλεια όλων των πολιτών, ωστόσο, τα προβλήματα και οι παραβάσεις παραμένουν.
Μπορεί τα ηλεκτρικά πατίνια να αποτελούν πλέον κομμάτι της αστικής μετακίνησης, ιδιαίτερα για τις νεαρές ηλικίες προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για μικρές αποστάσεις εντός πόλης, ωστόσο, η καθημερινή εικόνα στους δρόμους, όπως ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει, μαρτυρά πως η χρήση τους δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες του ΚΟΚ: κυκλοφορία σε μονόδρομους, σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, χωρίς κράνος, με υπερβολική ταχύτητα και πολλές φορές με δύο επιβαίνοντες πάνω σε ένα όχημα. Στα παραπάνω προβλήματα προστίθεται και το φαινόμενο της άτακτης στάθμευσης πατινιών σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους, εμποδίζοντας την ομαλή διέλευση των πεζών.
Αναμένεται η έγκριση για τη νέα κανονιστική
Στο μεταξύ, μπορεί η νέα κανονιστική που ενέκρινε ο δήμος Θεσσαλονίκης και η οποία θέτει όρους στη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών να μην είναι ακόμη σε ισχύ, αφού αναμένεται το «πράσινο φως» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται έλεγχοι, αφού ο ΚΟΚ εξακολουθεί να ισχύει κανονικά. Εξάλλου και η κανονιστική στον ΚΟΚ βασίζεται ωστόσο περιλαμβάνει κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις που αφορούν και την παραχώρηση χώρων στους οποίους θα μπορούν να σταθμεύουν τα πατίνια.
Όπως είπε μιλώντας στο «ΤyposThes» ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Κώστας Τσιαπακίδης για να λάβει την έγκριση η κανονιστική υπάρχει μια λεπτομέρεια η οποία πρέπει να διευκρινιστεί από την πλευρά του δήμου. Τονίζει πάντως ότι εξακολουθούν να γίνονται έλεγχοι και από τους δύο ελεγκτικούς μηχανισμούς, τροχαία και δημοτική αστυνομία.
Παραβάσεις βεβαιώνονται από τις αρχές για μη χρήση προστατευτικού κράνους, για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, για μεταφορά δεύτερου ατόμου στο ίδιο πατίνι, για μη χρήση ανακλαστικού γιλέκου, για μη ύπαρξη φώτων, για μη ύπαρξη εγγράφου ταυτοποίησης και φυσικά για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
Αυστηρή προειδοποίηση
Τον περασμένο μήνα, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος κ. Στέλιος Αγγελούδης απεύθυνε αυστηρή προειδοποίηση για το θέμα με τα πατίνια. Όπως είπε «ή θα πάμε σε συμβόλαιο συνεννόησης με τις εταιρείες που τα νοικιάζουν ή θα αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα που θα σχετίζονται ακόμη και με την κατάργησή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιαπακίδη όταν έρθει η κανονιστική αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά και την αντίδραση που θα έχουν οι εταιρείες αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών από τους πελάτες τους. Οι εταιρίες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε οι χρήστες να χρησιμοποιούν σωστά τα πατίνια, σύμφωνα με τον ΚΟΚ και την κανονιστική και να τους ενημερώνει για όσα πρέπει να κάνουν.
Τα πρόστιμα
Όσον αφορά τα πρόστιμα, υπενθυμίζουμε ότι προβλέπεται πρόστιμο:
-20 ευρώ αν ο χρήστης δε φέρει έγγραφο ταυτοποίησης. Θα πρέπει ο χρήστης να έχει πάνω του χαρτί που να ταυτοποιεί ότι αυτός που έκανε την ενοικίαση είναι ο ίδιος ο χρήστης
-40 ευρώ για μη χρήση κράνους
-350 ευρώ για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
-100 ευρώ για υπέρβαση ταχύτητας, το οποίο διπλασιάζεται στα 200 ευρώ για κίνηση σε σημεία στα οποία δεν επιτρέπεται η κίνηση
Και όλα τα υπόλοιπα πρόστιμα που ισχύουν από τον ΚΟΚ.
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τι το όριο ταχύτητας για ένα πατίνι είναι τα 25 χλμ/ ώρα αν ο οδηγός είναι ενήλικος και στα 5 χλμ/ώρα αν πρόκειται για ανήλικο. Αν φτάνουν την ταχύτητα έως 25χλμ ανά ώρα θεωρούνται οχήματα, άρα πρέπει να εφαρμόζεται σε αυτά ό,τι ισχύει από τον Κ.Ο.Κ.
Και στα ιδιωτικά πατίνια η ανώτερη ταχύτητα είναι τα 25χλμ/ώρα και προβλέπεται επίσης ότι προβλέπεται για τα ενοικιαζόμενα.
Κανονιστική και για το πρόβλημα με τα μηχανάκια σε πεζοδρόμια
Στο μεταξύ, ο δήμος ετοιμάζει κανονιστική και για δίκυκλα, όπως έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην επικίνδυνη διέλευσή τους πάνω σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους. Ο κ. Αγγελούδης μιλώντας πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο είχε επισημάνει ότι το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Όπως είχε ανακοινώσει ο δήμος θα έρθει σε επαφή με τις εταιρείες που χρησιμοποιούν δίκυκλα για τη μαζική μεταφορά αντικειμένων και προϊόντων «προκειμένου να γνωρίζουν πως ετοιμάζουμε κανονιστική, σύμφωνα με την οποία όταν τα οχήματα θα κινούνται με επικίνδυνο τρόπο στα πεζοδρόμια, βάζοντας σε κίνδυνο πεζούς, τα πρόστιμα θα αποστέλλονται στις ίδιες τις εταιρείες».
Με έγγραφό του προς τη διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος έχει ζητήσει να πραγματοποιούνται κοινές περιπολίες, από τροχονόμους και δημοτικούς αστυνομικούς,.