*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται το θέμα της εύρεσης θέσης στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη. Παρότι το μετρό έχει ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες την λειτουργία του, σε πολλές περιοχές η μετακίνηση των πολιτών γίνεται μόνο με ΙΧ ή με λεωφορεία, και το πάρκινγκ εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα.
Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να είναι τα μηχανικά πάρκινγκ.
Όπως εξήγησε ο συγκοινωνιολόγος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σπύρος Βούγιας: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει λίγα οικόπεδα στην διάθεσή του και τα αξιοποιεί σταδιακά. Όμως σύντομα είναι πιθανόν να αναζητήσει την λύση των μηχανικών πάρκινγκ για περισσότερα αυτοκίνητα σε ένα μικρό οικόπεδο. Θα μπορούν έτσι να εξυπηρετηθούν πολλαπλάσια οχήματα. Τα πάρκινγκ αυτά έχουν μεταλλικές κατασκευές που ανεβοκατεβάζουν τα ΙΧ. Σκεφτείτε κάτι παρόμοιο έχει το πάρκινγκ της ΧΑΝΘ. Εμείς θα αναζητήσουμε την δυνατότητα εφαρμογής τους για στάθμευση ανάλογα με την κάθε περιοχή και με κάποια επιδότηση από το αρμόδιο υπουργείο. Αντί να χτιστούν πχ πολυκατοικίες θα γίνουν κάποια πολυώροφα πάρκινγκ που είναι πιο κερδοφόρα. Αυτή την εποχή ισόγεια καταστήματα μετατρέπονται σε χώρους στάθμευσης, ειδικά στο 5ο δημοτικό διαμέρισμα, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου μας. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια λύση, ένα πολυόροφο πάρκινγκ δηλαδή, θα βοηθήσει. Επίσης στο ίδιο δημοτικό διαμέρισμα στο παραλιακό μέτωπο επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου από την πάνω πλευρά που υπάρχει ζώνη πρασίνου και πολλά ΙΧ δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, θα μπορούσαν να γίνουν υπόγεια πάρκινγκ, κάτω από τα πάρκα. Μιλάμε για την περιοχή περίπου από την Ευζώνων έως την Καλλιδοπούπολου. Έτσι θα εξυπηρετηθούν τα αυτοκίνητα και θα αναπνεύσει η περιοχή. Τώρα δεν χωρούν στα στενά πεζοδρομία, και συχνά καταλαμβάνουν χώρους που υπάρχουν διαβάσεις κλπ. Αν γίνει αυτή η αλλαγή η περιοχή θα κερδίσει και να αναπτυχθεί».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόσφατη νομοθεσία για τέτοιες κατασκευές. «Δεν απαιτούν μεγάλο κόστος κατασκευής όπως πχ μια μόνιμη τσιμεντένια οικοδομή. Είναι εμφανή και διαπερατά από τον αέρα. Εμείς θα περιμένουμε και προτάσεις κατασκευαστών για να γίνουν τέτοια παρκινγκ σε δημοτικά ή και ιδιωτικά οικόπεδα», ανέφερε ο κ. Βούγιας.
Σχετικά με την βελτίωση των μέσων μεταφοράς είπε πως «το μετρό συνέβαλε, όχι όμως όσο μπορούσε. Παράλληλα βλέπουμε συνεχή βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών με ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ υπάρχουν και προτάσεις του δήμου για θαλάσσια συγκοινωνία και ίσως συμπληρωματική γραμμή στο μετρό με τραμ που θα συνδέει το αεροδρόμιο με την Όλγας και την Τσιμισκή».
Πάντως το επόμενο διάστημα σε τροχιά μπαίνουν μεγάλα έργα στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αναπλάσεις σε κομβικά σημεία δρομολογούνται, με στόχο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών.
«Η σειρά των αναπλάσεων ξεκινάει από την πλατεία Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει στις αρχές του ’26 η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας μαζί με την ανάπλαση της Αριστοτέλους, που δεν θα είναι μεγάλης κλίμακας. Θα γίνει αισθητική αναβάθμιση στη βάση μελέτης που προηγήθηκε, αλλά με κάποιες τροποποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν. Και έπειτα το 2027 θα στραφούμε στην κατασκευή για το ντεκ στην παραλία. Αυτό το έργο θα δώσει πλάτος 10-12 μέτρων στο στενό πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας που σήμερα στριμώχνονται πεζοί και ποδήλατα με κίνδυνο και για τους δύο. Θα γίνει ένας πιο σωστός ποδηλατόδρομος και θα υπάρχει και ευκολότερη κίνηση για τους πεζούς που θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα», είπε ο κ. Βούγιας.
Συμπλήρωσε πως στόχος είναι επίσης να αναθεωρηθεί το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και να αντιμετωπίζεται παράλληλα το πρόβλημα της στάθμευσης από εκεί που θα διέρχεται ο κάθε ποδηλατοδρόμος.
Αλλαγή φοράς στην Καρόλου Ντηλ
Σχετικά με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας είπε πως «θα κοπεί η κάθετη πρόσβαση προς την θάλασσα. Αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον αμέσως επόμενο δρόμο που είναι η Καρόλου Ντηλ. Και επειδή η Κούσκουρα ανεβαίνει και η Καρόλου Ντηλ ανεβαίνει, ίσως θα έπρεπε να γίνει αλλαγή της κίνησης των οχημάτων στην Καρόλου Ντηλ. Να αντιστραφεί η φορά της κατεύθυνσης, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να φτάσει μέχρι Κομνηνών για αλλαγή κατεύθυνσης».
Σημειώνεται πως τα χρήματα που έχουν βρεθεί από το Πράσινο Ταμείο είναι με βάση την μελέτη της δημαρχίας Μπουτάρη, όπου δεν προβλέπεται η ήπια κυκλοφορία επί της Αγίας Σοφίας.
Πράσινο και μικρότερο ύψος στα κτήρια για ΔΕΘ
Ερωτηθείς τέλος για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ ο κ. Βούγιας είπε πως «η Έκθεση θα πρέπει να παραμείνει στο σημείο που είναι με περιορισμό του real estate, να εξασφαλιστεί χώρος για πράσινο και να μειωθεί το ύψος των προτεινόμενων κατασκευών. Για να έχουμε μια σύγχρονη και βιώσιμη ΔΕΘ».