Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βάζουμε Stop στην παιδική παχυσαρκία

Τι θα γίνει σήμερα στο Φεστιβάλ Υγείας «Τροφή για Δράση», που εντάσσεται στις φετινές δράσεις του «ΑΠΘ την Κυριακή» και πώς βοηθά η «Εθνική δράση για την παιδική παχυσαρκία»

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 13,6% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και το ποσοστό αυτό σχεδόν τριπλασιάζεται (38,5%) κατά τη µετάβαση στη σχολική στα παιδιά 5-9 ετών και διατηρείται και κατά τη µετάβαση στην εφηβεία (32%), ανέφερε στο «ΤyposThes» η  Ζωή Τσίμτσιου, Αν. Καθηγήτρια Υγιεινής, Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και Διευθύντρια ΠΜΣ για την «Κοινωνική-Προληπτική Ιατρική και Ποιότητα στη Φροντίδα Υγείας» στο Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ.

Σε αυτό το πλαίσιο το Φεστιβάλ Υγείας «Τροφή για Δράση», που θα γίνει σήμερα μέσα στις δράσεις «ΑΠΘ την ΚΥΡΙΑΚΉ» αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Η ίδια εξήγησε πώς η παχυσαρκία σε παιδιά και εφήβους «είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών παραγόντων» και αναφέρθηκε στο πώς βοηθάει η «Εθνική δράση για την παιδική παχυσαρκία» για να έχουμε πιο υγιή παιδιά.

13f1b.jpg

-Ποια η σημασία της δράσης που θα γίνει την Κυριακή στο ΑΠΘ;

-Το Φεστιβάλ Υγείας «Τροφή για Δράση», που εντάσσεται στις φετινές δράσεις του ΑΠΘ την ΚΥΡΙΑΚΗ, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων/φροντιστών, εκπαιδευτικών, αλλά του συνόλου των πολιτών σχετικά με την υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής και αποτελεί ενέργεια της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας οι οποία υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνεργασία με τη UNICEF. Οι δράσεις στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω μαζί με τους γονείς/φροντιστές τους προέρχονται από το υλικό των Εργαλειοθηκών "Τροφή για Δράση" που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας και στοχεύουν σε τέσσερις βασικές συμπεριφορές-στόχους:

•         Στην επαρκή κατανάλωση νερού και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ροφημάτων και χυμών με ζάχαρη και γλυκαντικά

•         Στην κατανάλωση πρωινού ή/και υγιεινών ενδιάμεσων γευμάτων

•         Στην επαρκή σωματική δραστηριότητα

•         Στη μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής και ιδιαίτερα του χρόνου ενασχόλησης με οθόνες.

Το Φεστιβάλ Υγείας στοχεύει να ενημερώσει τους πολίτες για τη διαθεσιμότητα των  Εργαλειοθηκών "Τροφή για Δράση" που έχουν σχεδιαστεί για να εμπλέκουν ενεργά και να ενδυναμώνουν τα παιδιά, να επιμορφώνουν και ευαισθητοποιούν τους εκπαιδευτικούς και να υποστηρίζουν τις οικογένειες. Κάθε πολίτης καλείται να εγγραφεί διαδικτυακά στις εργαλειοθήκες, και να έχει έτσι απεριόριστη πρόσβαση στο υλικό τους.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι εργαλειοθήκες "Τροφή για Δράση" περιλαμβάνουν εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια/4-17 ετών) το οποίο έχει αναπτυχθεί από ειδικούς επιστήμονες και περιλαμβάνει δράσεις προσαρμοσμένες στην ηλικιακή ομάδα/βαθμίδα εκπαίδευσης που μπορούν να υλοποιηθούν στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα, εντός των σχολικών μονάδων, από τους εκπαιδευτικούς με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί εργαλειοθήκες και για τους γονείς με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για την υλοποίηση και υιοθέτηση αλλαγών στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για τους εφήβους.

Το Φεστιβάλ Υγείας στο ΑΠΘ την Κυριακή υλοποιείται από ακαδημαϊκούς και συνεργάτες του ΑΠΘ από το Εργαστήριο «Υγιεινής, Κοινωνικής-Προληπτικής Ιατρικής και Ιατρικής Στατιστικής» του Τμήματος Ιατρικής, τα Εργαστήρια «Διοίκησης Αθλητισμού, Αναψυχής και Αθλητικού Τουρισμού» και «Κοινωνικής Έρευνας στη Φυσική Δραστηριότητα» της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και το «Κέντρο για τα Δικαιώματα του Παιδιού», ΑΠΘ.

Σας προσκαλούμε όλους αυτή την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, από τις 10:30 έως τις 13:30, στον προαύλιο χώρο του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2025, στο ΤΕΦΑΑ Σερρών του ΑΠΘ, στον Αγ. Ιωάννη.

-Τι ισχύει στη χώρα μας για την παιδική παχυσαρκία;

-Η παχυσαρκία αποτελεί ένα µείζον ζήτημα Δηµόσιας Υγείας στην Ελλάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας µας είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για τα παιδιά. Σύμφωνα και µε την πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη (WHO European Regional Obesity Report 2022), στη χώρα µας τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ υψηλότερα του Ευρωπαϊκού µέσου όρου, µε το 13,6% των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και το ποσοστό αυτό σχεδόν να τριπλασιάζεται (38,5%) κατά τη µετάβαση στη σχολική στα παιδιά 5-9 ετών και να διατηρείται και κατά τη µετάβαση στην εφηβεία (32%). Τα στοιχεία του ΠΟΥ επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του προβλήματος που είχε αναδείξει η ΕΛΣΤΑΤ το 2019, σύμφωνα µε την οποία η Ελλάδα παρουσίαζε το υψηλότερο ποσοστό (37,5%) υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων (2-14 ετών), µε τα περισσότερα υπέρβαρα ή παχύσαρκα (43,0%) παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 έως 7 ετών.

-Τι φταίει και πώς μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα που επικρατεί;

-Το αυξημένο σωματικό βάρος (υπερβαρότητα), συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής μορφής του (παχυσαρκία) σε παιδιά και εφήβους, είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών παραγόντων και συγκεκριμένα:

1) μεμονωμένων παραγόντων που ρυθμίζουν τις φυσιολογικές διεργασίες, τις διατροφικές συνήθειες και τις προτιμήσεις των παιδιών και των εφήβων, καθώς και τα πρότυπα σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ζωής τους,

2) του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στην παχυσαρκία και προάγει την υψηλή ενεργειακή πρόσληψη και την καθιστική συμπεριφορά, καθώς και

3) παραγόντων που σχετίζονται με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ατόμων, τις πολιτικές υγείας και το νομοθετικό πλαίσιο που υιοθετούνται σε κάθε χώρα.

-Πώς βοηθάει η Εθνική δράση για την παιδική παχυσαρκία;

-Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία µε την UNICEF υλοποιεί στη χώρα το πρώτο ολοκληρωµένο πρόγραµµα για την αντιμετώπισή της παιδικής παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης προγραμματίζονται και υλοποιούνται ποίκιλες παρεμβάσεις, σε επίπεδο πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στο σπίτι, στο σχολείο, στις υπηρεσίες υγείας και στην ευρύτερη κοινότητα. Στους αμέσους στόχους της Εθνικής δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας συμπεριλαμβάνεται η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και υιοθέτηση υγιεινών τρόπων διαβίωσης µέσω της προαγωγής υγιεινών διατροφικών συνηθειών και αύξησης της σωματικής δραστηριότητας µε παρεμβάσεις σε επίπεδο οικογένειας, σχολείου, υπηρεσιών υγείας και κοινότητας. Μακροπρόθεσμα επιδιώκεται η διασφάλιση της υγιούς έναρξης  ζωής για όλα τα παιδιά µέσω της επίτευξης του βέλτιστου επιπέδου υγείας και ευημερίας τους και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας µέσω της µείωσης των παραγόντων κινδύνου και των κοινωνικοοικονοµικών ανισοτήτων που ευθύνονται για αυτήν, καθώς και η αντιμετώπισή της µέσω της καταγραφής και έγκαιρης ανίχνευσης των παιδιών και εφήβων που έχουν εγκατεστημένους; παράγοντες κινδύνου ή νοσήµατα που σχετίζονται µε την παχυσαρκία.

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF και σειρά εταίρων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

*Μάθετε περισσότερα για την Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας: paxisarkiakaipaidi.gov.gr

Ακολουθήστε τα κανάλια της Εθνικής Δράσης στο Facebook, Instagram, Tik Tok, YouTube.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ