Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εφικτό θεωρεί ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας να έχει κατατεθεί στο ΣτΕ μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2025 το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το έργο της ενοποίησης, ανάπλασης και ανάδειξης της παράκτιας ζώνης 40 χλμ. από το Καλοχώρι, στα δυτικά, μέχρι το Αγγελοχώρι, στα ανατολικά.
Αυτό το διάστημα, βρίσκεται ξανά σε διαβούλευση η μελέτη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), εξαιτίας αλλαγών που έγιναν σε τρία χωρικά σημεία σε σχέση με την αρχικώς υποβληθείσα μελέτη, προκειμένου όταν το Προεδρικό Διάταγμα πάει για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας να έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Ο κ. Μπίλλιας, μιλώντας στο «ΤyposThes», αναφέρθηκε στις τρεις αλλαγές αλλά και στο δήμο Καλαμαριάς, μετά το ομόφωνο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο στη ΣΜΠΕ και το αίτημα για πλήρη πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του δήμου στο ΕΠΣ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να αλλάξει η περιοχή παρέμβασης για την Καλαμαριά. «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πέρα από αυτό που ορίζεται σαφέστατα από τη νομοθεσία», όπως τόνισε.
Τα χρονοδιαγράμματα
Ειδικότερα, στο ερώτημα αν είναι εφικτό να έχουμε το Προεδρικό Διάταγμα εντός του 2025 ο κ. Μπίλλιας απαντά πως «είναι εφικτό να έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ μέχρι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος». Από εκεί και πέρα ο έλεγχος του ΣτΕ και ο χρόνος που απαιτείται δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς. Μπορεί να είναι 3 μήνες μπορεί να είναι και οκτώ, όπως σημειώνει.
Από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί μια δεκαετία σίγουρα για να υλοποιηθεί το σχέδιο γιατί υπάρχουν και μελέτες που πρέπει να ακολουθήσουν τη μελέτη του ΕΠΣ, να γίνουν αρχιτεκτονικές μελέτες και διαγωνισμοί κλπ. Όμως, υπάρχουν και περιοχές που έχουν την ωριμότητα που απαιτείται και πολύ γρήγορα μπορούν να δημοπρατηθούν έργα. Αυτό αφορά κυρίως στην περιοχή του Καλοχωρίου, όπου η μελέτη προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις και αξιοποίηση της περιοχής της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας δεδομένου ότι πρόκειται για μια περιοχή δίπλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία, ωστόσο, πολλοί πολίτες αγνοούν.
Συνολικά το έργο αφορά την ανάπτυξη ποδηλατόδρομου μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και θα φτάνει στην περιοχή του Αγγελοχωρίου του Δήμου Θερμαϊκού. Θα περιλαμβάνει περιπατητικές διαδρομές με πολύ πράσινο, χώρους αθλητισμού και πολιτισμού.
Οι 3 τροποποιήσεις
Σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις σε σχέση με την αρχική μελέτη, αναφέρει ότι η πρώτη αφορά τον παλιό εμπορευματικό σταθμό κοντά στο λιμάνι, η δεύτερη περιοχή δίπλα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ώστε να είναι εφικτή η μετεγκατάσταση των ναυπηγείων που βρίσκονται στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και η τρίτη μια έκταση στην περιοχή του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Η πρώτη αλλαγή γίνεται κατόπιν αιτημάτων της ΓΑΙΑ ΟΣΕ και του ΟΣΕ. Δίνεται κάποιος επιπλέον συντελεστής δόμησης στο ακίνητο ΟΣΕ ΓΑΙΑ ΟΣΕ και κάποιες χρήσεις που ζητήθηκαν από τους φορείς. Το σύνολο της περιοχής θα διαμορφωθεί ως μία νέα Πολεοδομική Ενότητα χωρισμένη πλέον σε τρεις ζώνες με διαφορετικές χρήσεις μεταξύ τους. Η πρώτη ζώνη προτείνεται να έχει τη χρήση ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου σε συνέχεια της περιοχής του μουσείου ολοκαυτώματος για τη δημιουργία δυτικού μητροπολιτικού πάρκου. Στη ζώνη αυτή περιλαμβάνονται και τα διατηρητέα κτίσματα του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού τα οποία προτείνεται να έχουν χρήσεις επιπλέον του πολιτισμού, αναψυκτήριου και εστίασης για την εξυπηρέτηση του Κοινόχρηστου Χώρου. Η δεύτερη ζώνη προτείνεται να έχει τη χρήση των αστικών λειτουργιών υποδομών κοινής ωφέλειας περιλαμβάνοντας την υφιστάμενη έως σήμερα χρήση σιδηροδρομικής λειτουργίας. Η τρίτη προτείνεται να έχει τη χρήση των κεντρικών λειτουργιών πόλης και περιλαμβάνει τμήματα ιδιοκτησίας της ΓΑΙΑΟΣΕ και το πρώην Στρατόπεδο Μυστακίδη.
Η δεύτερη τροποποίηση της μελέτης αφορά στη ρύθμιση σε τμήμα ακίνητου ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ με την δημιουργία νέας Περιοχής Παραγωγικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων ΠΕ.ΠΕ.Δ. 4 σε επαφή με το δυτικό όριο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και σε συνέχεια με την προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης Ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων ΠΕ.ΠΕ.Δ.3 Η παραπάνω περιοχή (ΠΕ.ΠΕ.Δ. 4) ορίζεται ως Οργανωμένος Υποδοχέας Παραγωγικών δραστηριοτήτων χονδρεμπορίου.
«Για να ξεπεράσουμε κάποιες ενστάσεις που είχε καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνήσαμε στις προτεινόμενες χρήσεις που είχαμε εμείς και ζητήθηκε να συμπεριληφθεί στην μελέτη και ένα όμορο ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ έκτασης περίπου 700 στρεμμάτων με χρήση κυρίως logistics», τονίζει ο κ. Μπίλλιας.
Μία επιπλέον τροποποίηση στη μελέτη προέκυψε από την υποβολή των απόψεων και των στοιχείων ιδιοκτησίας που υπέβαλαν τα ΕΛ.ΠΕ. για τμήμα της παράκτιας ζώνης της Δ.Κ. Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα και της Δ.Ε. Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης. Η έκταση αυτή εξαιρέθηκε από τον σχεδιασμό.
«Όχι» στον αποκλεισμό της από τους σχεδιασμούς, λέει η Καλαμαριά
Την περασμένη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς ομόφωνα και με απόλυτη ενότητα ψήφισε κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης, «που για ακόμη μία φορά αποκλείει την Καλαμαριά από τους σχεδιασμούς», όπως τονίζεται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Καλαμαριάς, το νέο ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου, το δεύτερο μετά το 2022, «ήταν μονόδρομος καθώς από τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, συνεχίζουν να εξαιρούνται μεγάλα τμήματα του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς. Και μάλιστα, σημεία όπως η Σοφούλη, το Κόδρα, η Μαρίνα της Αρετσούς και η Σχολή Δικαστών, που είναι στην πράξη, αλλά και την συνείδηση ολόκληρης της Θεσσαλονίκης και των επισκεπτών της, τόποι ταυτόσημοι με τη θάλασσα».
«Ούτε λευκή επιταγή πρόκειται να δώσουμε, ούτε θα συναινέσουμε σε ένα σχέδιο που μας υποβαθμίζει και μας ακυρώνει», τονίζεται στην ανακοίνωση του δήμου και προστίθεται:
Η Καλαμαριά ενωμένη στέλνει καθαρό μήνυμα: η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου χωρίς την Καλαμαριά είναι μια ελλιπής και άδικη επιλογή, στην οποία δεν θα μείνουμε θεατές.
«Το ΕΠΣ για το Παραλιακό Μέτωπο της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς τον Δήμο Καλαμαριάς, τον τόπο της θάλασσας και της ιστορίας. Η Καλαμαριά, με τη μοναδική διπλή αστική ακτή στην Ελλάδα, δεν είναι μία ακόμη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος∙ είναι εμβληματική περιοχή της ταυτότητας του Θερμαϊκού. Η συνεχιζόμενη αγνόηση των προτάσεών της και του αποκλεισμού περιοχών της από τον σχεδιασμό συνιστά απαράδεκτη υποβάθμιση της ίδιας της ταυτότητας του παραλιακού μετώπου.
Ο Δήμος Καλαμαριάς απαιτεί την πλήρη ένταξη όλων των παραλιακών ζωνών του στο ΕΠΣ και την άμεση υιοθέτηση των προτάσεών του για ενιαία, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Ο Δήμος είναι έτοιμος για ουσιαστική συνεργασία, αλλά δηλώνει ρητά ότι δεν θα δεχθεί σχεδιασμούς που τον αγνοούν, είναι το μήνυμα της Δημάρχου Καλαμαριάς Χρύσας Αράπογλου.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε παρουσία του κ. Μπίλλια και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η απάντηση Μπίλλια για την Καλαμαριά
Κληθείς από τον «Τύπο Θεσσαλονίκης» να σχολιάσει την απόφαση, ο κ. Μπίλλιας, επεσήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ΕΠΣ και το πολεοδομικό πλαίσιο έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Όπως αναφέρει, η περιοχή παρέμβασης του ΕΠΣ αποφασίστηκε το 2018 σύμφωνα με τις επιθυμίες των δήμων και των αντίστοιχων δημοτικών συμβουλίων. «Από εκεί και πέρα για να αλλάξει η περιοχή παρέμβασης είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο». Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι σε περιοχές οι οποίες είναι ρυθμισμένες με προεδρικό διάταγμα ή σε περιοχές που έχει ξεκινήσει μια διαδικασία ανάλογη με το ΕΠΣ, «δεν μπορείς να παρέμβεις και να κάνεις ανάλογη μελέτη». «Αυτό συμβαίνει στο δήμο Καλαμαριάς και αυτό προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμη φορά.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η περιοχή της Σοφούλη έχει εξαιρεθεί για συγκεκριμένους λόγους, «γιατί είχαν ξεκινήσει στο παρελθόν μια μελέτη, η οποία δεν έχει διακοπεί και απαγορεύεται από τη νομοθεσία στην ίδια περιοχή να εκπονείς δυο μελέτες». Και για την περιοχή της μαρίνας Αρετσούς, επισημαίνει ότι προϋπήρχε της μελέτης του ΕΠΣ μια μελέτη, ένα Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), που είχε ξεκινήσει η ΕΤΑΔ για την αξιοποίησή της. Για την περιοχή της σχολής Δικαστών αναφέρει ότι το καθεστώς είναι ρυθμισμένο με Προεδρικό Διάταγμα «και στην συγκεκριμένη περιοχή επίσης δεν μπορούμε να παρέμβουμε».
Για την κριτική που ακούστηκε γιατί δεν συμπεριελήφθη και το στρατόπεδο Κόδρα στο σχεδιασμό, ο κ. Μπίλλιας ανέφερε ότι το 2018 δεν ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο να συμπεριληφθεί στην περιοχή παρέμβασης.
«Εξάλλου γι αυτόν τον λόγο, κατανοώντας την ανάγκη αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου, εμείς ως Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, το 2022 χρηματοδοτήσαμε μελέτη Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που αφορά το στρατόπεδο Κόδρα, ύστερα από αίτημα του τότε δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μετά, δε ξέρω για ποιο λόγο, ακυρώθηκε από το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο».
«Οπότε όπως αντιλαμβάνεστε δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πέρα από αυτό που ορίζεται σαφέστατα από τη νομοθεσία», υπογραμμίζει.
Ως προς το πώς θα επιτευχθεί η ενοποίηση τους παραλιακού μετώπου, τονίζει ότι μπορεί να γίνει μια μελέτη και για την περιοχή της Σοφούλη. «Στη δική μας μελέτη προβλέπεται πάνω στην οδό Σοφούλη, που γειτνιάζει με το παραλιακό μέτωπο, ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος και άλλες χρήσεις για να υπάρχει βιώσιμη αστική κινητικότητα. Παράλληλα αν συνεχίσει να επιθυμεί ο δήμος Καλαμαριάς να αλλάξει τα πολεοδομικά δεδομένα σε αυτήν την περιοχή προτείναμε να ξεκινήσουν οι ίδιοι μια μελέτη να υλοποιήσουν αυτό που επιθυμούν και σε ότι αφορά τα έργα που θα προκύψουν, είμαστε διατεθειμένοι ως ΠΚΜ να τα χρηματοδοτήσουμε στο πλαίσιο του έργου του παραλιακού μετώπου», αναφέρει. Για τη δε Αρετσού, αναφέρει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασυνέχειας καθώς όπως ειπώθηκε στο συμβούλιο, η μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει απρόσκοπτη μετακίνηση από την μια πλευρά του ακινήτου της μαρίνας στην άλλη με δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου