Σημαντικά αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των αποφοίτων πανεπιστημίων για μεταπτυχιακές σπουδές σε διεπιστημονικά όσο και ξενόγλωσσα προγράμματα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τα αντικείμενα της τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της υγείας και της μηχανικής να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Το ΑΠΘ προσφέρει σήμερα περισσότερα από 150 εξειδικευμένα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και σημαντικό μέρος αυτών είναι είτε διατμηματικά Π.Μ.Σ. (οργανώνονται από περισσότερα Τμήματα του ΑΠΘ), είτε διϊδρυματικά Π.Μ.Σ. (οργανώνονται με Τμήματα άλλων ΑΕΙ ή ερευνητικών κέντρων της ημεδαπής ή αλλοδαπής). Περίπου το 25% των προγραμμάτων προσφέρονται χωρίς δίδακτρα. Εκπρόσωποι των Τμημάτων του ΑΠΘ, από το πρωί ενημερώνουν τους υποψήφιους φοιτητές, που ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών, σε εκδήλωση με θέμα «Μεταπτυχιακές Σπουδές στο ΑΠΘ», την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, στο ΚΕΔΕΑ-ΑΠΘ.
«Έχουμε 150 μεταπτυχιακά προγράμματα και με αυτή την εκδήλωση προσπαθούμε να τα αναδείξουμε και να βοηθήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να πάρουν περισσότερες πληροφορίες. Συνεργάζεται το Γραφείο Διασύνδεσης του Αριστοτελείου, το οποίο δίνει συμβουλές στους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για να εισαχθούν με επιτυχία στα μεταπτυχιακά μας προγράμματα, 35 εκ των οποίων είναι ξενόγλωσσα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΑΠΘ, καθ. Γεώργιος Τζέτζης.
Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση σημείωσε ότι είναι αυτά «που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τα μεταπτυχιακά που ασχολούνται με την υγεία, της Πολυτεχνικής Σχολής, των Ιατρικών Σχολών, της Νομικής, της Ψυχολογίας, των Παιδαγωγικών αλλά και των Θετικών Επιστημών». «Γενικά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θεωρούνται πια τα μεταπτυχιακά ως ένα απαραίτητο πτυχίο, που βελτιώνει τις προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης των αποφοίτων», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «έχουμε αρκετές συνεργασίες τμημάτων, τα οποία στήνουν μαζί μεταπτυχιακά, γιατί η διεπιστημονικότητα είναι στοιχείο απαραίτητο στο μέλλον για να λύνονται τα προβλήματα». Ακόμη, όμως, και τα μεταπτυχιακά που οργανώνονται από ένα τμήμα, όπως διευκρίνισε, προωθούν έντονα τη διεπιστημονικότητα «συνδυάζουν μαθήματα, διδάσκουν σε αυτά επιστήμονες και από άλλα γνωστικά αντικείμενα».
Σχετικά με τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ο αντιπρύτανης επισήμανε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ για την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό πρόσθεσε ότι ενισχύεται και από τη στρατηγική που αφορά τα ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακού κύκλου σπουδών. «Υπάρχει ένα ξενόγλωσσο προπτυχιακό που λειτουργεί αυτή τη στιγμή, της Ιατρικής, πολύ σύντομα θα έχουμε και της Νομικής και έχω την αίσθηση ότι θα έχουμε και από άλλες σχολές», είπε ο κ. Τζέτζης.
Αναφορικά, τέλος, με τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται χωρίς δίδακτρα σημείωσε ότι «αντιστοιχούν περίπου στο 25% των προγραμμάτων». «Υποστηρίζονται από το πανεπιστήμιο μέσω της απόδοσης κάποιων χρημάτων από τον ΕΛΚΕ στις Κοσμητείες, οι οποίες κατά προτεραιότητα υποχρεούνται να υποστηρίζουν τα προγράμματα χωρίς δίδακτρα. Είναι αρκετά και ορισμένες σχολές έχουν μεγάλη παράδοση στο να προσφέρουν προγράμματα χωρίς δίδακτρα, όπως η Σχολή Θετικών Επιστημών», διευκρίνισε.
Αναλυτικές πληροφορίες για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που προσφέρει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και όλα τα δημόσια ΑΕΙ, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης ΑΠΘ, στον σύνδεσμο https://career.auth.gr/poststudies/