Την ίδρυση της Έδρας Μελέτης της Ιστορίας Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφάσισαν, προχθες, Δευτέρα, 30 Ιουνίου, οι Πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΥΜΑΘ Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκου Παπαϊωάννου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΜΑΘ, πρόκειται για την δεύτερη σύσκεψη των Πρυτάνεων που συγκάλεσε ο ΥΜΑΘ, όπου ετέθη προς συζήτηση η πρόταση του για την ίδρυση Έδρας Μελέτης της Ιστορίας Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αποφασίστηκε η ίδρυσή της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα, στην Φιλοσοφική Σχολή. Στην σύσκεψη συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην διαπανεπιστημιακή συνεργασία των πέντε Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της περιοχής.
Η ίδρυση της Έδρας Μελέτης της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση. Η σύνδεση με την γενέτειρα του Μακεδόνα βασιλέα και η ιστορική και γεωγραφική τοποθέτηση της Έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναδεικνύει την βαρύτητα και την ιστορική συνέχεια της περιοχής στον παγκόσμιο χάρτη της έρευνας. Πέραν της ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας, η Έδρα θα λειτουργήσει και ως σημείο αναφοράς για την προώθηση της συνεργασίας με πανεπιστημιακά και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η μελέτη της προσωπικότητας και της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως συζητήθηκε στην σύσκεψη, θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας. Παράλληλα, ενισχύεται η διδασκαλία της σχετικής θεματολογίας σε όλα τα επίπεδα σπουδών, με στόχο την παραγωγή εξειδικευμένων επιστημονικών μελετών με διεθνή προσανατολισμό.
- Εξαφανίστηκε 57χρονη από τη Θεσσαλονίκη – Αγνοείται από τα μέσα Ιουνίου
- Παραλίγο τραγωδία σε μπλόκο της Τροχαίας – Πήγαν να πατήσουν αστυνομικούς (VIDEO)
- 13χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του – Τα 2 σενάρια που εξετάζει η ΕΛΑΣ
- Κοινωνικός τουρισμός: Πάνω από 74.000 επιταγές – Δεύτερος προορισμός η Χαλκιδική